• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce vor câștiga fermierii moldoveni de pe urma Acordului de Asociere cu UE

  agrointeligenta.ro -

  Asocierea cu Uniunea Europeană va oferi mai multe oportunităţi pentru locuitorii de la sate în contextul în care UE pune un accent deosebit anume pe zonele defavorizate. Obiectivele comunităţii europene se axează pe eradicarea sărăciei, modernizarea infrastructurii şi protecţia mediului. Astfel, atractivitatea zonelor rurale din Moldova va creşte şi va aduce beneficii pentru populaţie, spune Corina Gaibu, economist la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

  Asocierea cu UE va diminua diferenţa dintre calitatea vieţii la oraş şi sat, iar agricultura şi agricultorii vor avea beneficii de pe urma implementării proiectelor europene. Totuşi, pe lângă beneficii, sunt şi riscuri. Acestea ar putea ţine de competitivitatea produselor autohtone pe piaţa europeană. „Trebuie să înţelegem că nici la momentul actual producătorii autohtoni nu sunt scutiţi de concurenţă. Pe piaţa autohtonă multe produse moldoveneşti au cedat teren în faţa celor ucrainene sau ruseşti”, menţionează experta de la IDIS.

  Potrivit Corinei Gaibu, în raport cu UE, Moldova va rămâne în avantaj în ceea ce priveşte costul forţei de muncă. Spre deosebire de alte comunităţi de state, UE balansează riscurile posibile cu programe de susţinere financiară, de îmbunătăţire a cunoştinţelor. Acest lucru reduce din riscul de a pierde din competitivitate, iar pe termen lung aceste activităţi dau cele mai bune rezultate.

  Uniunea Europeană oferă oportunităţi de export, dar producătorii trebuie să depună eforturi ca să adopte standarde de calitate şi să se alinieze la rigorile comunitare. „Dacă este să examinăm cota exporturilor, deja jumătate dintre acestea sunt direcţionate spre piaţa europeană. Aceasta ne duce la concluzia că majoritatea producătorilor autohtoni cunosc foarte bine standardele de calitate europene, au omologat şi au certificat produsele lor conform standardelor europene”, a menţionat Corina Gaibu.

  Experta spune că cei care nu vor face faţă cerinţelor, fie vor vinde marfa pe piaţa internă, fie vor trebui să ia atitudine. Cert este faptul ca aceste cerinţe sunt nişte necesităţi minime, deloc complicate, care protejează consumatorul şi care trebuie să fie implementate şi în Republica Moldova. Este important ca oportunităţile să fie acordate în mod egal, tuturor, să nu fie doar unii privilegiaţi. Beneficiile pe care le va obţine Moldova vor veni pe măsura semnării Acordului de Asociere, atât prin proiecte complexe importante de restructurare, cât şi prin susţinere financiară.

  Corina Gaibu mai spune că semnarea Acordului de Asociere este o prioritate a Republicii Moldova, iar beneficiile pe care le va obţine nu sunt doar de natură materială. Acesta presupune standarde de viaţă mai bune şi principii înalte la nivel de organizare, care nu pot fi achiziţionate exclusiv prin finanţe. Marile companii care vor intra pe piaţa internă vor investi în Moldova şi vom avea de câştigat o experienţă vestică în domeniul abilităţilor de management şi organizare. La rândul său, Uniunea Europeană are interes în stabilizarea situaţiei în regiune, prin promovarea unor principii de organizare democratică corectă şi sustenabilitate economic.

  Sursa: agrobiznes.md   


  Te-ar mai putea interesa

  Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie