• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aplicarea tratamentelor în vegetație la sfecla de zahăr! Soluții tehnologice de la INNVIGO pentru o cultură fără buruieni și boli!

    agrointeligenta.ro -

    Reușita unei producții bune la sfecla de zahăr depinde în mare parte de tehnologia aplicată având în vedere că vorbim de o cultură care necesită mai multă atenție din partea fermierilor din cauza specificității condițiilor de sol cât și destinației limitate a producției. Compania INNVIGO propune o schemă de erbicidare la sfecla de zahăr ce poate fi aplicată atât în preemergență cât și în postemergență scopul acestei lucrări tehnologice fiind combaterea buruienilor, respectiv reducerea concurenței dintre planta de cultură și speciile de buruieni mono și dicotiledonate anuale sau perene.

    Aplicarea erbicidelor în postemergență – considerată o reușită în lupta cu buruienile

    Opiniile agronomilor sunt împărțite respectiv preemergența este o soluție clasică în combaterea buruienilor fiind urmată de aplicare în postemergență a unor erbicide specifice buruienilor din cultură versus erbicidare în postemergență timpurie a plantelor de sfeclă.
    Această strategie în postemergență este considerată o reușită în lupta cu buruienile în anii normali, când nivelul precipitațiilor cât și a rezervei de apă din sol asigură formarea unei bariere peliculare în stratul superficial al solului pe o adâncime de 1-3 cm.

    În această primăvară din cauza secetei, precum și a temperaturilor scăzute, erbicidarea preemergentă a culturilor însămânțate în intervalul 15-30 martie nu a combătut o serie de buruieni dico și monocotiledonate anuale. În consecință fermierii au aplicat 3-4 intervenții în postemergență pentru un control al buruienilor anuale și perene. În parcelele aflate în defileul râurilor sau pe lunci, unele suprafețe au fost reînsămânțate a 2-a oară din cauza înghețului.

    Ce soluții propune INNVIGO pentru o cultură curată de buruieni și boli

    Produsele din portofoliu companiei INNVIGO destinate erbicidării postemergente a sfeclei de zahăr sunt:

    Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale:

    Monogra 700 SC este un erbicid selectiv cu acțiune sistemică pentru combaterea postemergentă a buruienilor dicotiledonate din cultura de sfeclă de zahăr. Monogra 700 SC conține  substanță activă metamitron 700 gr/l  care aparține inhibitorilor fotosintezei la nivelul fotosistemului II. Primele simptome ale acțiunii produsului sunt îngălbenirea frunzelor buruieni, vizibilă după câteva zile de la aplicare în zonele dintre nervuri, precum și pe marginile și vârfurile frunzelor. Ulterior este vizibilă o inhibare puternică a creșterii și uscarea plantei. Produsul este preluat de frunzele și rădăcinile buruienilor. Combate cel mai eficient buruienile din faza de  germinare până la faza de cotiledoane adevărate.

    Buruieni  controlate: răcovină, trei frați pătați, punguliță, spanac sălbatic, ardeiul broaștei, romaniță de câmp, samulastra de rapiță, știr, traista-ciobanului, ventrilică, hrișcă urcătoare.

    Momentul aplicării: se recomandă a se aplica după apariția plantelor de sfeclă până la faza de 9 frunze (până la BBCH -19) pe solul umed bine pregătit (fără bulgări), în aplicări secvențiale 3×1,5l/ha la un interval de 7-12 zile în funcție de  evoluția buruienilor.

    Solider este un erbicid sulfonilureic pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și unele dicotiledonate din cultura de sfeclă de zahăr. Solider conține substanța activă triflusulfuron 150 gr/l care aparține grupului de inhibitori enzimatici  aceto-lactat sintezază (ALS), care blochează biosinteza aminoacizilor necesari pentru buna funcționare a plantelor. Primul simptom al acțiunii erbicidului este inhibarea diviziunii celulare în conurile de creștere a lăstarilor și rădăcinilor, ceea ce are ca rezultat încetarea creșterii și dezvoltării buruienilor. Simptomele sunt: albirea, îngălbenirea, necroza și uscarea frunzelor de buruieni sensibile și apar în câteva zile de la aplicarea produsului. Căldura și umiditate din sol au un efect pozitiv asupra acțiunii produsului. În perioadele de stres  climatic seceta sau al temperaturi scăzute după aplicare produsul acționează mai lent. Solider acționează cel mai eficient asupra buruienilor cu o creștere intensă de la răsărire până la începutul fazei de două frunze.

    Buruieni  controlate: trei frați pătați, lipicioasa, știr, spanac sălbatic, mușețel nemirositor, răcovină, rapiță samulastră, traista-ciobanului, iarbă-bărboasă, hrișcă urcătoare, troscot.

    Momentul aplicării: utilizați produsul din faza vizibilă a primei frunze de sfeclă până când rândurile sunt acoperite complet (BBCH 10-39) în aplicări secvențiale 3-4 x 0,1 l/ha în amestec cu adjuvantul Asystent la un interval de 5-10 zile în funcție de evoluția buruienilor. Produsele erbicide se pot asocia în tratamente pentru controlul spectrului complet de  buruieni.

