• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministerul de Interne: Atacurile urșilor și lupilor vor fi considerate situație specială de urgență!

  Roxana Dobre -

  Statul vrea să schimbe modul de abordare în gestionarea incidentelor în care sunt implicați urșii. Astfel, conform unui proiect lansat în dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, în Hotărârea de Guvern privind managementul tipurilor de risc „Atacul carnivorelor mari asupra populației – urs, lup” ar urma să fie considerat situație specială de urgență.

  ”Prin Hotărârea Comitetului național pentru situații speciale de urgență nr. 1 din 01.08.2019, la solicitarea ministerului cu atribuții în domeniul mediului referitoare la introducerea unui nou tip de risc, respectiv „atacul carnivorelor mari asupra populației – urs, lup”, a fost aprobată propunerea de modificare și completare a Hotărârii Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componenta Comitetului national pentru situații speciale de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și de asemenea, a Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc”, se arată în nota de fundamentare a proiectului lansat pe 8 iulie 2020 pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

  Potrivit autorităților, introducerea acestui nou tip de risc este justificată de:

  Ministerul Mediului se plânge că a plătit depăgubiri prea mari

  În nota de fundametare a măsurii se mai arată că valoarea despăgubirilor plătite de ministerul cu atribuții în domeniul mediului pentru pagubele provocate de carnivorele mari a înregistrat creșteri mari. ”Astfel, dacă în 2016 au fost plătite despăgubiri în cuantum de 1.187.971 lei, în 2017 – 2.561.664 lei, în 2018 – 1.363.435 lei, iar în prima jumătate a anului 2019 au fost plătite despăgubiri în cuantum de 1.050.215 lei”, se mai arată în nota de fundamentare.

  Cine se va ocupa de îndepărtarea sau imobilizarea urșilor

  În documentul suspus dezbaterii publice, autoritățile prevăd că ”îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari care amenință viață sau integritatea corporala a populației, sub îndrumarea și responsabilitatea unui medic veterinar”. De aceasta măsură vor fi responsabile: Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, prin structurile subordonate, Direcția Medicală din cadrul MAI și ANSVA prin structurile teritoriale.

  Oamenii vor fi alertați prin sistemul RO – Alert și se vor lua măsuri de urgență medicală în cazul în care agresiunea animala a avut loc. De asemenea, ar urma să fie stabilite zonele predispuse pentru conflicte directe om-animal, la nivel local (harți de risc), iar populația vă fi informata cu privire la existenta unui potențial pericol determinat de prezenta unor carnivore mari, modul de comportare, restricții și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor: Comitetele județene/locale pentru situații de urgenta, prin structurile de politie locala sau serviciul voluntar pentru situații de urgenta.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermele care vor dispărea: 5 milioane de hectare de terenuri agricole – abandonate până în 2030! Minciunile lui Oros înseamnă vieți și destine de fermier pulverizate. Domnule ministru, ați devenit un risc pentru siguranța națională, trebuie să vă reveniți urgent! Dosar penal pentru depozitarea necorespunzătoare a îngrășămintelor chimice!

  Ultimele știri

  Se cere demisia lui Adrian Oros! ”Să plece din funcţie până nu falimentează întregul sector agroalimentar românesc!” Furnizorii au început executarea fermierilor după ce parlamentarii au votat contra despăgubirilor de secetă! Claudiu Frânc a demisionat din funcția de președinte al FCBR! Funcția, preluată interimar de Iacob Boca