• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apariția copililor la porumb: pericol pentru recoltă sau beneficiu pentru cultură?

    Ramona Dascălu -

    Apariția copililor în cultura de porumb nu este văzută cu ochi buni de către agricultori, însă specialiștii spun că acest lucru este unul absolut normal. Copilii nu influențează negativ producția de porumb, iar agricultorii trebuie să știe că acolo unde observă fenomenul există un agrofond bogat, de aici și apariția acestor lăstari.

    Cauzele apariției copililor la porumb

    Cauzele apariției copililor la plantele de porumb, dar și ce impact au acești asupra producției a vorbit Corneliu Costa, reprezentant tehnic al companiei Bayer CropScience. Conform specialistului, există mai multe cauze care pot conduce la apariția copililor în lanurile de porumb. O cauză r fi loviturile mecanice pe care le-a suferit planta, o altă cauză ar putea fi reprezentată de desimea necorespunzătoare a culturii.

    ”La analiza unui lan de porumb semănat destul de devreme și care deja a trecut de fenofaza de 5-6 frunze acestui câmp, am constatat un fenomen absolut natural cu care ne confruntăm în fiecare primăvară și aici ne referim la apariția copililor la porumb. Principala cauză care generează apariția copililor la porumb este dată de faptul că avem o cultură de beneficiază de un aport maxim în ceea ce privește elementele nutritive, aprovizionarea cu apă și nu în ultimul rând lumina, insolația pe care ne-o dă soarele. Totodată, un astfel de fenomen apare și în următoarele situații: dacă avem apariția copililor în urma unor treceri de prașilă la cultura de porumb, practic acolo puteau să survină niște lovituri mecanice – în consecință, dacă planta mamă a murit, de acolo vom vedea că apar copili. Dacă planta mama este doar rănită, din nou se poate vedea acest fenomen. Loviturile mecanice pot fi cauzate și de grindina care putea să survină în această perioadă, iar ulterior să regăsim fenomenul în câmp, sau de la loviturile mecanice cauzate de animalele sălbatice care trec peste parcelele noastre de porumb”, a explicat Corneliu Costa, reprezentant tehnic al companiei Bayer.

    Acesta mai spune că acești copili pot apărea și acolo unde nu s-a ales desimea corespunzătoare hibridului folosit pe parcela respectivă: ”Un alt factor important care poate să genereze aparița copililor poate fi dat de faptul că poate nu am ales desimea corespunzătoare din punct de vedere al hibridului pe care l-am cultivat. Când vorbim de desime necorespunzătoare, vorbim despre desimea pe care o vedeți și în cataloagele noastre și care este recomandată atât din punct de vedere al optimului de distanțare dintre plante, cât și al optimului de siguranță din punct de vedere al productivității hibridului.”

    Copili la porumb (foto: Facebook.com/Tehnologii agricole – Marius Manea)

    Copilii transferă toate zaharurile înmagazinate către planta-mamă

    Reprezentantul Bayer spune că acești copili vor fi capabili să creeze știuleți doar în situația în care seceta se va instala în cultura de porumb când știuleții vor fi deja formați, astfel aceștia vor avea rolul de a transfera zaharurile înmagazinate pe parcursul timpului plantei mamă.

    ”Studiile recente arată faptul că transferul de zaharuri dintre planta-mamă și copilii care apar pe ea este unidirecțional, înseamnă că tot ceea ce înseamnă zaharuri din copili va merge către planta mama, iar invers acest lucru nu se întâmplă. Când se va întâmpla acest fenomen? În momentul când planta mamă suferă de lipsă de elemente nutritive sau suferă din punct de vedere al secetei și al arșiței, în momentul acela vor pieri copilii care vor transfera tot ce înseamnă zaharuri către planta mare și implicit către știuletele de pe planta mamă. Dacă seceta și fenomenele de stres apar după ce deja s-au format știuleții, în momentul respectiv transferul este aproape inexistent și copili vor fi capabili să creeze știuleți care nu sunt la fel de bine dezvoltați și care nu au capacitate de producție la fel ca și planta mamă”, a spus Corneliu Costa.

    Nu se recomandă ruperea copililor

    Corneliu Costea, reprezentant tehnic al companiei Bayer, nu recomandă fermierilor copilirea la cultura de porumb. Producția la hectar nu este afectată de către copili, dar ruperea lor poate vulnerabiliza plantele în fața bolilor.

    ”De-a lungul timpului, am primit foarte multe întrebări din punct de vedere al impactului apariției copililor pe porumb și producția pe care o vom realiza pe parcelele unde avem aceste situații. Pot să vă spun fără niciun fel de reținere, faptul că acolo unde avem copili, producția finală nu este influențată negativ. Nu recomandăm ruperea copililor, practic copilirea, cum s-ar spune, deoarece acest lucru va creiona niște porți deschise, iar acolo putem să avem impact major de boală”, a arătat Corneliu Costa.

    Copil la porumb (foto: Titu Nițu)

    Experiența din fermă: recolta finală nu este afectată de copilii porumbului

    Marian Coneac, directorul tehnic în cadrul companiei Promad Comimpex Tâșnad, susține că apariția copililor este un fenomen absolut normal, care nu afectează producția finală.

    ”Este întâlnit în agricultura curentă ca un fenomen fiziologic absolut normal ca reacție la un agrofond bogat la care planta de porumb reacționează pozitiv. Este dovedit științific, cel puțin din cunoștințele pe care le am eu până în prezent că nu există influențe negative în ceea ce privește producția finală deorece acești copili deși în prima fază pare că, consumă o anumite cantități de apă, respectiv substanță minerală, pe care le înmagazinează, le stochează și când ajunge porumbul în partea finală, după polenizat, practic atunci când are loc translocarea substanței uscate din masa vegetativă înspre forma generativă, adică la știulete, există un plus de substanță uscată înmagazinată și în acești copili, care se translocă în viitorul știulete. Este dovedit acest lucru, fapt pentru care din punct de vedere al minusurilor pe care poate a-i crede că se contabilizează pe unitatea de suprafață și din cauza acestul lucru, nu este real, însă trebuie să-l înțelegem și să-l luăm ca atare. Este primul semn într-o parcelă de porumb că acolo există un agrofond bogat, la care porumbul reacționează și în acest fel. Concluzionând, producția finală nu este afectată de apariția acestor copili”, susține Coneac Marian, directorul tehnic în cadrul companiei Promad Comimpex Tâșnad.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!