• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APELUL AGRICULTORILOR: OPRIȚI MISTREȚII! NE PUN FERMELE ÎN PERICOL!

    Angelica Lefter -

    Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR, propune reluaria vânătorii la mistreți și autorizarea pentru numărul maxim de persoane care pot efectua activitatea fără a contraveni astfel procedurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Măsura cerută de fermieri vine după ce și Guvernul din Spania a intervenit pentru a se stopa atacurile și extinderea porcilor sălbatici.

    Guvernul spaniol îndrumă comunitățile locale să mențină controlul asupra proliferării populațiilor de mistreți pentru a preveni distrugerea fermelor și a câmpurilor de culturi agricole, dar și pentru a preveni răspândirea bolilor, potrivit unui comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din Spania a trimis o scrisoare către unitățile teritoriale în care recomandă să păstreze controlul asupra proliferării populațiilor de mistreți pentru a preveni deteriorarea fermelor și pentru a preveni răspândirea bolilor de animale, cum ar fi pesta porcină. În mod special, reamintește autorităților locale că sunt competente să stabilească cea mai bună modalitate de control și, prin urmare, vor trebui să adopte măsurile preventive necesare pentru a evita problemele pe care le provoacă proliferarea lor în fermele spaniole, se arată în comunicatul APPR.

    Potrivit sursei, în scrisoarea oficială a autorităților spaniole, este subliniat faptul că, în contextul stării de urgență, pentru gestionarea crizei de sănătate cauzată de coronavirus, trebuie să se ”evite” riscul de a răspândi boli de către animale și de a preveni pagubele pe care mistreții le pot provoca producțiilor agricole vegetale sau în sectorul zootehnic.

    Asociației Producătorilor de Porumb din România, subliniază că în scrisoarea oficială este reamintit faptul că acțiunea de control a populațiilor de mistreți face parte din activitățile necesare pentru menținerea stării de sănătate a efectivelor de porcine ca și măsură pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (ASF).  De asemenea, documentul arată că autoritățile competente trebuie să stabilească cea mai bună modalitate de a controla populațiile de mistreți ținând cont întotdeauna de necesitatea adoptării măsurilor preventive necesare pentru a evita răspândirea COVID-19.

    Conform APPR, scrisoarea arată faptul că acele consecințe dramatice pe care le are criza coronavirusului asupra societății sunt transferate și în mediul rural. În plus, față de numeroasele fotografii si videoclipuri cu animale sălbatice care merg liber prin ferme, dar și prin centrele urbane total părăsite datorită stării de urgență, se adaugă multiple înregistrări ale animalelor care distrug culturile agricole.

    Potrivit APPR, aceeași situație este întâlnită și în România, iar pentru porcii mistreți nu s-a propus  nicio măsură concretă de protecție a fermierilor! În  acest fel, fără o gestionare adecvată, daunele pe care le pot provoca aceste animale vor fi și mai mari.

    ”În țara noastră, în momentul acesta nu pot fi vânați mistreții din cauza restricționării activității de vânătoare. Solicităm includerea acestei activități în categoria celor exceptate pentru a putea ieși în câmp și a rezolva urgent o problema deosebit de gravă atât pentru sănătatea animalelor cât și pentru culturile agricole”, se mai arată în comunicatul transmis de APPR către Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În consecință, APPR propune autorizarea vânătorii la mistreți pentru numărul maxim de persoane care pot efectua activitatea fără a contraveni astfel procedurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – ultima oră despre plata avansului din subvenții! Fermierii cu banii în conturi! O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef