• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Demisii în bloc la Casa de Comerț Unirea. Adrian Oros: Vom acorda cooperativelor finanțare pentru depozite!

    Ramona Dascălu -

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat astăzi, marți – 12 mai, într-un briefing de presă susținut la sediul ministerului Agriculturii, că are în vedere ca în următorii doi ani de zile să  lanseze o submăsură pe Măsura 4.2 menită să vină în sprijinul micilor producători, care să satisfacă practic aceeași nevoie pentru care a apărut și Casa de Comerț Unirea. Este vorba despre depozite de stocare dedicate cooperativelor, care, potrivit ministrul Oros, reprezintă o soluție realistă și nu una irealizabilă cum s-a dovedit a fi Casa Unirea.

    Cum soarta proiectului Casa de Comerț Unirea este una incertă, care atârnă de rezultatul anchetelor aflate încă în plină desfășurare, ministrul Agriculturii Adrian Oros a venit cu o nouă soluție care să rezolve problemele micilor producători români.

    ”Legat de nevoie pentru care a apărut acea Casă Unirea, care a fost total deturnată apoi și în primul rând era și irealizabilă, noi în perioada aceasta de tranziție, pentru că vor fi doi ani de tranziție, nu va fi doar 2021, va fi și 2022 pentru că s-a întârziat foarte mult la Programul Național Strategic, la nivel european, încă nici Mecanismul Financiar Multianual nu este fixat, deci vom avea doi ani de tranziție, ce înseamnă că vom putea folosi banii noi, adică din 2021-2022 pe măsuri vechi. Și atunci, pentru a acoperi această nevoie a celor mici de a avea capacitate de depozitare și de negociere să-și vândă produsele, vom lansa pe Măsura 4.2 depozite de stocare dedicate cooperativelor, asta este soluția realistă, normală și care există în toată Uniunea Europeană. Cei mici, care produc foarte bine și în România, nu reușesc să fie competitivi pentru că fiind mici, nu reușesc să-și procure inputuri la prețuri avantajoase și nu reușesc să-și vândă marfa la prețuri competitive neavând acea capacitate de depozitare și de negociere. Sfatul nostru este să acceseze măsuri care stimulează cooperativele, să intre în cooperative, iar noi vom face în această perioadă de tranziție, vom aloca bani pentru spații de depozitare și procesare pentru cooperative în așa fel încât să-i ajutăm direct pe cei care produc, dar nu reușesc să-și vândă produsele. În paralel, facem apel, în fiecare zi, și către retaileri, dar mai ales către consumatori să cumpere produse românești. Dacă cumpărăm produse românești, se rezolvă în scurt timp, de la sine, această problemă”, a declarat Adrian Oros, în briefingul de presă, susținut astăzi la sediul MADR.

    Între timp, la Casa de Comerț Unirea ministrul Oros a numit o nouă Adunare Generală a Acționarilor, iar Consiliul de Administrație are momentan un singur membru, în persoana lui Sorin Minea. Potrivit șefului de la MADR, se fac toate eforturile necesare pentru a se recupera sumele de bani cheltuite de Casa de Comerț Unirea din bugetul ministerului.

    ”Acolo, la Casa Unirea, am numit un nou AGA (Adunare Generală a Acționarilor) pentru că toți ceilalți își dăduseră demisia, din Consiliul de Administrație mi se pare că a mai rămas doar domnul Minea, trebuie refăcut Consiliul de Administrație, iar ei, pentru că sunt o societate comercială, ei trebuie să ia decizia ce se va întâmpla acolo. Sigur, că în paralel există acea inițiativă de a recupera milionul dat ca avans pentru a cumpăra un depozit, deși nu era nici în obiectul de activitate, nici în hotărârile Consiliului de Administrație. Noi trebuie să facem totul ca să recuperăm acești bani. În rest, cei din executiv își desfășoară activitatea în continuare. Acolo există și o anchetă internă, dar foarte multe elemente legate și de achiziționarea sau modul în care a fost achiziționat depozitul sau s-a încercat să fie achiziționat, pentru că deocamdată a fost doar o promisiune de cumpărare prin care ei au pierdut un milion de euro, sigur, bani din bugetul ministerului, dar ei sunt o societate comercială, dar și modul în care au finanțat campanii electorale, evenimente electorale din acei bani. Sunt în anchetă, de aceea eu nu vreau să vin aici cu mai multe precizări până nu se termină acele anchete”, a declarat Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța