• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document oficial: Subvențiile APIA care se vor plăti în continuare de Guvernul Orban!

    Roxana Dobre -

    Ce scheme mai pot cere fermierii începând din 2021! În Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document lansat oficial de Guvern, se specifică și  care sunt schemele ce vor fi achitate fermierilor atât din Pilonul I, plăți directe, cât și din Pilonul II. În plus, și ministrul agriculturii, Adrian Oros, a arătat într-0 conferință de presă că obiectivele României în noul Plan Național Strategic (PNS) au rămas aceleaşi: convergenţa, ajutorul naţional tranzitoriu şi sprijinul cuplat voluntar pentru sectoarele animal şi vegetal.

    ”În conformitate cu actuala propunere de Regulament, schemele de plăți directe și măsurile de piață, cu finanțare din FEGA, vor contribui împreună cu intervențiile de dezvoltare rurală la atingerea obiectivelor specifice din Planul Național Strategic.

    În acest sens, în cadrul Pilonului I, tipurile de intervenții vor lua forma plăților directe decuplate și cuplate, după cum urmează:

    Plăți directe decuplate:

    -Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (înlocuiește denumirea pentru actualul SAPS n.r);
    -Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (înlocuiește denumirea pentru actuala Plată Redistributivă n.r);
    -Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (înlocuiește denumirea pentru actuala plată pentru Tinerii Fermieri n.r);
    -Schemele pentru climă și mediu (eco-scheme), (înlocuiește denumirea pentru Înverzire n.r);

    Plăți directe cuplate:

    -Sprijinul cuplat.

    Potrivit sursei citate, complementar plăților directe care vor fi acordate fermierilor, prin intervențiile de dezvoltare rurală finanțate din FEADR – pilonul II, vor fi finanțate următoarele tipuri de investiții și scheme de sprijin: Investiții în modernizarea, restructurarea și creșterea competitivității fermelor cu accent pe fermele de familie; Instalarea tinerilor fermieri; Sprijin pentru cooperare în vederea integrării producției pe lanțul agroalimentar; Gestionarea riscurilor la nivel de fermă; Investiții în crearea și dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea și marketing-ul produselor agro-alimentare; Investiții în infrastructura de irigații; Investiții în infrastructura la scară mică (de apă/apă uzată, rutieră, etc.) în mediul rural; Cooperare în vederea inovării, respectiv dezvoltarea de noi practici care să răspundă nevoilor specifice ale fermierilor; Plăți compensatorii pentru angajamente în materie de mediu și climă și alte angajamente, constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone defavorizate; Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de activități în vederea dezvoltării economiei rurale (turism rural, activități non-agricole din amonte și din avalul agriculturii).

    Se dorește menținerea Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) și a Sprijinului Cuplat Vegetal și Zootehnic

    Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei conferințe care a avut loc joi, 2 iulie, că obiectivele României în noul PNS au rămas aceleaşi: convergenţa, ajutorul naţional tranzitoriu şi sprijinul cuplat voluntar pentru sectoarele animal şi vegetal.

    ”Deși a fost această pandemie care a cuprins toată Europa și la nivelul Comisiei lucrurile s-au mișcat destul de greu, nu este agreat până acum nici măcar noul Cadru financiar multianual, noi am continuat munca la Planul Național Strategic (PNS). Am terminat analiza swot, cea de-a doua variantă pe care am comunicat-o şi Comisie şi începând de săptămâna viitoare, mai precis de marţi, vom începe consultările cu mediul asociativ. Practic marți se va întâlni grupul de lucru tematic, pe fiecare domeniu în parte. Sigur că în paralel se derulează și evaluarea ex-ante a PNS, care este un demers obligatoriu. Vrem să avem finalizate discuţiile cu partenerii, cu mediul asociativ, astfel încât la nivelul CE, când se definitivează cadrul financiar multianual, să fim pregătiţi şi să prindem sumele care ne vor fi destinate. Sigur, noi vom milita în continuare, la fiecare întâlnire cu Consiliul de Miniştri, pentru aceleaşi obiective pe care vrem să le obţinem: convergenţa, grăbirea convergenţei, acordarea în continuare a Ajutorului naţional tranzitoriu, dar şi acordarea în continuare a Sprijinului cuplat voluntar atât pentru sectorul animal cât şi pentru sectorul vegetal”, a arătat  şeful de la Agricultură.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor