• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile APIA, etichetarea bunăstării animalelor și reguli stricte pentru importuri, în discuția lui Oros cu ministrul agriculturii din Germania!

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a avut o discuție cu omologul său german, Julia Klöckner, în contextul viitoarei Președinții germane a Consiliului Uniunii Europene, care va debuta la 1 iulie 2020.

    Întâlnirea a avut loc prin intermediul unei videoconferințe susținute, ieri, joi – 18 iunie, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Temele abordate au vizat și problematici de interes major precum: Cadrul Financiar Multianual, strategiile ”Farm to Fork” și strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate pentru 2030, etichetarea bunăstării animalelor, situația cetățenilor români sezonieri care lucrează în agricultură și viitorul Consiliu AgriFish.

    În deschidere, ministrul german al Agriculturii a dorit să afle aspecte de actualitate privind depășirea efectelor crizei sanitare generate de noul Coronavirus în România.

    Ministrul Adrian Oros a explicat că din 16 martie 2020 în România s-a instituit starea de urgență, dar sectorul agricol și al industriei alimentare și-au continuat activitatea, efectele negative apărute în această perioadă fiind generate de scăderea consumului.

    Totodată, ministrul de resort a subliniat că, deși s-a pus accent pe consumul de produse regionale – lactate, carne de vită și pasăre, fermierii români au stocuri mari de aceste produse, dar pentru țara noastră măsurile propuse de Comisie privind stocarea privată nu au avut adresabilitate.

    România a insistat pentru instituirea unor forme de sprijin grant similare celor acordate în sectorul lapte și carne de porc în contextul embargoului cu Federația Rusă.

    În privința sectorului vegetal, ministrul Adrian Oros, a afirmat că acesta nu a fost afectat de criza pandemiei, ci de seceta pedologică extremă, cea mai serioasă din ultimii 50 de ani. În acest context, ministrul a punctat că aproximativ 1,4 milioane de hectare semănate în toamnă au fost afectate de secetă.

    La rândul său, ministrul german al Agriculturii, Julia Klöcknr, a manifestat interes față de situația sistemului de asigurări din țara noastră în ceea ce privește domeniul agricol.

    În acest context, ministrul Adrian Oros a explicat că sunt cerințe exagerate din partea asiguratorilor în ceea ce privește asigurarea împotriva fenomenului de secetă, însă fermierii români au la dispoziție și o subMăsură din Programul Național de Dezvoltare Rurală, respectiv 17.1, prin care până la 70% din valoarea poliței de asigurare poate fi rambursată din fonduri europene.

    Despre programul președinției germane a Consiliului UE, ministrul Agriculturii din Germania, Julia Klöckner, a explicat că acesta se bazează pe aprovizionarea cu alimente, siguranța și securitatea alimentară, evoluția Politicii Agricole Comune, digitalizarea agriculturii și bunăstarea animală. Oficialul germen a dorit să cunoască așteptările României privind viitoarea președinție germană a Consiliului UE.
    Cu acest prilej, ministrul Oros a afirmat că pentru România este esențială continuarea convergenței externe a plăților directe, sprijinul cuplat voluntar, precum și ajutorul național tranzitoriu.

    De asemenea, oficialul român a transmis că România susține finalizarea discuțiilor în ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual pentru perioada următoare în vederea asigurării resurselor financiare necesare punerii în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) și a susținut necesitatea ca agricultura să beneficieze de sprijin financiar mai consistent pentru a face față cerințelor suplimentare din domeniul climei și mediului și, nu în ultimul rând, pentru asigurarea securității alimentare.

    Ministrul român al Agriculturii a relevat oportunitatea unor clarificări cu privire la condițiile de accesare a instrumentului Next Generation EU şi a detalierii sprijinului acordat beneficiarilor precum și a modalității de distribuție a sumelor suplimentare pentru Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), pe fiecare Stat Membru.

    Ambii miniștri au agreat asupra necesității ca PAC să beneficieze de un buget adecvat corelat cu nivelului ambițiilor de mediu în UE.
    Referitor la Strategia ”Farm to Fork” şi Strategia UE pentru biodiversitate, ministrul Adrian Oros a subliniat că obiectivele specifice stabilite în cele două strategii sunt adecvate, în măsura în care se asigură resurse financiare semnificative care să sprijine agricultorii pentru contribuția lor la atingerea țintelor propuse.

    În privința etichetării bunăstării animalelor, prioritate aparte pentru Germania, ministrul român a salutat includerea acestei teme importante pe lista de priorități a Germaniei și a transmis cerința ca produsele importate din țări terțe să fie similare celor din UE și noile acorduri comerciale să impună partenerilor comerciali tranziția către un sistem durabil la nivel global și menținerea competitivității UE pe piața mondială.

    ”În ceea ce privește exportul animalelor vii, interesul României și implicit al UE este de a reglementa exportul și nu de a interzice. Sunt piețe tradiționale importante care nu ar trebui pierdute. De aceea trebuie să gândim o legislație europeană clară care să asigure un transport în condiții optime de bunăstare”, a punctat ministrul în cadrul discuției cu omologul german.

    Ministrul Julia Klöckner a subliniat importanța discuțiilor față în față și intenția președinției germane de a organiza fizic în Germania Consiliul informal Agrifish precum și alte reuniuni.

    Ministrul Adrian Oros a salutat această inițiativă și a afirmat: ”Sperăm ca situația sanitară generată de pandemie să ne dea ocazia să ne întâlnim în Germania și să dezbatem probleme actuale și importante pentru noi”.

    Totodată, a transmis aprecierea pentru modificarea cadrului legislativ german, care va oferi mai multă protecție lucrătorilor și a exprimat interesul pentru identificarea celor mai bune soluții pentru cetățenii români care își desfășoară activitatea în Germania.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru