• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A reușit să învingă seceta și așteaptă 7 tone pe hectar la orz!

    Angelica Lefter -

    A învins asprimea fenomenelor meteo și acum se mândrește cu o cultură de orz cum puțini au în fermă în acest an! Un tânăr fermier din comuna Bazna, județul Sibiu, Paul Maurer (30 de ani), a reușit să obțină culturi de invidiat într-un an în care majoritatea agricultorilor de plâng că recoltele vor fi mult diminuate. Secretul său este implicarea totală și multă muncă pentru a continua afacerea familiei, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Împreună cu mama sa și un singur ajutor, fermierul, care este la bază informatician, se ocupă de tot ce înseamnă câmp, adică o suprafață 200 de hectare, dintre care 92 de hectare sunt în proprietate și 108 hectare în arendă.

    A reușit să cultive cu succes: soia, floarea-soarelui, porumb siloz, porumb boabe, grâu, orzoaică de primăvară și orz. Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au fost impresionați de calitatea orzului, după ce tânărul a postat câteva fotografii cu respectiva cultură. Paul Maurer ne-a relatat cum a reușit să obțină o cultură model de orz, pe cele 15 hectare cultivate.

    ”La orz am folosit un soi de la Saaten-Union, Laverda, semănat anul trecut în toamnă. Ca tehnologie pentru prelucrarea solului avem o semănătoare de păioase pe discuri, iar ca și îngrășăminte folosim foarte mult din ferma noastră, purin (dejecții semilichide n.r), de la animale, din bazine și împrăștiem noi cu cisternele, iar ca și îngrășământ suplimentar am dat în iarnă 100 de kilograme de azot cu sulf. Tratamente, am folosit pentru musca cerealelor, pentru rădăcină și susținerea paiului. La pregătirea solului am folosit doar un teradisc și după aceea semănătoarea direct. Avem 5 tractoare: trei de la New-Holland, un Deutz-Fahr și un tractor românesc. Avem cisterne pentru împrăștiat dejecțiile semilichide de la animalelele pe care le deținem, mig-ul de gunoi pentru fertilizarea din toamnă, înainte de arat. Mai avem un scarificator de 4 metri, semănătoare de porumb. Este o fermă făcută la nivel european, cu toate standardele”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Din fericire, fermierul a cunoscut prea puțin seceta în acest an, pe care cultivatori din alte zone au resimțit-o din plin

    Zăpada care a lipsit cu desăvârșire în alte zone, a salvat culturile din județul Sibiu unde Paul Maurer își lucrează terenurile agricole. ”Am semănat la 15 octombrie 2019. La început a fost problemă că n-am avut precipitații, dar în ianuarie am avut ceva zăpezi foarte consistente, la începutul lui ianuarie și martie au fost zăpezi, iar săptămâna trecută am avut parte de precipitații foarte bogate, aproximativ 30 de litri pe metru pătrat. Nu a fost problemă cu seceta la noi în zonă, când am avut nevoie, chiar au fost precipitații. La hectar am investit în motorină și semințe undeva la 750 de lei, până în 800 de lei, vorbim despre medie. Ca indici de calitate, proteina a fost undeva la 16 la sută la orz, iar producția medie anul trecut a fost puțin mai slăbuță, am avut parte atunci de puțină grindină, a fost undeva între 5.000 – 6.000 de kilograme la hectar, anul acesta estimăm să fie undeva la 6.500 – 7.000 de kilograme la hectar. Avem și spații de depozitare, două magazii și 13 boxe, iar livrarea o facem către Dafcochim Mureș și către Fitoprest, tot din Mureș”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, tânărul fermier Paul Maurer.

    Fermierul din Sibiu își conturase alt drum în viață dar s-a întors l-a agricultură după un eveniment nefericit: decesul tatălui său. Atunci tânărul a decis să continue munca de o viață a părintelui său iar ferma să o ducă mai departe cu toate eforturile în memoria tatălui care și-a dus dedicat toată viața agriculturii. Lipsa experienței  nu l-a împiedicat să preia afacerea tatălui său și să o ducă mai departe. Cu puține cursuri de specialitate și ajutorul unui inginer agronom, acesta a reușit să devină un fermier responsabil iar acum și independent.

    ”Nu am avut niciun fel de studiu despre agricultură, totul a fost făcut pentru tatăl meu, eu sunt informatician la bază, am făcut matematică-informatică. Tot ce s-a investit în fermă a fost cumpărat acum patru ani. Tatăl meu a decedat anul trecut și tot ce s-a investit a fost pentru el. Din păcate, după ce a decedat tatăl meu am fost nevoit să preiau frâiele fermei, împreună cu mama mea. Nu am o problemă cu asta, am fost obișnuit cu ferma de mic copil, doar că eu am fost axat pe informatică, programare. Am făcut și cursuri de formare profesională, am avut ajutorul unui inginer agronom, iar momentan mergem înainte fără ajutor, pe forțele proprii”, a mai precizat sibianul.

    Chiar dacă a scăpat de secetă, problema porcilor mistreți nu a ocolit ferma lui Paul Maurer

    Problemele cu care se confruntă majoritatea fermierilor au apărut și pe terenurile lui Paul Maurer: porcii mistreți i-au distrus anul trecut culturile, însă anul 2020 s-a dovedit a fi unul mai bun. Cel puțin până acum!

    ”Anul trecut, porcii mistreți au făcut, la culturile neprotejate cu gard electric, pagube de 40%. Avem cerere pentru despăgubiri, cu aprobare, 8.000 de lei pentru păioase și 10.000 de lei pentru porumb, dar nu am primit nimic deocamdată. Anul acesta am fost feriți, porcii mistreți nu au scos un bob”, a mai declarat tânărul fermier.

    Pe lângă cele 15 hectare cu orz, Paul Maurer a mai cultivat 25 de hectare cu grâu de toamnă, 76 de porumb, orz de primăvară pe 17 hectare, soia pe 13 hectare, floarea-sorelui pe 6 hectare și 37 de hectare cu lucernă.

    O nouă încercare este fasolea pitică cannellino, pe care Paul Maurer ne-a spus că a cultivat-o pe 2 hectare. Prăjită, aceasta va fi folosită pentru hrana celor 70 de vaci din ferma sa, amestecată cu șrot de floarea-soarelui și de soia.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!