• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum va funcționa programul AGRO INVEST pentru sprijinirea fermierilor români!

  Roxana Dobre -

  Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru fermieri şi alte afaceri din domeniul agro-alimentar! Vicepreşedintele PNL Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, anunță că aceștia vor primi de la stat, prin adoptarea noului subprogram Agro Invest, 10% din valoarea finanţării.  Sectoare noi, care nu au fost eligibile în programul IMM Invest, cum ar fi producţia de vin şi de bere, au putut fi introduse acum în Agro Invest.

  Guvernul a adoptat vineri de principiu, 27 noiembrie, fiind în primă lectură, Ordonanţa de modificare a Programului IMM Invest, în sensul adoptării noului subprogram Agro Invest, dedicat în mod special IMM-urilor din domeniul agriculturii şi industriei alimentare.

  Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO  a anunțat aici: Guvernul introduce o nouă schemă de sprijin pentru fermieri!

  Conform unui comunicat remis Agerpres, măsura a fost propusă şi dezvoltată de către vicepreşedintele PNL Daniel Constantin, împreună cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi agreată de premierul Ludovic Orban.

  ”Totul a pornit în urmă cu două luni când, într-o discuţie pe care am mediat-o între mediul bancar şi fermieri, s-a născut această idee, din dorinţa sinceră a ambelor părţi reprezentate la acea întâlnire de a găsi soluţii mai bune şi mai ieftine de finanţare a fermierilor. Mă bucur mult că, într-un timp foarte scurt, Guvernul a înţeles necesitatea adoptării acestei OUG pentru înfiinţarea subprogramului Agro Invest, cu un subplafon de un miliard de lei anual, de care vor beneficia cu siguranţă fermierii români, greu încercaţi şi ei de pandemia de Covid 19”, a declarat Daniel Constantin.

  Potrivit sursei citate, principalele particularităţi ale acestui subprogram sunt:

  „Statul, practic, va finanţa o parte din aceste investiţii, creând astfel o plus-valoare evidentă în acest domeniu. Bineînţeles că aici se vor aplica regulile de cumul în ceea ce priveşte ajutorul de stat, iar grantul va fi oferit cu respectarea regulilor şi în limita plafonului maxim de cumul pentru IMM-urile din domeniul agriculturii/pisciculturii”, se menţionează în comunicat.

  Lista completă a sectoarelor care beneficiază de OUG

  Sectoare care nu au fost eligibile în programul IMM Invest, cum ar fi producţia de vin şi de bere, au putut fi introduse acum în Agro Invest. Ceilalţi beneficiari sunt din industria alimentară în general, cum ar fi: industria morăritului, panificaţiei şi a produselor făinoase, industria cărnii şi a produselor din carne, industria laptelui, uleiulilor vegetale, industria valorificării fructelor şi legumelor etc. De asemenea, sunt incluse toate sectoarele din zona de agricultură, zootehnie şi legumicultură.

  Directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile mici și mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu, anunţa, în urmă cu patru zile, că programul Agro Invest a fost notificat la Comisia Europeană şi până la finele acestei luni este aşteptată aprobarea.

  ”Ultimul program care a fost notificat la Comisia Europeană (…) este Agro Invest, un program revoluţionar. A fost notificat la Comisie şi aşteptăm până la sfârşitul acestei luni să ne vină aprobarea. Este un program care este dedicat agriculturii, un subprogram în cadrul IMM Invest, în sensul că se acordă credite garantate de stat atât pentru capital de lucru cât şi pentru investiţii, diferenţa fiind că se acordă şi un grant în valoare de 10% din finanţare”, afirma directorul FNGCIMM.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!