Premierul Orban: Fonduri pentru tinerii întorși din străinătate care vor să își facă o fermă!
agrointeligenta.ro -Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că Guvernul va sprijini tinerii care au revenit din străinătate și doresc să își înființeze o fermă pentru a rămâne în țară. În cadrul conferinței pe care a susținut-o luni seară, Orban a dat detalii despre acest program.
”Pentru cei care nu vor reuși să se angajeze, cu siguranță că vom dezvolta… există Legea venitului minim garantat și până reușesc să își găsească un loc de muncă pot să beneficieze de anumite forme de susținere. Sigur că ne dorim cât mai puțin să beneficieze. Din acest motiv încercăm să gândim produse și pentru mediul urban și pentru mediul rural, pentru a oferi posibilitatea de integrare. De exemplu, o să punem la punct o măsură activă inclusiv pentru zilieri. O să pregătim un program pentru fermieri și chiar avem resurse pentru tinerii fermieri, un program pentru tinerii fermieri, pentru a demara un program de susținere a tinerilor fermieri, cu ajutoare, mi se pare, până la 40.000 de euro pentru construcția unei ferme. Sunt mulți care s-au întors, în loc să se mai ducă să culeagă sparanghel sau de astea, o să încercăm să dezvoltăm programe în care să le permită să își deschidă o fermă în România. De asemenea, v-am zis, încercăm să susținem fermele, avem un program de susținere a fermelor, mai ales a fermelor care au fost afectate în perioada respectivă. De asemenea, fermele care au fost afectate de secetă, vom acorda despăgubiri – cred că nu s-au mai acordat despăgubiri de 11 ani; prin ordin comun s-au înființat comisiile de evaluare care evaluează pierderile provocate de secetă către fermieri și, de asemenea, se va stabili un mecanism în care vom plăti practic o parte din pierderile înregistrate de fermieri din cauza secetei”, a spus Orban.
Premierul a arătat anterior că există deja o estimare privind numărul românilor care își vor căuta locuri de muncă: ”Tocmai pentru a genera absorbția forței de muncă suplimentare – pe evaluările noastre sunt aproape 300.000 de persoane cărora le-a încetat contractul de muncă. Aici să vă dau o dată – și asta vă rog să rețineți această informație pentru că este extrem de importantă. Din 23 februarie, de când practic am monitorizat toate intrările, în România s-au întors, cetățeni români, 1.279.000 de cetățeni români, iar cei mai mulți dintre ei, deci după 23 februarie, cei mai mulți dintre ei au venit din țări europene – Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie – unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. De ce v-am spus lucrul ăsta? România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în țară și care au venit din zone. Noi am carantinat și am decizis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii de fapt au întârziat în primă fază și ulterior au redus intrarea în fază de răspândire în comunitate. Foarte puține țări au avut curajul să facă așa ceva și nicio țară – cel puțin în jurul nostru – nu s-a confruntat cu un asemenea val de români care să se întoarcă în țară din zonele respective. Sigur că estimarea noastră privitoare la numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam la 300-350 de mii de cetățeni români. De altfel, și pe evaluarea Comisiei Europene există un risc de creștere a șomajului până la 6%. Tocmai din acest motiv generăm aceste măsuri economice, pentru că cea mai bună formă de protecție a unui român este să aibă un loc de muncă”.