• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șefa ANM a anunțat cum va fi vremea în luna iunie!

  Angelica Lefter -

  Vremea în luna iunie – primele estimări oficiale cu privire la fenomenele meteo ce vor avea impact direct în agricultura românească! Conform Elenei Mateescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, luna viitoare vor continua ploile, însă nu este exclus ca deficitul de apă din sol să se păstreze, în anumite zone.

  Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a spus la Digi24, că iunie poate fi cea mai instabilă lună din acest an.

  Debutul lunii iunie arată în continuare o vreme instabilă cel puțin în primele zile, așa cum dispunem de date la acest moment, pentru că săptămâna 1-8 iunie prezintă din punctul de vedere al regimului de temperaturi valori apropiate de normele climatologice și cantități în medie apropiate de normal cu tendință spre deficit în partea de sud și sud-vest a țării. Nu este exclus ca să avem în anumite zile perioade de instabilitate care să aducă cantități de apă pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare valori mai însemnate.

  În săptămânile 8-15 iunie și 15-22 iunie păstrează același tipar de valori de temperaturi apropiate de norme și precipitații în general situate între mediile climatologice. Trebuie să vorbim de o lună iunie, cea mai instabilă lună de această dată a verii și a anului, cu o cantitate medie la nivel național de 84,5 litri pe metru pătrat, deci o diferențiere semnificativă față de media lunii mai, de 66,5 litri pe metru pătrat și în același timp de o valoare a temperaturii medii de 19,5 grade Celsius față de 14,9 grade Celsius în luna mai. Climatologic vorbind de la o lună la alta înregistrăm creșteri în medie a valorilor de temperaturi cu 5-6 grade Celsius”, a spus șefa ANM.

  Meteorologul Elena Mateescu a punctat faptul că va continua încălzirea climatică. Astfel că anul 2020 va unul dintre cei mai călduroși ani la nivel mondial, de când se fac măsurători în țara noastră, mai exact de 141 de ani.

  Nu excludem ca această alternanță de perioade foarte călduroase urmate de perioade caracterizate de manifestări de vreme instabilă să fie elementul meteorologic caracteristic pentru vara 2020 și anul 2020 așa cum arată evoluția până la acest moment poate fi unul dintre cei mai călduroși ani, la nivel mondial, din ultimii 141 de ani de când se fac măsurători de către serviciile meteorologice naționale. Ianuarie și aprilie sunt pe primul loc ca fiind cele mai călduroase luni din ultimii 141 de ani, iar luna februarie și martie pe locul doi și chiar și țara noastră a înregistrat în intervalul ianuarie – aprilie abateri tehnice pozitive în fiecare lună, chiar în luna februarie, o lună de iarnă cu 2,3 grade Celsius, iar martie 3,9 grade Celsius, aproape 4 grade”, a mai precizat Mateescu.

  Șefa ANM, Elena Mateescu, a adăugat că nu este exclus ca fenomenele extreme să continue, de la vânturi cu intensitate de uragan la tornade, așa cum s-au mai înregistrat în anii trecuți.

  Pentru toate acestea vor fi emise atenționări, pentru ca populația să aibă timp să ia măsuri de protecție. ”Aceste fenomene vor fi din ce în ce mai frecvente și mai intense”, a concluzionat meteorologul.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!