• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Focar în pădure: Peste 100 de mistreți, găsiți morți. Testele de pestă porcină africană au ieșit pozitive!

  Roxana Dobre -

  Peste 100 de cadavre de porci mistreți au fost descoperite în pădurile din Timiș. Autoritățile sunt în alertă și au luat primele măsuri de carantinare după ce animalele, găsite pe un fond de vânătoare din zona Chevereșu Mare și Pădurea Bistra din Moșnița, au iesit pozitive în urma testelor la Pesta Porcină Africană (PPA).

  După descoperirea celor 105 cadavre Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a declarat carantina pentru mai multe localități. Deși inițial s-au găsit doar 2 pori morți surprizele au apărut după ce autoritățile au extins căutările în pădurile din zona Chevereșu Mare unde au fost descoperite alte 103 porcine aflate în diverse stadii de putrefacție.

  Prefectul Liliana Oneț spune că mistreții morți au fost adunați și îngropați și că, cel târziu săptămâna viitoare, în Timiș va fi adus un incinerator, pentru ca, dacă mai apar cadavre, să poată fi incinerate. ”Se va aduce un incinerator pe care DSVSA îl va avea la dispoziție în perioada următoare astfel încât dacă vor mai fi cazuri și pe alte fonduri de vânătoare, să vedem în ce măsură putem să instalăm acest incinerator în preajma acestor fonduri pentru a se putea face inclusiv incinerarea acestor animale”,a arătat Liliana Oneț pentru www.radiotimisoara.ro.

  Mai mult, potrivit lui Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, în aceste zile urmează acțiunea de vânare la pândă a tuturor mistreților din pădurea de lângă Timișoara.

  Există în continuare restricții de circulație în zonă pe o rază de 13 kilometri. Restricțiile se referă în principal la ceea ce privește circulația persoanelor, care sunt principalii vectori de transmitere a pestei porcine africane. Deși oamenii nu sunt afectați de această boală pot lua virusul, spre exemplu, din pădure, pe încălțăminte și îl pot transporta în gospodăriile lor, unde porcii domestici se pot îmbolnăvi.

  Reamintim că deși premierul Ludovic Orban a anunțat că începând cu data de 15 mai se va da drumul la vânătoarea de mistreți, interzisă pe durata stării de urgență, autoritățile din Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului nu au venit cu date clare privind cotele de vânătoare aprobate. Agrointeligența-AGROINTEL.RO primește zilnic sesizări de la fermieri în care se plâng că porcii mistreți le distrug culturile iar autoritățile ridică din umeri când vine vorba despre despăgubiri.

  Conform celor mai noi date publicate de ANSVSA, în 5 iunie pesta porcină africană (PPA) evoluează în 139 de localități din 23 de județe, cu un număr de 266 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale). În alte 17 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De subliniat că datele de la ANSVSA par să nu fi înregistrat cazul de la Timiș, acest județ figurând numai cu 11 mistreți găsiți morți.

  Detaliat, situația cazurilor la mistreți se prezintă astfel:

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Schema de semănat cu care Stațiunea Lovrin își asigură la grâu minim 5 tone/ha chiar și în anii grei! Igienizarea adăposturilor de animale: când și cum trebuie efectuată Șchiopul oilor sau pododermatita infecțioasă la ovine: semne, tratament și prevenție

  Ultimele știri

  Subvenția de maxim 7.000 euro/fermă – la plată până la 31 DECEMBRIE, anunță directorul APIA! Accident grav la recoltatul porumbului! Un bărbat a fost salvat în ultima clipă! Octavian Drăgan, pomicultorul care duce mai departe tradiția mărului românesc, este protagonistul celui de-al optulea episod din Tărâmul Eroilor!

  Căutare în articole