• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Super-oaia de România! Noua rasă de ovine care vrea să revoluționeze industria cărnii românești!

    agrointeligenta.ro -

    O nouă rasă autohtonă de ovine se pregătește să fie lansată pe piață pentru crescătorii români de ovine. În cadrul Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Popăuți  se lucrează din venituri proprii la formarea unei rase noi de ovine specializată pe producția de carne ce are ca bază de plecare rasele Karakul de Botoșani și oaia de carne Palas.

    ”Momentan avem un nucleu de circa 350 de capete femele ovine din noua rasă.  Suntem la început până când nu consolidăm caracterele morfo-productive și să aibă un standard al rasei pentru a putea fi omologată nu putem valorifica. Dar suntem în plin progres iar oile au fost văzute și de domnul ministrul Adrian Oros care a fost impresionat și a subliniat că avem nevoie pe piață de o rasă specializată pe carne”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Ionică Nechifor, președintele Stațiunii de Cercetare de la Popăuți care este și coordonatorul proiectului științific.

    Acesta ne-a transmis și câteva caracteristici tehnice ale noii rase de ovine. ”Rezultatul scontat este de mețiș de tip F1 (Karakul de Botoşani 50% x Oaia de Carne Palas 50%)  cu un spor mediu zilnic de 210 g/cap/zi, mai mare cu 30% comparativ cu Karakul și randamentul mai mare la sacrificare: 50-52%. În plus, se îmbunătăţeşte raportul muşchi/grăsime/oase în favoarea masei musculare. Încadrarea carcaselor după clasa de conformaţie (SEUROP) în clase superioare: U – 30%, R – 50%, O – 15; prolificitate 110-120%”, a explicat Ionică Nechifor.

    A doua categorie este cea de metiși de tip R (R1, R2, R3) (Karakul de Botoşani 25%, 12,5% respectiv 6,25% x Oaia de Carne Palas 75%, 87,5% respectiv 93,75%) cu o masă corporal de 60-75 kg la oi, 100-125 kg la berbeci și 30-32 kg la miei de 100 de zile.  ”Sporul mediu zilnic etse de 300g/cap, randamentul mai mare la sacrificare – 51-53%. Se îmbunătăţeşte raportul muşchi/grăsime/oase în favoarea masei musculare în favoarea masei musculare (61/18/21). Încadrarea carcaselor după clasa de conformaţie (SEUROP) în clase superioare: E – 25%, U – 50%, R – 25%; încadrarea carcaselor după gradul de îngrăşare în clasa 2; prolificitate 115-155%”.

    Ce impact se așteaptă cercetătorii de la Popăuți în aibă noua rasă în piața de creștere a ovinelor

    În primul rând, extinderea zonei de creştere a ovinelor din toate rasele cu indivizi cu înalte performanţe productive şi reproductive , fără o predispoziţie la îmbolnăviri, creşterea veniturilor crescătorilor de ovine ca urmare a unei cât mai bune organizări şi coordonări a procesului economico-productiv şi a creşterii productivităţii muncii în exploataţiile zootehnice.

    ”Se mai dorește creşterea interesului şi a receptivităţii crescătorilor de ovine pentru însuşirea diferitelor metode de o mai mare acurateţe în tehnologiile de ameliorare, creştere şi exploatare a ovinelor; deplasarea unui important segment al populaţiei din alte ramuri agricole sau chiar din industrie spre sectorul de creştere a animalelor; accelerarea ritmului de selecţie şi ameliorare a diferitelor caractere de producţie ale rumegătoarelor mici în fermele private; accelerarea ritmului de integrare a rezultatelor cercetării ştiinţifice în sfera economico-productivă; obţinerea unor produse animaliere ecologice (carne, lapte) de înaltă valoare biologică şi de pretabilitate industrială datorită menţinerii, îmbunătăţirii şi promovării unui fond genetic sănătos, viguros (rasa Karakul de Botoșani este mai sensibilă la o climă umedă)”, ne-a mai transmis directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți.

    Ionică Nechifor a mai completat că recurgerea la materialul genetic calitativ conduce la câştigul de productivitate, păstrarea resurselor disponibile şi minimalizarea efectelor pentru mediu şi la furnizarea diferitelor tipuri şi calităţi de produse căutate de comunitate.

    ”Se mai țintește și creşterea competitivităţii produselor animaliere provenite din exploatarea rumegătoarelor mici datorită diversificării gamei lor şi particularităţilor ecologice; crearea condiţiilor de identificare şi trasabilitate ale ovinelor şi ale producţiilor acestora în toate tipurile de exploataţii zootehnice, dar mai ales în fermele private, încât acestea să penetreze mai uşor şi mai rapid pe pieţele interne şi internaţionale; alternativa și oportunitatea pentru fermele private, de a creste veniturile întrucât, există o cerință foarte mare pe piețele cu tradiție în consumul cărnii de oaie”, explică directorul stațiunii de la Botoșani.

    Rasa de la Popăuți l-a impresionat și pe ministrul agriculturii, Adrian Oros

    Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a efectuat vineri, 8 mai, o vizită în județul Botoșani iar pe lista șefului de la agricultură s-a aflat și Stațiunea de Cercetare de la Popăuți unde Adrian Oros a putut să vadă progresele făcute de cercetători.

    ”Cu toții căutăm carne și produse lactate de calitate atunci când mergem la cumpărături! Aceasta este și responsabilitatea cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuţi, singura unitate din țară care are ca obiect de activitate cercetarea rasei de ovine Karakul. Pornind de la oile karakul şi încrucişându-le în rase specializate pentru producţia de carne şi pentru producţia de lapte, cercetătorii au reușit crearea unor exemplare perfect adaptate condiţiilor noastre de mediu şi aici mă refer la precipitaţii, temperaturi şi specific zonal. Și la noi se poate!”, a comentat Oros în spațiul online.

    Echipa de cercetători:
    CSIII.dr.ing.Ionică NECHIFOR- COORDONATOR
    Prof. dr.ing. Pascal Ctin – Secretar Știintific
    dr.ing. Bălteanu Vaentin –genetician CS II
    dr.med.vet. Florea Marian – CS III


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor