• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Interzisă hrănirea porcilor cu nutrețuri vegetale aduse direct din câmp!

    agrointeligenta.ro -

    Noi restricții pentru micii crescători de porci din România. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat o nouă propunere de modificare legislativă la actualele prevederi privind creșterea porcilor în gospodării și în exploatațiile comerciale, respectiv ferme.

    Modificări importante sunt prevăzute în proiectul de ordin publicat pentru dezbatere publică luni, 6 iulie. Una dintre schimbări vizează micii crescători de suine, cei care, potrivit Ordinului ministrului Agriculturii nr. 538/2019, pot crește porci maxim 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului. Acești crescători sunt obligați să respecte primul prag de norme de biosecuritate, iar pentru ei se introduce interdicția de hrănire a animalelor cu restul alimentare ce pot conține ingrediente de origine animală. În plus, micii fermieri nu mai pot hrăni animalele cu furaje aduse direct din câmp.

    Iată lista actualizată de interdicții propuse de către ANSVSA pentru micii crescători de suine:

    a) exploatația trebuie să fie înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, iar porcinele trebuie să fie identificate și înregistrate în Baza Națională de Date; mișcările și evenimentele la care sunt supuse porcinele trebuie să fie
    înregistrate în Baza Națională de Date, conform prevederilor legislației sanitar – veterinare în vigoare;
    b) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
    c) operatorul are obligația respectării regulilor de igienă generală înainte și după efectuarea diverselor lucrări de întreținere și îngrijire, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; hainele și încălțămintea utilizate trebuie folosite exclusiv în adapostul de porcine; dezinfecţia încălţămintei trebuie efectuată obligatoriu la intrarea şi ieşirea din adăpost;
    d) operatorul are obligația respectării interdicţiei de hrănire a porcinelor cu resturi alimentare care conţin subproduse de origine animală, în conformitate cu Regulamuntul CE 1069/2009;
    e) interzicerea operatorului de a intra în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
    f) să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcine domestice/sălbatice (vânate sau moarte, carne şi subproduse rezultate de la acestea);
    g) interzicerea hrănirii porcinelor cu nutrețuri vegetale pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltare acestora;
    h) interzicerea folosirii așternutului vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

    De precizat că ANSVSA a publicat prima formă propusă a ordinului de Președinte pe data de 31 ianuarie, însă adoptarea actului normativ a fost amânată din cauza reacției publice ferme, dar și pentru că inclusiv marii crescători de suine și-au exprimat nemulțumirea cu privire la noile reglementări propuse.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till