• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mușcate curgătoare tiroleze: ghid de îngrijire și înmulțire a acestor flori spectaculoase!

  Angelica Lefter -

  Mușcatele curgătoare tiroleze sunt spectaculoase! În culori vii și bogate în flori ce se revarsă, mușcatele de Tirol sunt foarte apreciate de pasionații florile ornamentale. Despre mușcatele tiroleze trebuie să știți că deși par greu de întreținut, sunt rezistente la căldură și nu au nevoie de multă apă.

  În ultimii ani, mușcatele curgătoare pline de flori au încetat să mai facă parte numai din peisajul stațiunilor din Tirol, Austria, ci înfrumusețează și casele și grădinile tot mai multor români, motiv pentru care ne-am gândit să vă oferim un ghid de îngrijire a mușcatei curgătoare tiroleze.

  Unde amplasăm mușcatele curgătoare tiroleze

  Mușcata curgătoare sau tiroleză este ideală pentru jardinierele și ghivecele amplasate în exteriorul locuințelor. O duc cel mai bine la geam, fixate în afara pervazului sau pe balcoanele care îi permit să se extindă în jos.

  Cum arată mușcatele tiroleze

  Mușcatele tiroleze se deosebesc de celelalte mușcate prin faptul că au flori mai mărunte, sub formă de steluțe. Acestea sunt grupate în buchete de mari demensiuni care se revarsă.

  Mușcatele tiroleze iubesc soarele!

  Muscatele sunt plante rezistente, iubitoare de lumină, astfel că ele se pot amplasa în locuri însorite unde se pot păstra și pe timpul verii caniculare.

  Pământul perfect pentru mușcatele curgătoare

  Dacă alegeți mușcatele curgătoare, aveți grijă ce pământ folosiți. Mergeți pe turbă, dar alegeți una care drenează foarte bine apa întrucât aceste plante nu tolerează umiditatea excesivă.

  Îngrășăminte pentru mușcatele tiroleze

  Fertilizarea mușcatelor se poate face și prin substrat, dar și prin apa de udat. Dacă mergeți mai ales pe fertilizarea lichidă, administrați îngrășământul în doze mici din aprilie și până în luna septembrie. La fertilizarea în substrat, aplicați un îngrășământ granulat care să se solubilizeze în timp și să-i asigure plantei necesarul de nutrienți.

  Udarea mușcatei curgătoare de Tirol

  Mușcata tiroleză este rezistentă la secetă spre deosebire de mușcatele obișnuite cărora, în timp, încep să li se îngălbenească frunzele și să se scorojească. Totuși, tiroleza se poate uda, la nevoie, chiar zilnic, dacă floarea este poziționată în bătaia soarelui. Apa ce rămâne în farfuria ghiveciului, altfel riscați putrezirea rădăcinilor. Evitaţi udatul direct pe frunze şi cu apă prea rece sau prea fierbinte.

  Cum stimulăm înflorirea mușcatei tiroleze

  La mușcata tiroleză, stimularea înfloririi se poate face îndepărtând inflorescențele care s-au ofilit. Părțile uscate se rup întotdeauna de la baza punctului unde ele au început să se formeze, stimulând formarea de alte flori.

  Înmulțirea mușcatelor tiroleze

  Înmulțirea Mușcatelor tiroleze se face fie prin semințe, fie prin butași. Dacă alegeți prima variată trebuie să știți că îninte de toate aveți nevoie de timp.

  Boli și tratamente la mușcatele curgătoare

  Putregaiul cenuşiu  este principala boală de care trebuie să vă păziția la mușcate. Se manifestă ca pete de culoare gri închis, pe spatele frunzelor şi apare din cauza excesului de umiditate. Musculiţa albă de seră și afidele sunt printre dăunătorii cei mai cunoscuși și totodată cei mai greu de eliminat. Se recomandă tratamente preventivă, la intervale de o lună, iar produsele specializate le găsiți în fitofarmacii.

  Iernarea mușcatei tiroleze

  Pe perioada iernii, la fel ca restul mușcatelor, și tiroleze trebuie protejate de frig. Iernarea mușcatelor tiroleze sau a celor curgătoare se face începând de toamna, de prin luna octombrie-noiembrie, în funcție de cât de repede scad temperaturile. Înainte de iernare, tijele plantei se scurtează la circa 10 cm lungime. În perioada iernii, mușcatele intră în repaus de aceea trebuie așezate într-un loc cu cât mai puțină lumină și la temperatură redusă – circa 10 grade Celsius.


  Te-ar mai putea interesa

  Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM

  Ultimele știri

  Înștiințări la primărie pentru culturile afectate de secetă – termen limită pentru fermieri ANSVSA – decizie pentru crescătorii de animale. Produse interzise în farmaciile veterinare! Analiști: Prețul rapiței ar putea ajunge din nou la peste 500 euro/tonă