• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Manevră pentru a-i lăsa pe unii fermieri fără despăgubiri? Producția din câmp, ”umflată” de comisia de secetă!

    Roxana Dobre -

    Fermierii afectați de secetă acuză funcționarii care fac constatările în teren că au adoptat o ”strategie” prin care evaluează și notează în procesul-verbal un grad de calamitate sub cel din teren astfel încât să lase o bună parte din producătorii agricoli fără despăgubirile pentru secetă. Sorin Bogdan, fermier din comuna Petrești, județul Dâmbovița spune că în cazul său la o densitate de 230-250 spice pe metru pătrat cu 10-16 boabe viabile pe spic, comisia a reușit să evalueze producții de peste 3 tone la hectar pentru a nu acorda despăgubiri, deși agricultorul spune că cu greu va scoate 1,5 tone la hectar.

    Fermierul Sorin Bogdan spune că funcționarii au reușit să evalueze producții de peste 3 tone la hectar pentru a nu acorda despăgubiri

    În atenția Ministrului Agriculturii, Primului Ministru și Prefectului Județului Dâmbovița. Iată cum comisia de constatare și evaluare a pagubelor își bat joc de fermierii din comuna Petrești, Județul Dâmbovița și probabil din toată țara. La o densitate de 230-250 spice pe metru pătrat cu 10-16 boabe pe spic viabile la momentul actual, au reușit sa evalueze producții de peste 3 tone la hectar pentru a nu acorda despăgubiri, considerându-se pagubă doar cele calamitate peste 30 la sută”, a dezvăluit fermierul Sorin Bogdan într-o postare în mediul online.

    În procesul verbal primit de fermier se precizează că acesta nu va primi nicio despăgubire pentru grâul calamitat de secetă

    Acesta este de părere că cu o astfel de strategie a funcționarilor ”nici 20 la sută din fermierii români nu-și vor permite să înființeze în toamnă culturi de grâu, neputându-și acoperi cheltuielile pe 2020”.

    ”RUȘINE! Asta este practica care se perpetuează la despăgubiri de 15 ani încoace, evaluările fiind făcute de aceeași funcționari ai statului cu salarii grase plătite și din taxele și impozitele luate de statul român de la fermieri care în actualele condiții cu împrumuturi la IFN-uri (cămătari) cu dobânzii de 20 la sută pe an și inputuri luate pe datorie, vor fi în toamnă în faliment. Nici 20 la sută din fermierii români nu-și vor permite să înființeze în toamnă culturi de grâu, neputându-și acoperi cheltuielile pe 2020. La un preț al grâului de 0.68 ron pe kg cu o producție de 1-1.5 tone la hectar pentru fermieri anul agricol va fi un dezastru”, a mai subliniat producătorul agricol.

    Comentariile primite de fermier la postarea privind evaluările defectuoase arată nemulțumirea și altor fermieri care se confruntă cu pierderi din cauza secetei. ”Chiar asa niște nepricepuți de la direcția agricolă, oameni care fac deplasarea pe teren în scârbă care nu au habar la un grâu de o șchioapă cu 4..10 boabe pe spic îți râd în față și spun că este grâu de peste 4 tone. Niște birocrați care nu au nici o tangență cu realitatea, niște fricoși care nu știu care este rostul meseriei pe care o fac. RUȘINE!, a comentat Gigi Tomescu.

    ”Ia să vezi la ăla cu 1.000 ha ce calamitate i-a dat! (acolo iese șpaga)”, spune și Ceaușu Mihăiță.

    ”Ieșiți în stradă”! Această sola de grâu trebuia evaluată la daună totală!”, îl încurajează pe fermier Moise Viorel. ”În Dobrogea culturi ca alea sunt foarte bune. Eu cred că se va recolta 1.5 -2 tone acolo”, spune și Ștefan Cassian.

    Reamintim că rapoartele de sinteză pentru secetă se întocmesc până cel târziu la data de 15 iunie inclusiv, pentru culturile înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 septembrie inclusiv, pentru culturile înființate în primăvară și se comunică Instituției Prefectului, Consiliului Județean și Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Despăgubirile se vor acorda utilizatorilor de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei vegetale, aferente fiecărei culturi, depun înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în termen de 3 zile de la constatarea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deţinute”.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA