Portfolio Farm a fost organizat și în județul Neamț. Noutățile Corteva în ferma TCE 3 Brazi!
agrointeligenta.ro -Compania Corteva Agriscience continuă seria evenimentelor Portfolio Farm în mediul online, iar platforma recent prezentată de reprezentanții acesteia a fost cea din localitatea Zănești, județul Neamț. Mai exact, este vorba despre platforma din cadrul grupului de ferme TCE 3 Brazi, una dintre cele mai productive ferme din țară, unde gazde au fost domnii Vasile Iacob și Ionuț Radu.
“Este al 6-lea an când organizăm evenimentul alături de compania Corteva, de fapt, 70% dintre inputurile pe care noi le folosim în fiecare an în cadrul fermei noastre sunt de la compania Corteva și mă refer la sămânța de porumb, floarea-soarelui, soia, precum și o bună parte dintre pesticidele pe care le administrăm”, a precizat Vasile Iacob, directorul tehnic pentru producție vegetală din cadrul TCE 3 Brazi.
Grupul de firme TCE 3 Brazi obține an de an producții însemnate la grâu, soia, porumb sau floarea-soarelui, motiv pentru care și în cadrul platformei din acest an au fost prezentate tehnologiile aplicate.
Porumbul este o cultură importantă în cadrul grupului TCE 3 Brazi
Anual, în jur de 2.000 ha sunt semănate cu porumb, iar 95% din suprafață este ocupată de hibrizii Pioneer. “Ce mi-a plăcut foarte mult a fost produsul N-Lock™ (stabilizator de azot) pe care l-am administrat pe 200 ha și cred că vom mări suprafața, pentru că am văzut că plantele de porumb se comportă cu totul altfel și cred că rezultatele vor fi spectaculoase în acest an”, a declarat Vasile Iacob.
“Ne aflăm în platforma de la Zănești, unde vedem o tehnologie foarte bine pusă la punct. A fost aplicat inclusiv insecticidul Inazuma®, pentru combaterea Diabroticii și a Ostriniei. Noi recomandăm prima aplicare atunci când porumbul are 2-3 frunze, iar a doua trecere la apariția paniculului. Acesta are două substanțe active, deci două moduri de acțiune diferite, atât de contact, cât și sistemic. Așadar, este vorba despre un insecticid complex, care se aplică de la 0,15 până la 0,25 kg/ha, și poate fi folosit nu numai la porumb, ci și în cultura de rapiță și muștar”, a punctat Ana-Maria Pascariu – Category Marketing Manager Fungicide și Insecticide.
Compania Corteva Agriscience pune la dispoziția fermierilor cei mai performanți hibrizi de porumb, iar prezentarea celor mai importanți hibrizi din cadrul platformei a fost realizată de Valentin Mihai – Category Marketing Manager porumb și soia.
“Aș vrea să enumăr 4 hibrizi. Primul P8834 – FAO 310, a cărei caracteristică principală este faptul că pierde apa foarte bine după maturitatea fiziologică, fapt pentru care putem să-l comparăm cu hibrizi din grupe mult mai joase. Apoi P9610 – FAO 330 care vine în portofoliul nostru să înlocuiască binecunoscutul P9241. Ce aduce în plus? O productivitate excepțională, caractere agronomice asemănătoare cu P9241, dar și o adaptabilitate și pretabilitate la diferite condiții de climă și mediu. Un alt hibrid este P9415 – FAO 340 care se caracterizează printr-o intensivitate deosebită. Recomandăm semănatul acestui hibrid cu 5.000 de plante în plus față de cum se obișnuiește în zonă. Ultimul hibrid P9889 – FAO 350 care vine să înlocuiască P9903, cel mai cultivat hibrid din România”, a prezentat Valentin Mihai.
Variantele de erbicidare aplicate în platforma de la Zănești
Pentru a obține producții ridicate, fiecare solă de porumb trebuie atent îngrijită, astfel că erbicidele ocupă un rol esențial. În platforma de la Zănești au fost ales două variante de erbicidare, cea cu Principal® Plus și cea cu Arigo®.
“Despre Principal Plus știți deja că este un erbicid complet în combaterea buruienilor monocotiledonate cum ar fi mohorul, iarba bărboasă, costreiul din sămânță, dar combate și buruienile dicotiledonate cum ar fi loboda, știrul, pălămida și volbura. Însă, pe lângă acestea produsul combate foarte bine și samulastra de floarea-soarelui din cultura de porumb. Putem spune deci că este un produs complex în combaterea buruienilor din cultura de porumb. Acesta se aplică de la faza de 3-4 frunze, până la faza de 6 frunze în doza de 440 g/ha împreună cu adjuvantul Trend®. Trebuie menționat că nu creează probleme culturilor care urmează a se înființa după porumb. Arigo® combate buruienile anuale și perene din cultura de porumb, dar oferă cu o flexibilitate mai mare. Practic acest produs poate fi aplicat până la faza de 8 frunze fără a avea vreun efect de fitotoxicitate, iar doza recomandată este de 330 g/ha împreună cu adjuvantul Trend®”, a specificat Ion Mutafa.
Hibridul P64LE136, vedetă în câmpurile de floarea-soarelui
La fel de bine arată și câmpurile de floarea-soarelui la Neamț, unde vedetă este în acest an hibridul P64LE136. “Este un hibrid de generație nouă care vine să completeze portofoliul companiei care include și hibrizii P64LE99 și P64LE25 care domină piața de floarea-soarelui din țara noastră. Despre acest hibrid, precum și despre P64LE137, putem spune că are caractere îmbunătățite, inclusiv toleranțele la principalele boli ale acestei culturi, dar și o îmbunătățire a arhitecturii plantei, pentru că are poziția ușor modificată a calatidiului, care va ajuta planta să realizeze producții mai calitative în perioadele de arșiță, precum și îmbunătățirea masei hectolitrice a recoltei. Mai vorbim și despre o îmbunătățire la autopolenizare, la port, la talie și la tulpină. Este recomandat în special fermierilor din est, vest și centru, și nu recomandăm semănarea lui în sud-estul țării pentru că problemele cu lupoaia vor fi prezente în câmp. Pentru această zonă recomandăm hibridul P64LE137, hibridul cu cea mai mare rezistență la Orobanche din Europa. Are un set de 3 gene care sunt prezente și care îi permit cultivarea pe orice areal din România”, a punctat Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase.
Nu putea să lipsească din tehnologia aplicată florii-soarelui fungicidul Tanos® 50 WG, un produs inovativ care contribuie la obținerea recoltelor sănătoase și de calitate și o protecție deosebită pe tot parcursul vegetației chiar dacă uneori nu sunt respectate condițiile de rotație.
“Floarea-soarelui necesită o atenție sporită pe perioada perioadei de vegetație pentru că pot apărea atacuri cu numeroase boli. De aceea fermierii trebuie să acorde o mai mare atenție semănatului și să respecte rotația culturilor o dată la 6-7 ani. Însă cum acest lucru nu este de foarte multe ori posibil, floarea-soarelui este predispusă la agenți patogeni foarte păgubitori, printre care putregaiul alb, putregaiul cenușiu, mana și frângerea tulpinilor. Compania Corteva oferă pentru toate aceste lucruri fungicidul Tanos® 50 WG, care are la bază două substanțe active ce se completează reciproc. Astfel, recomandăm aplicarea lui ca prim tratament, atunci când plantele au 4-6 frunze, dar și ca al doilea tratament la apariția butonului floral pentru o protecție completă și pentru realizarea unor recolte bogate. Iar pentru stoparea infecțiilor secundare cu mană recomandăm aplicarea produsului în două tratamente succesive, la o distanță de 7 zile. Doza de aplicare recomandată este de 0,4 kg/ha, are o rezistență foarte bună la spălare, indiferent de condițiile meteo, deci este eficient chiar dacă apare o ploaie la o oră de la aplicare”, a punctat Ana-Maria Pascariu.
Erbicidul Bizon, folosit anul viitor pe 70% din suprafața care va fi însămânțată cu cereale
La grâu, reprezentanții TCE 3 Brazi au fost plăcut impresionați de erbicidul Bizon™ despre care ing. Vasile Iacob a menționat că va deveni fanionul companiei Corteva. “Noi l-am administrat pe mai mult de 400 ha în acest an, am avut rezultate foarte bune, astfel că trei sferturi din suprafață nu am mai erbicidat-o cu alt produs, a rămas doar erbicidarea cu Bizon™. Am stabilit ca anul viitor 70% din suprafața pe care o vom semăna cu cereale să fie erbicidată cu acest produs. De aceea le recomand fermierilor să aplice acest produs, măcar pe jumătate din suprafața pe care o au, pentru că sigur în următorul an vor mări suprafața”, a mai punctat acesta.
Despre modul de acțiune al erbicidului Bizon a vorbit și un alT reprezentant al grupului de firme TCE 3 Brazi, Ionuț Radu, care a specificat că tehnologia pe care o aplică în această platformă nu diferă foarte mult de cea din fermă. “Aici, la fel ca în 80 % din fermă, nu s-a arat, ci am folosit o tehnologie minimum tillage. Am fost plăcut surprinși de erbicidul Bizon™, noi anul trecut am avut lanurile de grâu infestate cu samulastra de floarea-soarelui. Fiind temperaturi pozitive și ploi suficiente în primăvară a răsărit în valuri și ne-a afectat la recoltat. Soluția oferită de compania Corteva a fost erbicidarea de toamnă cu Bizon™, iar pe o solă unde deja am recoltat orzul rezultatele au fost foarte bune. Al doilea lucru pe care vreau să îl menționez, este faptul că în zona noastră se înregistrează primăvara temperaturi destul de scăzute, noaptea 2-3°C și ziua 15-16°C, deci diferențe destul de mari, la care s-a adăugat seceta. Din acest motiv mulți fermieri nu au mai intrat în culturi pentru a nu mai oferi un stres în plus, noi nu am avut nici o problemă și am intrat în prima fereastră cu Evolus®. De aceea nu am avut niciun fel de boală sau buruiană în cultură”, a punctat tânărul agronom.
Despre beneficiile produsului Bizon™ le-a vorbit fermierilor din mediul online atât Ion Mutafa – Category Marketing Manager Erbicide, cât și Cosmin Ciobotaru – National Sales Manager CP & SEEDS.
“Ne aflăm într-o miriște de orz erbicidată cu Bizon™. În perioada următoare vom încerca să provocăm fermierii să aplice erbicide de toamnă în culturile de cerealele păioase, o practică mai puțin utilizată la noi, dar folosită de fermierii străini. De ce să facă acest lucru? Pentru că oferă un spor de producție seminificativ, minim 700 kg în plus, dar și alte avantaje importante. Ceea ce încercăm să facem este să convingem fermierii să aplice măcar pe o mică suprafață acest produs pentru că așa vom începe să facem și noi ceea ce Europa face de foarte mult timp”, a precizat Cosmin Ciobotaru.
Tot în cadrul platformei de la Zănești a fost prezentat și un lot unde a fost aplicat pachetul Pixxaro™ Super
“Lotul tratat cu Pixxaro™ Super, arată foarte bine. Ce conține acest pachet? Două produse: Pixxaro™ care are două substanțe active – Arylex™ Active și fluroxipir, iar cel de al doilea produs, Frontal cu substanța tribenuron. Este pentru 4 hectare și combate buruienile dicotiledonate anuale și perene din cultura de cereale, cum ar fi ambrozia, o buruiană destul de problematică, macul, pălămida, volbura și multe alte buruieni. Trebuie ținut cont că se poate aplica până la faza de burduf fără a crea probleme de selectivitate și fitotoxicitate și mai important, nu creează probleme în rotația culturilor”, a punctat Ion Mutafa.
Fungicidul aplicat în cadrul platformei din județul Neamț a fost Evolus®, despre care Ana-Maria Pascariu – Category Marketing Manager Fungicide și Insecticide, a punctat faptul că poate fi aplicat ca prim tratament pentru protejarea culturii împotriva atacului de făinare, septorioză și ulterior a apariției ruginilor, dar și în cel de al treilea tratament pentru protejarea spicului.
Transform™ este un alt produs aplicat în platforma de la Neamț cu rezultate foarte bune. “Anul acesta a fost destul de secetos și de aceea putem spune că a fost un an al insectelor cu aparat bucal de înțepat și supt. Noi oferim în acest moment cea mai importantă soluție pentru combaterea acestora, produsul Transform™. Acesta are o substanță activă nouă care acționează atât sistemic, cât și translaminar, astfel încât protejează plantele de insectele care sunt ascunse pe sub frunze și printre frunze. De exemplu știm cu toții că afidele stau ascunse, iar în momentul în care aplicăm doar un insecticid nu rezolvăm această problemă, în schimb Transform™ este soluția perfectă pentru combaterea acestora. El poate fi administrat încă din toamnă, urmat de încă o administrare în primăvară, doza recomandată fiind de 48 g/ha”, a declarat Ana-Maria Pascariu.