• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor!

  agrointeligenta.ro -

  Tratamente şi stropiri care se fac la trandafiri contra afidelor – păduchi verzi! Păduchii verzi, afidele care apar pe trandafir, în special pe frunze, boboci și flori, trebuie de urgență îndepărtați prin stropiri fie cu soluții naturale, cu insecticide obținute în casă, fie cu insecticide agricole profesionale. Afidele trandafirilor înțeapă planta și se hrănesc cu seva ei, iar în perioada de înflorire pot afecta puternic rozele.

  Afida – păduchele verde al trandafirului

  Sub denumirea de afide întâlnim numeroase specii de păduchi ai plantelor. În cazul trandafirilor, cea mai întâlnită afidă este păduchele verde al tradafirului – Macrosiphum rosae. Este o specie care migrează de la o plantă de trandafir la alta sau de la o specie la alta, putând afecta atât rozele, cât și arbuști de pomi fructiferi sau plante sălbatice.

  Cum sunt atacați trandafirii de păduchele verde

  Păduchii verzi își concentrează atacul pe trei direcții. Îi găsim pe partea inferioară a frunzelor pe care le fac să se răsucească, să se ofilească și apoi să se usuce complet; pe bobocii florali sau flori sau pe vârfurile de creștere.

  Efectele atacului de afide este dezastruos pentru trandafir: creșterea și dezvoltarea este stopată, bobocii afectați nu se mai deschid, plantele devin vulnerabile ciupercilor saprofite din cauză că afidele lasă o secreție lipicioasă ce atrage ciupercile și furnicile.

  Protejarea trandafirilor se poate face cu soluții preparate în casă

  Combaterea afidelor la trandafiri cu metode naturale

  Îndepărtarea afidelor direct cu mâna

  Îndepărtarea afidelor direct cu mâna, purtând mănuși subțiri de grădinărit sau mănuși medicale, este o soluție dacă atacul nu este puternic. Păduchii se pot zdrobi între degete și, deși necesită puțin efort, este cea mai ecologică metodă de combatere a păduchilor verzi de pe trandafir.

  Stropirea trandafirilor cu jet puternic de apă

  Stropirea trandafirilor cu un jet puternic de apă are eficiență contra afidelor dacă apa este direcționată pe zonele unde s-au instalat coloniile de păduchi verzi. Metoda este una agresivă pentru plante și nu este sigur că veți scăpa de toți dăunătorii. Insistați mai ales pe dosul frunzelor și în zona bobocilor, acolo unde păduchii se prind bine.

  Stropirea trandafirilor cu jet de apă, eficientă în combaterea afidelor

  Stropirea trandafirilor cu zeamă de varză murată

  Zeama de varză murată este o soluție de tratamente pnetur trandafiri afectați de păduchele verde. Zeama de varză se folosește direct, fără diluție, acționând prin aciditatea sa care omoară rapid dăunătorii. Trebuie însă să aveți grijă să stropiți doar zonele afectate, să nu îmbăiați rozele și mai ales ca zeama, foarte sărată, să nu curgă pe pământ pentru că poate afecta rădăcinile plantelor.

  Stropirea trandafirilor cu decoct de cenușă

  Decoctul de cenușă este un tratament anti afide dovedit, având efecte rapide în combaterea păduchilor la trandafir. Se pun 300-400 de grame de cenușă în 10 litride apă, iar amestecul se dă la foc și se fierbe timp de 2 ore. După răcire, se elimină bucățile mai mari de cenușă ce ar putea bloca pulverizatorul, și se stropesc trandafirii afectați de păduchele verde.

  Tratament la trandafiri contra afidelor cu infuzie de ceapă

  Pentru a stropi trandafirii cu infuzie de ceapă, un insecticid obținut în gospodărie, se toarnă 10 litri de apă caldă peste 200 de grame de coji de ceapă. Se lasă amestecul la un loc cald timp de 5 zile, apoi se strecoară și se stropesc plantele afectate și cele sănătoase, pentru a preveni extinderea atacului afidelor.

  Stropirea trandafirilor cu insecticid natural

  Tratament la trandafiri contra afidelor cu infuzie de usturoi

  Tratarea trandafirilor anti păduchi cu infuzie de usturoi este o altă metodă bio de combatere a afidelor, a păduchilor verzi care parazitează florile. Pentru a prepara infuzia, se iau două căpățâni mari de usturoi, se mărunțesc cu tot cu coajă, apoi se toarnă o găleată de apă (5 litri) peste ele și se lasă la măcerat pentru 24 de ore. Soluția rezultată se folosește la stropirea trandafirilor contra afidelor, dar și altor dăunători.

  Combaterea afidelor la trandafiri cu insecticide și nu numai

  Stropirea trandafirilor cu soluție de detergent de vase

  Detergentul de vase este eficient în combaterea afidelor la trandafir. Este și o soluție la îndemână, ușor de preparat. Aveți nevoie de patru litri de apă curată în care dizolvați 4 linguri mari de detergent de vase (nu ecologic). Cu ajutorul unui pulverizator, soluția este aplicată pe plantele afectate. Efectul este mai rapid vara, pe căldură, când păduchii sunt deshidratați de către soluția cu detergent, apoi sunt ”prăjiți” de soare.

  Insecticide ce se pot aplica la trandafir contra afidelor

  Tratamentele contra păduchilor verzi la trandafir se pot face și cu insecticide. Dacă metodele bio nu au dat rezultatele dorite, posibil pentru că atacul de afide este foarte puternic, puteți lua în calcul stropirea trandafirilor cu insecticide. Pe piață sunt mai multe produse la care puteți apela între care: insecticidul Mospilan 20 SG, Gazelle, Calypso sau Mavrik 2.


  Te-ar mai putea interesa

  Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis