• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Inundații istorice! MAI: 22 de județe afectate puternic de ploi abundende și viituri!

  agrointeligenta.ro -

  Inundații istorice în mai multe județe ale României! Peste 22.000 de pompieri, polițiști, jandarmi și angajați ai IGAv au acționat în ultimele zile, cu peste 9.000 de mijloace tehnice de intervenție, pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și pentru limitarea efectelor din zone afecatate de inundații, a transmis Ministerul Afacerilor Interne. Conform unei postări de pe Facebook a companiei Administrația Națională Apele Române, de 200 de ani nu s-au mai înregistrat astfel de inundații în țara noastră cum sunt cele ce au măturat județul Timiș.

  În continuare se acționează constant, având în vedere că aproape toată țara se află sub cod portocaliu și cod roșu de averse torențiale

  Forțele Ministerului Afacerilor Interne au acționat în 155 localități, din 22 de județe, afectate în ultimele trei zile de efectele ploilor abundende și ale inundațiilor, conform datelor prezentate de G4media.ro. S-a evacuat apa din 95 case, 1.107 curți, 514 beciuri și subsoluri, 25 anexe gospodărești, 13 instituții publice și agenți economici și s-a lucrat la decolmatarea a 2 poduri.

  Traficul rutier a fost temporar afectat pe 9 drumuri naționale, 6 drumuri județene și 2 drumuri comunale.

  În perioada 18-20 iunie, meteorologii au emis 22 avertizări de COD ROȘU, 26 de COD PORTOCALIU și 2 atenționări de COD GALBEN, vizând fenomene meteorologice periculoase imediate. De asemenea, în intervalul de referință au fost emise 9 avertizări și atenționări de fenomene hidrologice ce au cuprins: 3 COD ROȘU, 3 COD PORTOCALIU și 3 COD GALBEN.

  Dată fiind amploarea situației, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dispus activarea grupelor operative în fiecare județ afectat și manevre de forte și tehnică la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din județele în care nu s-au înregistrat efecte în sprijinul zonelor afectate.

  Cele mai afectate județe sunt Caraș – Severin, Timiș și Hunedoara. La Lugoj, un dig s-a rupt pe cursul râului Timiș, din pricina volumului de apă.

  Administrația Națională de Meteorologie a emis ieri, 20 iunie, avertizare de COD PORTOCALIU pentru Moldova, Maramureș, Transilvania, Dobrogea, local în Muntenia și în nordul Crișanei, precum și în zonele montane. În aceste zone, în intervalul 20 iunie, ora 12:00 – 21 iunie, ora 06:00, vor cădea cantități de apă însemnate și va fi instabilitate atmosferică accentuată.

  Potrivit meteorologilor, în zonele și perioadele menționate, se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50 până la 80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină. De asemenea, în intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00, este valabilă o avertizare de COD GALBEN, pentru județele Arad, Timiș, Caraș- Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Giurgiu, Ilfov și pentru București. În aceste zone vor fi fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20 până la 25 l/mp și pe arii restrânse 40 până la 50 l/mp.

  Și în aceste zile peste 24.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (peste 9.500 de polițiști, aproximativ 5.400 de pompieri și peste 9.600 de jandarmi) acționează la nivel național pentru sprijinirea populației și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice.


  Te-ar mai putea interesa

  Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut!

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria