• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nemulțumirile primarului de la Izbiceni: Ați oprit exporturile! Dar când veți spune STOP și importurilor? România poate fi alimentată cu legume autohtone!

    Antoaneta Etveș -

    Primarul din comuna Izbiceni, județul Olt, unde se află unul dintre cele mai importate bazine legumicole ale țării, este foarte supărat și îngrijorat. „Noi aici producem legume foarte multe. În afară de Direcția Agricolă nu ne-a băgat în seama nimeni până acum. Toată lumea pare se interesează dar nimeni nu face nimic”, a spus supărat Marian Gulie, în discuția cu reporterul Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Edilul care spune că dacă Ministerul Agriculturii nu va face nimic semnificativ, va fi un an dezastruos legumicultorii din Izbiceni.

    „Avem tone de legume, dar cine să cumpere? Oamenii au tăiat salată, încă de acum două săptămâni, s-au dus la Pucheni, la București. Dar este puțină lume să cumpere. Este pandemie, oamenii sunt reticenți și le este frică să nu se îmbolnăvească, așa că nu vin să cumpere. Îi înțeleg pe oamenii că vor să se protejeze de virus, dar trebuie găsită o soluție pentru ca producătorul român să își vândă legumele, altfel va fi dezastru”, a completat primarul din Izbiceni.

    „În vremurile acestea ar trebui lăsată politica deoparte și să muncim pentru agricultori. Pe izbicean nu îl interesează politică, el vrea să își poată vinde legumele pentru care a trudit, a stat noaptea treaz de frică să nu îi înghețe cultura, având în vedere ce șocuri termice au fost în ultima lună”, adaugă Marian Gulie.

    Edilul spune că mai marii de la Minister ar trebui să vină pe teren, să vadă problemele oamenilor și să ajute cu soluții concrete, pentru ca agricultorii să treacă peste perioada dificilă.

    „Oamenii sunt un pic dezamăgiți că Ministerul Agriculturii vrea să le ia și corturile înapoi, deși ei au cooperativă și au nevoie. O să insist la Ministerul Agriculturii. Vă dați seama ce înseamnă pentru sufletul unui om care stă toată noaptea să nu îi înghețe plantele, pentru că au avut șocuri termice, și acum a venit pandemia. Anul acesta va fi an de cotitură în agricultură. Oamenii vor analiza dacă mai fac agricultură pe așa suprafețe mari. Mai mult, acum a intervenit problema cu muncitorii. Nu mai pot circula muncitorii, din cauza restricțiilor”, s-a mai plâns primarul.

    „Eu cred că pentru început ar trebui stopate importurile masive și să ajungă marfă românească în supermarketurile și magazinele de unde se aprovizionează oamenii. Platforma pe care a făcut-o Ministerul Agriculturii este o jignire pentru noi. Cum poți cumpăra online legume pe care nu le vezi. Noi avem cantități uriașe, vindem cu tirurile. Așteptăm că cei de Ministerul Agriculturii să vină aici, să vadă situația și să găsim soluțîi împreună”, a afirmat Marian Gulie.

    Soluțiile primarului din Izbiceni:

    -firme specializate de transport legume care să ia producția direct de la agricultor

    -centre de gros, depozite de legume, cu lăzi frigorifice, unde să își aducă marfă producătorul, iar cei care vor să cumpere să vadă marfa, să vadă că sunt tiruri cu legume, așa și supermarketurile ar comanda

    -producătorii trebuie să înțeleagă că trebuie să se asocieze în Cooperative, așa se vor descurca mai ușor și își vor putea vinde marfa

    -Ministerul Agriculturii să meargă în țară, să vadă ce cantitate de legume există în bazinele legumicole și să le promoveze, că să poată fi vândute în supermarketuri. Să vină de la minister la Izbiceni, vor primi lista cu cantități și pot inspecta produsele, fără probleme!


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA