• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Probleme cu viermele sârmă? Schema completă pentru a scăpa de dăunătorul-problemă!

    agrointeligenta.ro -

    Suntem din nou în situația de a ne lupta cu condiții de mediu ostile, secetă și din nou precipitații în exces, nu ca volum dar ca perioadă scurtă și precipitații frecvente. Problema din primăvara acestui an, a fost răsărirea neuniformă a culturilor semănate timpuriu și dezvoltarea lentă a acestora, din cauza temperaturilor scăzute. În acest context, atacul de boli și în special de dăunători a fost masiv. Dăunătorul cel mai frecvent întâlnit la sol este viermele sârmă, dar și buha semănăturilor și-a facut apariția.

    Pentru a reduce cât mai mult numărul de exemplare ale viermelui sârmă, este obligatoriu să intervenim încă din toamnă, cu un tratament corect efectuat la sămânța de cereale păioase. Obiectivul urmărit, este acela de a introduce în sol o sămânță tratată cu o densitate suficient de mare, pentru a oferi o zonă de intoxicare cât mai uniformă, astfel încât toate exemplarele de vierme sârmă să fie expuse la insecticidul poziționat pe sămânță.

    Insecticidul Signal/Langis are o zonă de intoxicare prin haloul de protecție insecticidă de aproximativ  4-5 cm, astfel încât dacă semănăm la adâncimea corectă de 2,5-4 cm, vom avea un control excelent al tuturor dăunătorilor din sol.

    Lipsa aplicării unui insecticid la tratarea semințelor de cereale, are drept consecință creșterea semnificativă a populației de viermi sârmă (Agriotes spp.), situație ce poate conduce la compromiterea atât a culturilor de cereale cât și a celor de porumb sau de floarea-soarelui.

    Pentru ca densitatea culturilor de grâu sau orz este mare, aplicarea insecticidului SIGNAL 300ES îndepărtează viermii sârmă și astfel reduce considerabil viitoarele pierderi.

    Fără îndoială, este esențială și alegerea unui produs fungicid pentru tratamentul semințelor, de preferat fiind un produs care să nu conțină aceeași substanță activă utilizată și în tratamentele foliare și ale spicului, pentru a evita apariția de rase rezistente care nu vor mai răspunde la tratamentele ulterioare. Substanța activă ipconazol, nu se regăsește în nici un produs fungicid cu aplicare foliară tocmai pentru a evita apariția rezistenței, fiind regăsită  în produsele consacrate pentru tratamentul semințelor de cereale păioase: Rancona 15ME și Rancona i-MIX, două formulări inovatoare care continuă povestea de succes a celebrului Vitavax.

    Toate aplicările de primăvară au dus la fitotoxicități dramatice

    În această primăvară, am sesizat o diferența mare între culturile de cereale de toamnă erbicidate din toamnă și cele neerbicidate. Ieșirea din iarnă a culturilor curate de buruieni, a oferit un start excelent la reluarea vegetației, pe când în condițiile de secetă orice erbicidare de primăvară a fost un stres imens pentru culturi, eficacitatea erbicidelor fiind mult diminuată.Pe acest fond, toate aplicările de primăvară au dus la fitotoxicități dramatice. Iarba vântului este buruiana graminee cea mai prezentă în culturile de cereale păioase, soluțiile de combatere cele mai eficace fiind tot la tratamentele erbicide de toamnă, unde substanța activă flufenacet din produsul Reliance, controlează excelent gramineele din sămânță iar amestecul cu diflufenican îi completează spectrul de combatere, rezultând o erbicidare corectă.

    Pentru aplicările de toamnă, se recomandă folosirea unui biostimulator pentru a stimula înrădăcinarea,  cum ar fi produsul Tonivit.  Acesta conferă plantelor o rezistență foarte bună la îngheț și condiții neprielnice de vegetație. Se poate aplica odată cu erbicidarea, reducând în același timp și  efectul fitotoxic al acesteia.

    Remus Fatol
    Director Tehnic & Omologări – Arysta Lifescience România (parte a grupului UPL)


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale