• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legea anti-secetă a fost votată în Parlament. Fermierii primesc ajutor de stat pentru terenurile calamitate

  agrointeligenta.ro -

  Legea anti-secetă, dezbătută și votată în plenul Camerei Deputaților! Parlamentarii au decis astăzi, 27 mai, cu 171 de voturi pentru, 1 împotrivă și 86 de abțineri ca fermierii să primească despăgubiri pentru secetă, dar și amânarea ratelor pentru cei afectați de seceta pedologică. Ca să se pună în aplicare însă Legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial!

  Legea anti-secetă este inițiată de deputatul Alexandru Stănescu

  Citiți și: Legea anti-secetă 2020: Schemă de ajutor de stat pentru fermierii care au culturi afectate de lipsa ploilor

  Legea pentru despăgubirea fermierilor și amânarea ratelor bancare, leasingurilor sau altor tipuri de rate cu până la 18 luni pentru fermierii români afectați de secetă sau alte fenomene meteolorogice nefavorabile a fost aprobată de parlamentari. Legea este inițiată de președintele Comisiei de Agricultură din Parlament, deputatul PSD, Alexandru Stănescu, și urmează să ajute toți producătorii agricoli care au terenurile afectate mai mult de 30 la sută din cauza secetei sau a altor fenomene meteo extreme.

  Schema se aplică pe întreg teritoriul României și tuturor fermierilor, indiferent dacă aceștia au încheiate asigurări pe suprafețe sau nu. Ministerul agriculturii si dezvoltării rurale prin Direcțiile județene agricole, reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.

  Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în producția agricolă primară, respectiv:

  a) producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol;
  b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare;
  c) producători agricoli persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

  Atenție! Despăgubirile se acordă producătorilor agricoli ale căror culturii au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pînă la data producerii fenomenului.

  Modalitatea de acordare a ajutorului

  Beneficiarii sprijinului ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile și care îndeplinesc condițiile de eligibilita depun la DAJ, o cerere de acordare a ajutorului, însoțită de următoarele documente:
  a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat;
  b) extrasul din Registrul Unic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură /Registrul de Exploatație al Autorității Naționale Sanitar – Veterinare și
  pentru Siguranța Alimentelor/registrul agricol al unităților administrativ teritoriale sau copie a atestatului de producător, după caz;
  c) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, precum și copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului/reprezentantului legal;
  d) copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor;
  e) numărul contului deschis la instituții de credit.

  Legea prevede și amânarea ratelor pentru fermieri

  Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu modificările și completările ulterioare, acordate debitorilor afectați de fenomene meteorologice nefavorabile prev ăzute la art. 1, alin. (5), lit. c), de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare. 

  Măsura se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de fenomene meteorologice nefavorabile prevăzute la art. 1, alin.(5), lit. c), conform prevederilor ordinului comun emis de ministrul afacerilor interne și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

  ”Trebuie menționat faptul că prin compromiterea totală sau parțială a culturilor ce se recoltează în perioada iunie – iulie și neîncasarea sumelor aferente acestor producții, este periclitată înființarea noilor culturi care se însămânțează în aceeași perioadă cu recoltarea culturilor de floarea soarelui și porumb, tocmai de aceea este necesară prelungirea maturității finanțărilor cu o perioadă ce depașește 12 luni. Fenomenul de secetă cuprinde mai multe perioade dupa cum urmează: perioada de recoltat, însămânțare – înființarea noilor culturi, eventual depozitare, conservare și comercializare, și abia în final înregistrare venituri”, se menționează în argumentarea amendamentului privind amânarea ratelor.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Sfârșit tragic pentru un bărbat de 44 de ani călcat de căruța cu care transporta gunoiul de grajd! Cioban dat dispărut! Zeci de oi au fost găsite moarte! Incendiu puternic la un adăpost de animale greu accesibil pentru pompieri!

  Ultimele știri

  Rulote cumpărate de o asociație pentru ca fermierii să își poată vinde brânza sau mieii de Paște! Prognoza meteo de la ANM. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni! Apel pentru găsirea ciobanului dat dispărut după ce oile de care se îngrijea au fost găsite înecate