• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nu putem „trata” seceta, dar putem ajuta culturile și diminua efectele secetei. Tehnologia ieftină care îți poate salva cultura!

    agrointeligenta.ro -

    În perioada 18-20 aprilie erau așteptate precipitații. Cel puțin așa ne indicau mai multe prognoze. Din păcate acestea nu s-au mai concretizat, sau au fost modice, de 3-5 litri/mp. Avem deja, în functie de zonă, între 6 si 8 luni de secetă severă.

    Cele mai afectate astăzi sunt culturile de cereale păioase. In județele Ialomița, Galați, Tulcea, Constanța sau Călărași zeci de mii de ha au dispărut. Pentru prima dată in ultimele decenii, grâul dispare primăvara, din cauza lipsei de apă. Culturile erbicidate in luna martie au fost primele afectate. Cele trei reprize de ger din perioada martie-aprilie, seceta și diferența mare de temperatură zi-noapte – toti acești factori au condus către distrugerea culturii în procent de 70%-100%.

    Următoarea rundă prognozata de precipitații ar fi in perioada 1-5 mai, cu o probabilitate de 50%. Ce putem face? Ne abandonăm culturile? Renunțăm la investiția de până acum, de peste 1.500 de lei /ha? Ultimii ani au fost tot dificili si ne-au învățat ca merită să speri până la final. Merită să iți protejezi cultura, pentru a păstra cât mai mult din potentialul de producție. Vara anului 2018 ne-a invățat asta la cultura de porumb. Cine a sperat, a tratat cultura si a păstrat-o în condiții cât mai bune, a câștigat după precipitatiile record de la finalul lunii iunie.

    Care ar fi soluțiile? Regăsiți mai jos patru variante, având un cost / ha de aproximativ 40- 60 de lei.

    1. Dacă au fost aplicate ingrășăminte solide în perioada de secetă, acestea rămân indisponibile plantei. Soluția ar fi Nutrino Pro (https://agroest.ro/produse/nutrino-pro/ ), în doza de 2-4 litri/ha. Conține azot cu eliberare lentă 23%, MgO 2.6% si SO3 5%. Dar conține și patru biostimulatori, printre care cel mai valoros este acidul pidolic. În mediu de stres, acidul pidolic reduce acumularea de amoniac toxic, accelerează asimilarea azotului și sinteza aminoacizilor. Insă mai avem în compoziție si acidul poliglutamic care asigură sinteza proteinelor și creșterea. Recomandarea de aplicare pentru perioada de secetă ar fi un volum de solutie de 400 litri/ha, pentru a ajuta plantele.
    2. Plyaminol (https://agroest.ro/produse/plyaminol/ )– aminoacizi liberi 30%, având în compoziție peste 20 de aminoacizi, produs organic cu rata de absorbție mare. Plyaminol este produsul antistres ideal, cu o doză de aplicare de doar 1.2-1.4 litri/ha, un cost mic, dar cu referințe foarte bune. Varianta ideală ar fi in amestec cu un fertilizant foliar cu un conținut de azot.
    3. Estive (https://agroest.ro/produse/estive/ ) – este un regulator termic, de ultimă generație, care protejează cultura de secetă, de perioadele cu temperaturi extreme, de arsură. Prin compoziția sa, silicon policarboxilați, reduce considerabil evaporarea apei la nivel foliar, permițând insă transferul produselor fitosanitare si nutrientilor către plantă. Prin doza de 2 litri/ha, Estive îi oferă culturii cel puțin 10 zile de protecție la secetă în plus.
    4. Groplan A Plus (https://agroest.ro/produse/groplan-a-plus/ ) – un biostimulator revoluționar, având în compoziție acid aspartic, triptofan, acid pidolic, di-metil sulfone si R100. Este un energizant pentru plante, eliminând efectele perioadelor de stres, în doza de 2-2.5 litri/ha.

    Indiferent de variantă, veți reuși să prelungiti viața culturii cu 7-14 zile, in funcție de mixul de produse ales, sau de starea culturii de azi. Această perioadă se poate dovedi extrem de importantă pentru a avea precipitatii si pentru a salva cultura. Iar costul tehnologiei reprezinta sub 100 de kg de grau/ha!

    Toate detaliile le puteți găsi pe www.agroest.ro. Orice informații suplimentare și comenzi, rugăm să aceesați www.agroest.ro/echipa


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!