• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros la CAI Curtici! De ce a renunțat Dimitrie Muscă la pășune și crește vacile în stabulație liberă!

    Roxana Dobre -

    Dimitrie Muscă, fermierul care administrează Combinatul Agroindustrial Curtici din județul Arad, a primit astăzi, vineri, 17 iulie vizita ministrului agriculturii Adrian Oros. Agricultorul arădean i-a arătat șefului de la agricultură atât ferma vegetală, culturile din teren, cât mai ales partea de zootehnie, în speță vacile din rasele de carne și lapte pe care le are în exploatație.

    Dimitrie Muscă le-a precizat celor prezenți în ferma sa că animalele din rasă pură nu sunt ținute pe pășune, ci în stabulație liberă, în fermă. Acesta a argumentat că producțiile bune la porumb și grâu din vestul țării l-au făcut să renunțe la pășune unde vacile pot mânca doar 3 luni pe an. ”Am vizitat ferma noastră de vaci. Avem 1.600 de capete, rasă de carne, ceea ce vedeți vaca albă (rasa este Charolaise n.r). La vaca de lapte avem rasa Holstein Friză.  Animalele sunt ținute în stabulație liberă. Toată lumea a întrebat de ce nu suntem cu ele pe pășune. Nu suntem în zona noastră pe pășune pentru că aici unde facem 8 tone de grâu și 12 tone de porumb nu merită să faci iarbă, pășune pentru vaci și să ai pășune primăvara 2 luni și toamna o lună. Este cel mai bine, având mecanizarea completă și toate utilitățile noi, să le furajăm aici. Aceasta este o vacă ce se întreține foarte ușor”, a explicat cunoscutul fermier.

    Aceasta a completat că în ferma sa deține și mai mulți tauri care au un spor de producție zilnic de 1,750 de kilograme și sunt sacrificați la maxim 800 de kilograme. ”Pe tauri am făcut experimente, 1,750 kilograme spor mediu zilnic, de la fătare și până la tăiere.  Taurii îi tăiem la 750-800 de kilograme. Românii sunt învățați cu carnea de vită normală din rasa de carne față de ce se livra până acum, sau în alte magazine, doar vaca reformă care era carnea bătrână și de altă calitate. De aici trebuie mâncat. Aceea (reforma n.r) este făcută să dea 30 de litri de lapte zilnic și aceasta (rasa specializată pe carne n.r) este făcută să facă 1,750 de kilograme spor zilnic de îngrășare”, a mai punctat Muscă.

    Adrian Oros: Toți fermierii mari ar trebui să ia exemplul lui Dimitrie Muscă

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros s-a declarat încântat de ceea ce a văzut în fermele lui Dimitrie Muscă și a subliniat că ”asta ar trebui să facă orice mare fermier în România”.

    ”Avem un exemplu de mare fermier care face ceea ce trebuie, în sensul că integrează producția, nu se rezumă la doar avea producții primare ci domnul Muscă face și producție vegetală de calitate, face performanță, am văzut culturile domniei sale. Face și zootehnie de mare calitate, atât la vaca de carne, cât și la cea de lapte. Abatorizează, are propriile magazine de desfacere. Crește și porci, cam 50.000 de capete. Deci face ce ar trebui să facă orice mare fermier în România. Adică integrează, creaază valoarea adăugată, locuri de muncă. Am înțeles că undeva peste 500 de angajați are domnul Muscă. Și este unul dintre exemplele de bune practici a ceea ce se întâmplă în ultimii ani în agricultura românească. De aceea am dorit să vin neapărat să vedem ce face domnia sa aici”, a declarat Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd