• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mic producător: Vindem cașul și urda cu 20 de lei kilogramul! Oamenii caută brânza adevărată!

    Angelica Lefter -

    Micii fermieri sunt primii care resimt scăderea puterii de cumpărare, dar se bucură că românii apreciază tot mai mult produsele tradiționale. Direct în piață sau prin comenzile telefonice sau online, fermierii care fac și producție muncesc dublu în această perioadă pentru a-și vinde produsele. Pentru Elena David din Ghindăoani, județul Neamț, deținătoare a unei ferme cu 38 de vaci, vânzarea în piață a devenit problematică din cauza restricțiilor de circulație, așa că producătoarea de brânzeturi tradiționale se orientează către livrări directe și a ajuns să acopere 5-6 localități pentru a-și vinde lactatele.

    Elena David și-a păstrat obiceiul de a merge cu produsele sale la piață, dar s-a adaptat și noului context economico-social. Astfel, femeia a postat un anunț online în care îi informează pe consumatori că poate face livrări la domiciliu, în localitățile din jurul municipiului Piatra Neamț. Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au aflat cum decurge întregul proces și dacă utilizarea internetului a adus comenzi mai multe.

    ”Avem fermă de vaci, producem: brânză de vaci, caș, lapte, urdă, smântână și telemea. Ieșim cu ele în Piața Centrală din Piatra Neamț. De când a început această situație creată de noul coronavirus și oamenii nu mai pot ieși, livrăm și la domiciliu, prin comenzi online și telefonice. Am pus pe internet numărul de telefon și mergem și ducem în general persoanelor, mai ales vârstnice, care nu pot ieși, le livrăm produsele până la ușă, dacă este nevoie, cu plata la livrare. Mă sună pensionarii, dar sună și copiii lor care nu pot ajunge la ei. Livrăm în jurul orașului Piatra-Neamț, în vreo 5-6 localități, printre care Gârcina, Săvinești, Dumbrava Roșie, Dobreni, tot ce este în jurul municipiului”, a explicat Elena David pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În activitatea de creștere a vacilor este angrenată toată familia Elenei David, însă vremurile noi au atras formule noi de abordare a marketingului practicat de fermieri, pe Elena David și le-a însușit imediat, pentru ca afacerea să nu aibă de suferit.

    ”Mergem în paralel și cu activitatea la piață și cu cea online, practicăm aceleași prețuri. Avem cașul la 20 de lei pe kilogram, urda la fel. Nu ne-au rămas produse pe stoc, am dat tot în Săptămâna Mare. N-am mai dus online în această săptămână, dar au venit oameni în piață, am dat de 500-600 de lei cam în fiecare zi. Vânzările sunt, totuși în scădere, nu merg mai bine. Odată cu această criză a început să se observe că nu sunt bani. Sperăm să nu fim afectați foarte mult.”, ne-a explicat deținătoarea fermei de vaci de lapte care se bucură că brânza adevărată, produsă numai din lapte, este apreciată și căutată.

    Pentru fermierii greu încercați în această perioadă, o problemă reală este și seceta. Aceasta nu afectează doar culturile, ci și pășunile.

    ”Avem văcuțe mulgătoare vreo 20 și 38 în total. Avem închiriată pășune, 30 de hectare, dar a fost secetă, nu a plouat și nu a nins, abia în mai poate scoatem vacile la pășunat. Deocamdată le hrănim cu fânețe de anul trecut”, a mai declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Pentru cei din zona Neamțului care doresc să cumpere brânzeturile naturale produse în ferma Elenei David, număul de telefon pentru comenzi este 0741.757.335.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”