• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANZ: Nu există încă sursă bugetară pentru testele de filiație! Oierii pot suporta costul de 100 lei/ovină!

    Roxana Dobre -

    Testele de filiație ar urma să fie făcute în timp și berbecilor care au deja eliberate certificate de origine. În timp, spune directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ), ing. Vaida Bela, toți reproducătorii trebuie să fie testați astfel încât să fie ”eliminate toate suspiciunile”. Sumele ar putea să fie suportate din Bugetul de stat, dar șeful ANZ spune că acestea ar trebuie plătite de crescătorii care vând reproducătorii.

    Vaida Bela, directorul ANZ

    Cei care au certificatele de origine eliberate mai fac testul de filiație? Este întrebarea pe care ne-au trimis-o foarte mulți crescători de ovine care au berbecii înscriși pentru subvenții și se tem că certificatele ar putea deveni ”nule” dacă nu corespund noilor reguli care prevăd cu documentele care atestă originea reproducătorului trebuie să aibă obligatoriu testul de filiație și cel de rezistență la Screpie.

    ”După părerea mea și pentru a elimina toate îndoielile, încet, încet, toți reproducătorii trebuie să aibă testul de filiație. Acum, în cât timp se va putea face…și sigur că nu mai are rost să cheltuim bani să facem test de filiație la un berbec de 8 ani (berbecii sunt acceptați la plata SCZ doar până la vârsta de 6 ani n.r). Iar este o chestiune de înțelegere pentru că berbecul nu beneficiază de sprijin cuplat, dar dacă proprietarul declară că folosește la reproducție un berbec de 10 ani, nimeni nu poate să spună că nu îl poate folosi. Este aberant ce vă spun acum, dar din păcate, legislativ, în România aici suntem!”, a subliniat șeful ANZ.

    Vaida Bela este convins că ciobanii nu au nimic de ascuns. Testele de filiație ar putea fi suportate din Bugetul de stat

    Toți crescătorii de oi sunt corecți, este convins șeful ANZ. Acesta subliniază că își dorește să aibă o bună colaborare cu liderii din zootehnie astfel încât să fie ”eliminate divergențele și toate acuzele”. ”Acum, în realitate, dacă nu s-au făcut teste de filiație, nu pot eu să mă pronunț, dar în viziunea mea toți cei care au vândut berbeci cu certificat de origine, în opinia mea eu îi consider oameni corecți, oameni onești. De la acest principiu plec”.

    Șeful ANZ a mai spus că în momentul de față, conform legislației în vigoare, ANZ-ul poate să facă gratuit 2.000 de probe din testul pentru scrapie. Ministerul Agriculturii intenționeză să suporte din fonduri bugetare și testele de filiație.

    În momentul de față încă nu avem găsită sursa (bugetară n.r). Am vorbit cu domnul ministru (n.r. Adrian Oros) și dânsul susține că inclusiv testul de filiație să-l putem face din surse bugetare. Acum, părerea mea personală este că nu cred că ar fi sănătos să grevăm bugetul național sau bugetul statului pentru că orice berbec care a fost comercializat cu 2.000-2.500 de lei, cred că 100 de lei nu e capăt de lume ca să nu poate să suporte un test de filiație, măcar până la părinți. Asta este părerea mea personală, dacă ar fi surse financiare, sigur, ar fi bine, dar în momentul de față în zona registrelor genealogice s-au băgat bani destul de mulți. Ajutorul de stat pentru registrele genealogice, sprijinul cuplat, prețul la berbeci. În zona aceea au intrat foarte mulți bani și nu trebuie să ne îngrijorăm pentru 100 de lei cât poate costa un test de filiație, cu atât mai mult cu cât, în momentul de față, și așa prevede și ordinul, este obligatoriu să fie executat testul de filiație într-un procent de 3% dintre berbeci cu certificat de origine eliberat în 2020. Discutăm în momentul de față doar de aceștia sau, cel puțin, așa este proiectul de ordin, dacă alții vor modifica proiectul de ordin și va fi altfel, noi trebuie să ne supunem legislațiilor naționale și europene, evident”, a mai spus Vaida Bela.

    Cazuri de scrapie? Mai sunt în țară!

    Potrivit acestuia, în prezent în România mai există focare active de scrapie, boala care a făcut unele țări să fie reticente în privința importurilor de oi din țara noastră. ”Sunt focare active, nu mă întrebați unde, pentru că ANSVSA se ocupă de acestea, dar sunt. E o boală periculoasă, dar nu e așa de periculos că un animal are screpie, ci faptul că sunt țări care au eradicat screpia și din cauza asta nu fac import de animale din România pentru că ei știu că la noi este screpie și nu vor să mai introducă, să aibă screpie în țară. Efectul acestei boli este mai mult financiar și de piață.”


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români