    Pentru   combaterea  buruienilor  dicotiledonate perene:

    Major 300 SL este un erbicid post emergent pentru combaterea buruienilor cu frunza lată din culturile de rapiță de toamnă, grâu de toamnă și sfeclă de zahăr, care conține substanța activă  clopiralid  300 gr/l ce este preluat rapid prin frunzele buruienilor. Substanța activă a produsului inhibă acțiunea hormonilor naturali ai plantelor responsabili de creștere. Produsul interferează cu multe procese care au loc în plante, inclusiv procesele de diviziune celulară, sinteza proteinelor și a acidului nucleic și procesul de respirație la nivel celular. Distruge cel mai eficient buruienile tinere, cu o creștere intensă, de la faza a 2-3 frunze până la faza de rozetă.

    Buruieni  controlate: albăstrea, mușetel nemirositor, pălămida, romanița de câmp, busuioc sălbatic, hrișca urcătoare.

    Momentul aplicării: se efectuează o singură aplicare de  0,3-0,4l/ha sau aplicare secvențială în 2-3 x 0,2l/ha, primul tratament trebuie efectuat în faza de 2-4 frunze de sfeclă (BBCH 12-14) iar următoarele tratamente trebuie efectuate după apariția ulterioară a buruienilor. Produsele erbicide se pot asocia în tratamente pentru combaterea întregului de  buruieni.

    Pentru   combaterea  buruienilor  graminee:

    Investo 100 EC este un erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi perene din culturile de rapiţă şi sfeclă de zahăr. Investo 100 EC este un erbicid selectiv, cu conținut de quasilofop P-etil, care are acţiune sistemică iar în câteva ore de la aplicare este absorbit de către buruieni prin frunze şi transportat apoi către rădăcini şi rizomi provocând inhibarea creșterii și dezvoltării acestora. Acțiunea produsului asupra buruienilor este vizibilă după aproximativ 7 zile de la efectuarea tratamentului şi se manifestă prin îngălbenirea și uscarea frunzelor tinere. Efectul deplin este vizibil după aproximativ 2-3 săptămâni, în funcție de condițiile meteorologice. Buruienile anuale sunt foarte sensibile la acţiunea preparatului în faza de 2 frunze până la începutul înfrățirii, pirul târâtor în faza de 4-6 frunze. Acţiunea erbicidului este cu atât mai rapidă cu cât buruienile sunt într-o fază mai tânără şi condiţiile de vegetaţie permit o dezvoltare optimă a culturii.

    Buruieni  controlate graminee anuale: Apera spica – venti, Echinochloa cruss-galli, Samulastra cereale și graminee perene  Elytrigia repens (pirul târâtor).

    Momentul aplicării: Se aplică 0,4 l/ha – 0,5 l/ha de la faza de 2 frunze pentru buruienile anuale ( BBCH 12-34) și 1-1,5 l pentru buruienile perene de la faza de 2 frunze până când planta acoperă 40% din spaţiul dintre rânduri (BBCH 12-34).

    Buster 100 EC este un erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor graminee anuale și perene din culturile de rapiță de toamnă, sfeclă de zahăr și floarea soarelui. Are acțiune sistemică, în câteva ore de la aplicare este absorbit de către buruieni prin frunze şi transportat apoi către rădăcini și rizomi provocând inhibarea creșterii și dezvoltării acestora. Acțiunea produsului asupra buruienilor este vizibilă după aproximativ 7 zile de la efectuarea tratamentului și se manifestă prin îngălbenirea și uscarea frunzelor tinere. Efectul deplin este vizibil după aproximativ 2-3 săptămâni, în funcție de condițiile meteorologice. Buruienile anuale sunt foarte sensibile la acţiunea preparatului în faza de 2 frunze până la începutul înfrățirii, pirul târâtor în faza de 4-6 frunze. Acţiunea erbicidului este cu atât mai rapidă cu cât buruienile sunt într-o fază mai tânără şi condiţiile de vegetaţie permit o dezvoltare optimă a culturii.

    Buruieni  controlate graminee anuale: Apera spica – venti,  Echinochloa cruss-galli, Samulastra cereale și graminee perene Elytrigia repens (pirul târâtor).

    Momentul aplicării: Se aplică de la faza de 2 frunze în doză de 0,4 l/ha – 0,5 l/ha: pentru buruienile anuale ( BBCH 12-34) și 1-1,5l pentru buruinile perene de la faza de 2 frunze până când planta acoperă 40% din spaţiul dintre rânduri (BBCH 12-34).

    Soluții pentru combaterea bolilor din cultura de sfeclă

    Pentru combaterea făinării și a cercosporiozei INNVIGO recomandă aplicarea fungicidelor Dafne 250 EC (difenoconazol 250 gr/l) în doză de 0,4 l/ha și Makler 250 SE (azoxistrobina 250 gr/l) în doză de 1 l/ha la apariția primelor semne de atac ale patogenilor.

    George Roiban,
    Director Marketing și Dezvoltare INNVIGO Agro România


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!