• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenție pe familia de albine. ACA a solicitat la Bruxelles un sprijin direct pentru apicultorii români!

  Roxana Dobre -

  Adresă înaintată oficial de către Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) către forurile decizionale europene și naționale, privind acordarea unui sprijin financiar direct pe familia de albine. ACA a trimis oficial o adresă către comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală,  Janusz Wojciechowski, toți europarlamentarii români, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,  toate partidele de guvernământ și Comisiile de Agricultura din Senat si Camera Deputaților.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO inserează integral textul adresei înaintate de ACA:

  ”Apicultura, un sector agricol cu tradiție istorică în România și pe continentul European este supusă în ultimii ani la provocări deosebite, care afectează an de an familiile de albine, veniturile obținute și determină scăderea interesului apicultorilor sau a celor pasionați de acest sector.

  Industrializarea agriculturii a determinat, în timp, pierderi mari de familii de albine, modificarea, în defavoarea albinei, a arealului melifer apicol, iar chimizarea și tratamentele fitosanitare au determinat depopulări, mortalități anuale și cheltuieli suplimentare pentru refacerea șeptelului. Schimbările climatice extreme: temperaturi scăzute, îngheț, ploi, în perioada de primăvara, seceta excesivă, temperaturi extrem de ridicate în timpul verii, atât la nivel național dar și European, nu au asigurat în ultimii ani producții rentabile în acest sector, cheltuielile făcute de către apicultori pentru hrănirea familiilor de albine pe tot parcursul anului, au dus la creșterea cheltuielilor și transformarea acestui sector în unul nerentabil.

  Prin activitatea sa, albina reprezintă un factor de echilibru în natură, în menținerea și dezvoltarea biodiversității, iar în condițiile în care industrializarea excesivă a agriculturii a dus la dispariția multor specii de polenizatori, albina a rămas astăzi cel mai important factor de polenizare, asigurând creșteri mari de producție în sectorul vegetal.

  Date fiind aceste condiții, astăzi, apicultorii europeni sunt obligați să facă an de an demersuri pentru obținerea de sprijin financiar (ajutor de minimis), pentru supraviețuirea familiilor de albine și menținerea activității în acest sector. În ultima perioadă, un număr tot mai mare de apicultori și organizații apicole europene solicită un sprijin financiar direct pe familia de albine, care să compenseze parțial activitatea de polenizare, dar să asigure în același timp și o finanțare sigură, continuă, a familiilor de albine. Programul Național Apicol, prezintă interes în Romania doar pentru aproximativ 15-18% din numărul total de apicultori, care dețin între 20-23% din familiile de albine din efectivul național. În acest context, marea majoritate a apicultorilor rămân fără acest sprijin, așteptând ajutor din partea Guvernului. Această situație se regăsește și la nivel european.

  Urmare a acestor realități, vă rugăm ca prin responsabilitatea cu care sunteți investit, să sprijiniți demersul nostru privind acordarea unui sprijin financiar direct pe familia de albine la nivel European”, au transmis apicultorii.

  În prezent crescătorii de albine primesc bani prin Programul Național Apicol (PNA) care decontează cheltuielile pentru produsele achiziționate (medicamente, cutii, echipamente apicole, remorci, motostivuitoare, analizele la miere) la prețul de achiziție al fiecărui beneficiar. Decontările pentru familii au fost achitate apicultorilor prin PNA  în cuantum de 203,24 lei/familie, iar pentru mătci, 26,74 lei/matcă.


  Te-ar mai putea interesa

  Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Cultura de mazăre irigată în ferma lui Bekes Arnold: costuri, producție, rată de profit Propunerile societății civile pentru o tranziție verde echitabilă, inclusiv în sectorul agroalimentar Maniu Vonica, fermier: Deocamdată am oprit toate investițiile. Este un an al incertitudinii