• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect MADR: Testele pentru genotiparea berbecilor – GRATUITE până la sfârșitul anului!

    Roxana Dobre -

    Testele pentru genotiparea berbecilor se vor face gratuit la laboratorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) până la sfârșitul anului în limita sumelor bugetare alocate de Ministerul Agriculturii. Pe site-ul MADR a fost publicată  o hotărâre privind modul în care se va desfășura eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii înscriși în Registrul Genealogic și eligibili pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    Conform hotărârii pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, aflată în dezbatere publică pe site-ul Minisetrului Agriculturii, după articolul 5 se introduce un nou articol, art.5(1), cu următorul cuprins:
    „Art. 5(1). Procedurile privind recunoașterile, autorizările și aprobările prevăzute la art. 5 lit.a) – e) și i) se elaborează de Agenție și se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.” La articolul 7, după alineatul (12) se introduc două noi alineate, alin.(13) și (14), cu următorul cuprins: „(13) Până în data de 31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin.(1) lit. b), testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenție gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru toți masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.

    Resursele financiare necesare efectuării testelor prevăzute  se asigură de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate Agenției cu această destinație pentru anul 2020.

    Documentul citat mai prevede că, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, cu modificările și completările ulterioare, Agenţia este autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale, implementarea amenajamentelor pastorale, acreditarea, autorizarea, monitorizarea şi constituirea bazelor de date în zootehnie.

    ”În România, incidența exploatațiilor în care se depistează focare de scrapie a crescut în ultimii ani, astfel încat se impune luarea de urgență a unor măsuri menite să reducă frecvența alelelor de tip VRQ din populatia activă de ovine/caprine. Prin lucrările efectuate în laboratoarele proprii, Agenția își propune să coordoneze activitatea de ameliorare genetică a rezistenței la Scrapie, pentru ovinele/caprinele din programele de ameliorare, înființând o bază proprie de date și urmărind la nivelul fiecărui program de ameliorare, lucrările de potrivire a împerecherilor, pentru obținerea în descendență, indivizi cu o frecvență crescută a alelei ARR, reducând în același timp prevalența alelelor a căror contribuție la suceptibilitatea la EST a fost demonstrată”, precizează ministerul.

    Instituția mai argumentează că prin proiectul aflat în dezbatere publică se intenționeaza ca pentru anul 2020, testele de genotipizare a scrapiei să se efectueze de către Agenție, gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.

    Impactul macroeconomic scontat este creșterea rentabilității exploatațiilor prin evitarea restricțiilor privind valorificarea ovinelor la export.

    Reamintim că ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi în cadrul unei conferințe de presă că din acest an, niciun certificat de origine nu va mai putea fi eliberat fără să existe și genotipare pentru respectivul animal.

    ”Pentru că programul de ameliorare se derulează de 7 ani, avem semnale din partea crescătorilor de ovine că a fost compromis pe alocuri, că stabilirea Registrelor Genealogice nu au fost întotdeauna foarte corecte și nu s-a bazat pe o certificare științifică, prin genotipare, și că s-au eliberat certificate false de origine. (…) Vrem să oprim începând din acest an acestă problemă, nu vrem să compromitem o acțiune care în intenția inițială a fost bună și care urmărește de asemenea un scop bun, de a avea animale cu calitate genetică bună, începând de anul acesta nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători doar dacă se face acel test de genotipare care să ne garanteze apartenența și testul de filiație. Ce s-a întâmplat până acum – sunt alte instituții care se ocupă cu așa ceva”, a precizat ministrul Oros despre situația actuală a certificatelor eliberate până acum ondiții discutabile.

    Despre acest subiect citiți pe larg aici: Subvenții OVINE: Din acest an nu se mai eliberează certificate de origine fără genotipare!

    De precizat că proiectul se află în dezbatere publică iar cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: anne.niculescu@madr.ro. 


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere