• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza meteo pentru perioada 11 mai – 8 iunie. Șefa ANM: ”Vom avea fenomene extreme!”

    Angelica Lefter -

    Prognoza meteo pentru următoarea perioadă pune din nou la încercare nervii românilor, dar mai ales pe cei ai fermierilor. La cum se prezintă la acest moment situația, se pare că ne vom bucura de câteva zile cu temperaturi de vară, apoi va lovi un nou val de frig. Această schimbare nu va fi una fără evenimente, apreciază specialiștii.

    Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie anunţă o încălzire a vremii, urmată de o răcire bruscă, ceea ce va duce la fenomene extreme. ”De duminică (10 mai) vom avea chiar o vreme mai caldă pentru perioada din calendar pentru că în Câmpia de Vest și în Câmpia Română temperaturile vor ajunge chiar și la 28 de grade Celsius. Cele mai călduroase zile ar putea fi însă luni și marți, cu temperaturi maxime ce pot să se apropie de 30 de grade Celsius în bună parte din țară, dar mai ales în zona partea de sud și vest a țării. O vreme deosebit de caldă. Această evoluție aduce însă și apariția fenomenelor meteo extreme. Este posibil să vorbim local, mai ales pe parcursul zilei de marți, când vremea va deveni instabilă, se va putea răci în partea de vest, centru și nord a țării, acolo unde vorbim de temperaturi care nu depășesc 17 grade la nivelul maxim, determină apariția fenomenelor extreme, ploi sub formă de aversă cu caracter torențial, izolat căderi de grindină, intensificări ale vântului. Până în jurul datei de 15-16 mai vorbim de o alternanță de zile călduroase întrerupte brusc de răciri. (…) În ultimii ani, observăm o mai mare frecvență și intensitate a acestor fenomene”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, în direct la România TV.

    Elena Mateescu a explicat că aceste fenomene extreme au loc ”din cauza unei mase de aer fierbinte, venit din nordul Africii, care va cuprinde sudul şi sud-estul Europei, inclusiv ţara noastră. În acelaşi timp însă, o masă de aer rece înaintează şi ea spre Europa. Se vor întâlni în ţara noastră marţi şi o vor împărţi în două, apoi aerul rece va ajunge peste tot”.

    Potrivit prognozei meteorologilor în săptămâna 11-18 mai, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în regiunile sudice, vestice şi sud-vestice, dar şi uşor mai coborâte în extremitatea nordică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

    Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane.

    În săptămâna 18 mai – 25 mai, temperatura aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână în regiunile estice şi nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

    Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi în general deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi
    apropiate de cele normale pentru această săptămână.

    În următoarea săptămână, 25 mai – 1 iunie, temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

    Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
    Din data de 1 iunie până la 8 iunie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai ridicate în regiunile sudice. Sunt estimate din nou precipitații deficitare în toată ţara.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till