• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea Mirosurilor – în vigoare! A fost publicată în Monitorul Oficial!

    Roxana Dobre -

    Legea nr.123/2020 sau Legea ”Mirosurilor” a apărut în Monitorul Oficial după ce a fost promulgată pe data de 10 iulie de președintele Klaus Iohannis! Actul normativ aduce modificări importante la textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului și introduce termenul de ”disconfort olfactiv” adică un efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

    Legislația include o prevedere prin care autoritățile locale, primarii, primesc dreptul a sancționa activitățile care generează mirosuri neplăcute, categorie în care pot intra și fermele zootehnice aflate în apropierea zonelor rezidențiale. Mai mult, se precizează în textul legii că emisiile şi/sau evacuările de la sursele care pot produce disconfort olfactiv, trebuie reținute și dirijate către un sistem adecvat de reducere a mirosului.

    Citiți și: Președintele IOHANNIS a promulgat LEGEA MIROSURILOR!

    Cetățenii pot depune plângeri privind ”disconfortul olfactiv”

    Legea mai prevede că în cazul existenţei unor plângeri din partea publicului care reclamă existenţa unui disconfort olfactiv autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate formulează răspunsurile la respectivele plângeri. În situația în care în urma investigațiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate constată existența unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv și starea de sănătate a populației, notifică autoritatea competentă pentru protecția mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecției mediului pentru reexaminarea și actualizarea respectivelor acte.

    Autoritățile mai au dreptul să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule sau desfăşurarea unor activităţi generatoare de disconfort, disconfort olfactiv pentru populaţie în anumite zone ale localităţilor, cu predominanţă în spaţiile destinate locuinţelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii şi agrementului, unități sanitare şi unităţi de învătământ. În cazul zonelor rezidenţiale în vecinătatea cărora se desfăşoară activităţi existente cu impact olfactiv la care distanţa minimă de protecţie sanitară în vigoare nu este respectată operatorul/titularul activităţii are obligaţia să ia toate măsurile necesare în vederea diminuării disconfortului produs, prin implementarea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv avizat de autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate și/ sau autoritatea administrației publice locale, după caz. Pentru activitățile supuse procedurilor de reglementare din punctul de vedere al protectiei mediului Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se avizează și de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin structurile subordonate.

    Tot prin această lege este introdus și ”planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a 2 instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”. La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.

    Conform noii legi, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se aprobă prin hotărâre a Guvernului la propunerea autorității publice centrale cu responsabilități în domeniul protecției mediului și a autorității publice centrale cu responsabilități în domeniul sănătății, în termen de maximum 180 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    Conținutul Planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru toate activităţile care pot crea disconfort olfactiv se stabileşte prin hotărâre a Guvernului la propunerea autorităţii publice centrale cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi a autorităţii publice centrale cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii, în termen de maximum 180 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!