De vorbă cu fermierii, episodul 4: ”Am plătit materialul săditor pentru 9 ha de livadă bio. Banii i-am dat, puieții sunt încă în Italia!”
agrointeligenta.ro -În tot răul e și un bine. Este o vorbă pe care fermierii din România au verificat-o de nenumărate ori. Așa se întâmplă și acum, când lumea este în criză. Șerban Ion, fermier din Scornicești, continuă să muncească, pentru a pune hrană pe masa oamenilor și speră că lumea va deveni mai bună, precum în copilăria sa.
“În trecut, era o armonie deplină în sat, știau toți consătenii fiecare ce probleme are. Să nu ne pierdem încrederea în Dumnezeu! El ne luminează, Le rezolvă pe toate, dacă ai încredere în El. Să nu ne pierdem speranța. Trebuie să devenim mai armonioși, mai buni, fără răutate, fără dușmănie”, a spus fermierul din Olt.
Criza l-a prins pregătit pe Șerban Ion. Are rezervele făcute cu produse de protecție a plantelor. Dar o parte din fermă e afectată. Este vorba de 9 hectare de livadă de meri ecologici. “Cu o zi înainte de a se pune restricție pe transporturile din Italia, am plătit merii. Și am rămas cu banii plătiți și cu materialul la ei. Nu îmi fac griji că nu vor veni, doar că era momentul de plantat. Sunt ținuți în camera frigorifică, nu pleacă în vegetației. Problema este că se vor aglomera lucrările în câmp”, ne-a transmis Șerban Ion.
Lucrări vor fi destule în câmp. Până acum, a reușit să facă două tratamente și o fertilizare la rapiță, iar la grâu doar o fertilizare cu azotat de amoniu. Fermierul a fost nevoit să amâne prima erbicidare din cauza temperaturilor negative care apar noaptea. Însă, de cum vremea va permite, va intra pe câmp. “Erbicidarea o voi face cu Sekator și Atlantis Flex. Utilizez Sekator de vreo 6 ani. Eu folosesc doar produse de la Bayer. Atlantix Flex l-am folosit și anul trecut, mi-a plăcut mult. Nu a rămas nimic pe câmp. În zona noastră, Cotmeana, e o presiune din ce în ce mai mare de buruieni monocotile și de păiuși de livadă. Al doilea tratament tot de la Bayer va fi, cu Nativo Pro, un insecticid și un îngrășământ foliar cu aminoacizi. Vreau să încep cu o fertilizare cu azot lichid”, a explicat Șerban Ion, care a mărturisit că porumbul este cultura sa de suflet. Folosește hibrizi Dekalb cu care a obținut anul trecut aproape 11 tone și jumătate la hectar.