Un nou brand în agricultura românească!
Angelica Lefter -Un nou brand în agricultura românească! De-a lungul vremii asocierea s-a dovedit a fi o metodă care a dat roade, mai ales la nivelul agricultorilor, astfel că producătorii sătmăreni și-au unit forțele pentru producerea și comercializarea mai multor alimente cu specificul zonei.
Asociația Pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană, la inițiativa deputatului Magyar Lorand, a elaborat un sistem al produselor locale, mărci înregistrate, din județul Satu Mare. Acesta duce protecție și beneficii clare producătorilor locali și brandurilor locale aferente, potrivit presasm.ro.
Pe 26 mai, Asociația a organizat prima ședință a comisiei de evaluare a produselor în vederea dobândirii mărcii înregistrate Produs Sătmărean.
Zece producători care au depus o cerere în acest sens și care își desfășoară activitatea pentru producerea și comercializarea unor produse precum: miere, vin, patiserie, brutărie, ouă, legume agricultor, produse artizanale, au fost evaluați.
Membrii comisiei de evaluare a produselor lucrează în diferite domenii: alimentar și sănătate publică, comerț, agricultură, istorie, design grafic și vor evalua obiectiv produsele în funcție de un sistem clar de criterii.
Un prim criteriu va ține cont dacă producătorii au toate autorizațiile necesare pentru comercializarea produsului. În cazul agricultorilor, experți agricoli vor face verificări la fața locului. Aceștia vor verifica terenul cultivat, iar marca Produs Sătmărean se va acorda doar rodului verificat. Producătorul va putea folosi marca doar pentru ceea ce cultivă, nu și pentru fructele-legumele cumpărate de la en-gros.
Producătorii locali care vor primi marca vor putea semnaliza aceste produse în piețele sătmărene pe un suport pe care va apărea sigla Produs Sătmărean.
Marca se va folosi pe ambalajul produselor certificate conform manualului de identitate vizuală și va fi oferit sprijin în realizarea etichetelor pentru producătorii care vor solicita acest lucru.
Asociația Pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană a pornit acest proiect în 2018, urmând ca în 2019 să depună actele pentru înregistrarea mărcii, înregistrare finalizată în aprilie 2020.
Sistemul de marcă și certificatul acordat de comitetul profesional garantează cumpărătorului că produsele sunt locale, iar calitatea este controlată. Scopul Asociației este de a-i susţine pe producătorii locali și de a promova produselor locale.