• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cu care se vinde o oaie reformă. Când cer oierii și cât oferă samsarii pentru ovinele…mature!

    Roxana Dobre -

    Cumpăr oi reformă – este anunțul ce apare frecvent în aceste zile pe grupurile pe fermieri, iar discuțiile devin aprinse când se ajunge la prețul oferit pentru oile reformă! Crescătorii de ovine din România se consultă cu privire la bursa cărnii de ovină, iar în raport cu alți ani, prețul per kilogram la oaia reformă este mai ridicat, însă și costurile fermierilor au crescut considerabil și există un risc uriaș ca aceste cheltuieli să explodeze efectiv din cauza secetei care amenință să producă o criză de furaje.

    Pe Grupul Ciobanilor Adevărați, locul unde crescătorii de ovine se sfătuiesc online în privința prețurilor, anunțul celor care spun: cumpăr oi reformă este cel mai frecvent. Astăzi, de la o asemenea postare s-a creat o adevărată bursă a prețurilor pentru vânzarea reformelor, acele oi ”scoase” din ciclul de producție din ferme.

    ”S-a dus vremea oilor vândute cu 100 de lei bucata”, spune oierii din capul locului avertizându-i astfel pe samsari că nu mai merge să îi păcălească pe crescători.

    Prețul unei oi mature pleacă în prezent de la 5 lei pe kilogram și ajunge chiar și la 10 lei pe kilogram în viu.

    Având în vedere că o oaie ”sănătoasă” are de la 55 la 65 de kilograme în viu, în funcție de rasă dar și de cum a fost hrănită, ciobanii pot ajunge și la un preț de maxim 650 de lei pentru un animal dacă luăm prețul maxim de 10 lei pe kilogram. Cel mai realist preț este însă cel cuprins între 5 și 7 lei pe kilogram pentru o oaie reformă.

    Pastrama și cârnații – salvarea oierilor nemulțumiți de preț

    Oierii sunt mai hotărâți ca niciodată să facă front comun și să nu dea animalele în care au investit atâția bani și muncă pe lucru de nimic. ”(…) Le tăiem și facem pastramă, cârnați și tot scoatem bani mai mulți. Nu vi le dăm vouă (samsarilor n.r) moca, s-a dus vremea când luai oaia cu 100 de lei mai bine tăiate dezosate și dăm oasele la câini iar carnea o vindem. Lasă că la toamnă se caută la pastramă, acum este iarbă gratis”, a comentat crescătorul Florin Urmulita pe grupul de oieri.

    ”Mai bine o tai și o faci sloi, și vinzi la toamnă cu 50 de lei pe kilogram”, spune și Dorina Lungu. Sloiul de oaie este una dintre mâncăturile tradiționale obținute la stână, preparat 100% carne și grăsime de oaie.

    Oierii sunt mulțumiți și de prețul mieilor care în acest an a crescut peste așteptări. Recent, fermierul hunedorean Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țara noastră, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că exportatorii plătesc între 11-12 lei pe kilogram la animalele luate direct de pe pășune, nefinisate!

    ”Vânzările la miei merg foarte bine. Dacă acum doi ani ne spunea cineva că din câmp de la ciobani se cumpără mieii cu 11-12 lei pe kilogram, în iunie, începutul verii, ziceam că a înnebunit! Se cumpără mieii între 11-12 lei pe kilogram de la ciobani din câmp. La export merg în toate țările: Iordania, Arabia Saudită, Iran”, a explicat Andreșoi.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania