• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CONTROALE ÎN TRAFIC! Șeful ANSVSA: ”Animalele fără documente sunt CONFISCATE și INCINERATE”

    agrointeligenta.ro -

    Controale de amploare! În perioada 30 martie– 15 aprilie, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel național, controale oficiale la 5.202 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Verificările au vizat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.

    Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 131 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 495.820 de lei, emiterea a 10 ordonanțe privind suspendarea activității și a 11 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

    De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru și au fost dirijate către unități de neutralizare 3.870 de kg de produse alimentare (carne, pește, produse din carne, produse de panificație etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

    Totodată, inspectorii DSVSA județene și a municipiului București au asigurat supravegherea funcționării și au verificat condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporară a mieilor. Până la această data, au fost amenajate la solicitare autorităților locale și autorizate să funcționeze centre de sacrificare temporară, în piețe, în 9 județe.

    De asemenea, la nivel național, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor, 47 de ferme.

    Numărul abatoarelor autorizate sanitar veterinar pentru specia ovine, în care se sacrifică miei în această perioadă, este de 101.

    „Noi în această perioadă facem şi controale în trafic şi acolo unde am întâlnit maşini şi mijloace de transport care comercializau animale fără documente de transport, împreună cu poliţia, am confiscat şi am incinerat animalele. Ultimul caz este de săptămâna aceasta, luni, când am confiscat porci în judeţul Ialomiţa, iar vineri, săptămâna trecută, am confiscat la Arad. Aceşti transportatori comercializau animalele fără a deţine documente sanitar-veterinare. Aceste controale vin şi în contextul de a limita mişcarea animalelor pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane”, a spus şeful ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, pentru Agerpres.

    Dintre neconformităţile constatate și sancţionate pot fi menţionate următoarele:

    -comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare și fără respectarea condițiilor de igienă;
    -neconformități privind demonstrarea trasabilității;
    -comercializare animale fără documente de transport și transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
    -etichetarea și ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

    Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfășurare, urmând ca rezultatul acestor acțiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară. Reamintim că ANSVSA recomandă tuturor cetățenilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, bineînțeles, cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

    Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, asigură cetățenii că inspectorii sanitari veterinar și pentru siguranța alimentelor sunt în permanență la datorie, pentru a asigura un comerț civilizat cu produse alimentare sigure. Reamintim tuturor cetățenilor numărul de Call- Center al instituției 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice rețea de telefonie.


    Te-ar mai putea interesa

    Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ

    Ultimele știri

    Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria