• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cifră alarmantă în agricultură! Circa 7.000.000 de hectare cu sol degradat. Ce este de făcut?

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    În acest articol vom încerca să explicăm pe înţelesul tuturor, câţiva termeni, folosiţi de majoritatea persoanelor implicate activ în agricultură, dar câteodată, neînţelese suficient de bine, chiar şi de unii profesioniști în domeniu. Apoi vom prezenta câţiva specialiști şi fermieri de succes care au înţeles problematica degradării solului lor şi au luat măsuri pentru rezolvarea problemelor şi implicit creşterea producţiilor.

    În primul rând ca şi preambul, după anii 1990, nu am mai investit în sol. Ci strict în cultură pe care am înfiinţat-o şi acest lucru s-a văzut în oscilaţia producţiilor atât cantitativ cât şi calitativ, în utilizarea de maşini şi utilaje tot mai mari şi mai grele. În investiţii tot mai mari pe unitatea de suprafaţă, în îngrăşăminte mai multe, drenaje, foarte multe lucrări/an, diverse utilaje (care altă dată nu trebuiau). Astfel, lipsa fertilizării cu gunoi de grajd, aplicarea în unele cazuri, doar îngrăşăminte cu azot, humusul s-a redus semnificativ. Pe lângă humus, avem un număr alarmant de hectare de sol degradat, în jur de 7.000.000.  Dăm vina pe apă, ba e prea multă, ba e prea puțină, dar sunt metode foarte bune pentru conservarea și circulația corespunzătoare în sol, iar cea mai importantă o reprezintă schimbarea structurii solului din compactă, în granulară. Trebuie să facem ceva pentru solul nostru şi trebuie să abordăm problema cu profesionalism!

    Problema degradării solului. De ce? Ce anume se degradează? Prin ce procese?

    Conform definiţiei, degradarea solurilor ilustrează un tip de efect cumulat al acțiunii umane asupra solului și implică o varietate de procese, care includ: eroziunea solului, ravenația, alunecările de teren, compactizarea (compactarea), salinizarea, lateritizarea, distrugerea materiei organice din substrat și a rezervelor de nutrienți, deşertificarea, acidificarea, incendierea și carbonizarea faunei din sol. Interesant de ştiut e că, din toate acestea, marea majoritate sunt urmări a acidificării solului: eroziunea solului, ravenatia, alunecările de teren, compactizarea sau tasarea, lateritizarea, distrugerea materiei organice şi a rezervelor de nutrienţi.

    Din punct de vedere agronomic, degradarea solurilor înseamnă diminuarea proprietatilor productive ale acestuia. Problema principală a acestei degradări este că, dacă nu intervenim, se atenuează pe an ce trece. Practic, de exemplu, din analizele noastre, observăm că acumularea argilei creşte de la an la an acolo unde nu luăm măsuri şi ne afectează dezvoltarea plantelor (neuniformitatea), producţia şi calitatea acesteia (nemaipunând la socoteală greutatea cu care lucrăm solul, intrarea mai târziu decât era stabilit la semănat, băltiri, cruste, distrugeri de organe de maşini, consum extra de combustibil şi cel mai important, timpul pierdut).

    Este obligatoriu să facem tot ce ne stă în putință pentru a transforma structura solului din compactă în granulară, deoarece astfel, toate procesele se vor îmbunătăți și vom ajunge la producții uniforme și stabile.

    Aciditatea solului trebuie să fie măsurată ogligatoriu prin doi indici:

    Altfel explicat, cu cât valoarea acidităţii hidrolitice e mai aproape de 0 cu atât nu avem forţe care să ne acidifice solul. Cu cât e mai departe de zero, cu atât avem acidifiere pronunţată şi un sol mai greu. Cu cât avem un conţinut mai mare de argilă, cu atât valoarea acidităţii hidrolitice creşte.

    De ce este foarte important de ştiut acest aspect?

    Simplu, pentru că avem o imagine clară a solului nostru și doar așa putem ajunge să avem un sol cu un pH neutru. Cele 2 tipuri de aciditate actuală (de moment) şi potenţială (hidrolitică) trebuie obligatoriu făcute împreună. Pentru că sunt interconectate. De exemplu: Putem avea un sol, cu o valoare a pH-ului în apă de 7 şi o aciditate hidrolitică de 6. Aici am o situaţie clară că ceva e în neregulă. Fermierul are probleme atât de structură a solului (băltiri, cruste etc) cât şi producţii mici. E o situaţie clară care arată că proba de sol a fost recoltată de pe un sol ud zdravăn. Dacă am recolta proba de pe acelaşi sol, dar uscat, atunci valoarea de pH în apă ar fi de aproximativ 5,2-5,3.

    Dacă dimpotrivă, avem o valoare a acidităţii hidrolitice de aproximativ 2 (cum e cazul solurilor bune şi foarte bune, dar cu probleme artificiale ca de exemplu aplicarea de fertilizanţi neraţional) şi o valoare a pH ului de 5,2, atunci ştim cu siguranţă că o doză mică sau foarte mică de Terracalco 95, de exemplu, ar duce uşor valoarea pH-ului la 6,5, ceea ce nu ar fi cazul unui sol cu o valoare a acidităţii hidrolitice de 6 (aici avem nevoie de o doză mai mare).

    Trebuie obligatoriu să facem toate eforturile pentru a ajunge la o valoare a acidităţii hidrolitice cât mai aproape de 1, pentru că atunci pH ul în apă va fi de 7, nu vom avea probleme fizice a solului ca şi băltiri, cruste, probleme cu viaţa microbiană, animalele mici din sol, vom avea un sol afânat care pune la dispoziţia plantelor noastre toate elementele în forme asimilabile. Adică solul ideal, capabil de a obţine randamentul maxim de producţie.

    Doamna dr. ing Felicia Chetan -SCDA Turda

    Cum este tratată degradarea solului la stațiunile de cercetare agricolă

    Dar să ne oprim din teorie şi să continuăm cu practica. V-am prezentat până acum destui fermieri care au folosit, folosesc şi vor folosi Terracalco cu rezultate foarte bune. Vom începe cu redutabilă Staţiune de Cercetare Dezvoltare Agricolă din Turda. Doamna dr. ing Felicia Chetan ne-a transmis că pe suprafaţa de teren predispusă fenomenului de băltire (în ultimii ani) din cadrul unităţii SCDA Turda, s-a constatat faptul că indiferent de plantă de cultură producţiile sunt diminuate considerabil.

    ”Ȋn funcţie de cantitatea şi distribuţia precipitaţiilor, pierderile de recoltă pot ajunge chiar şi până la 60%, cum a fost cazul culturii de mazăre din anul 2019. Confruntându-ne cu această situaţie ne-am propus să abordăm problema din punct de vedere agrotehnic, prin aplicarea unei tehnologii care să modifice structura solului. O posibilitate la îndemână a fost completarea cu un amendament Terracalco 95 sub formă granulată cu încorporare în sol, înainte de semănatul culturii”, a explicat dr. ing Felicia Chetan.

    În practică, s-a înfiinţat un lot comparativ pe cultura grâului de toamnă (soiul Andrada creaţie SCDA Turda) cu tehnologia de cultură specifică unităţii, în care au fost incluse şi două graduări al produsului Terracalco 95: doza de 500 kg/ha şi 1000 kg/ha.  ”Ȋn condiţiile anului 2020 s-a observat influenţa pozitivă asupra culturii, favorizând o bună dezvoltare a plantelor în condiţii de vegetaţie îngreunate de băltiri cauzate de precipitaţiile abundente căzute după perioade lungi de secetă. De asemenea la recoltarea grâului am constatat că gradul de compromitere a culturii s-a diminuat, situându-se sub 16%. Acest rezultat ne sugerează că factorul pozitiv poate fi produsul Terracalco 95 introdus în tehnologia practicată la SCDA Turda, cu efect de îmbunătăţire a structurii solului prin susţinerea aglomeratelor solului şi în acelaşi timp favorizează regimul hidric în beneficiul culturii de grâu. Ȋn urma acestor observaţii considerăm important continuarea şi aprofundarea acestor studii şi la culturiile următoare din asolament, pentru a putea concluziona în timp efectul şi eficienţa aplicării acestui produs”, a mai arătat dr. ing Felicia Chetan.

    Terracalco, aplicat în toate zonele țării. Ce spun fermierii!

    Mergând mai departe în sudul țării, întâlnim un fermier harnic, serios, experimentat, cu state vechi intr’ale agriculturii, dar foarte deschis la idei logice. Justinian Geletu este administrator la Hărnicia SRL și lucrează 450 de hectare. “Mă declar foarte mulţumit de Terracalco. Am observat rezultate bune din primul an în care am folosit. Doza pe care mergem este de 600-800 kg/ha. Chiar şi în acest an atipic producţiile au fost bune, ceea ce m-a convins şi mai mult să continui. Prima achiziţie a fost făcută în 2018!”, a spus fermierul.

    Fermierul Gheorghe Cenușă

    Continuând în Moldova, ajungem la cunoscutul profesionist, Gheorghe Cenuşă, un agronom desăvârşit carea lucrează o suprafață de 1400 de hectare în judeţul Neamț. ”Folosesc Terracalco 95 din anul 2018 şi sunt foarte mulțumit de acest produs. Am administrat 1 tonă de Terracalco 95 pe hectar, pentru cultura de sfeclă de zahăr, iar rezultatele deja încep să apară. Pentru ca să se observe beneficiile lui Terracalco, recomand să se respecte toate verigile tehnologice. Cultura de sfeclă de zahăr arată foarte bine, plantele sunt sănătoase, iar rădăcinile viguroase. Preconizez că în acest an voi avea o producţie de peste 50 de tone pe hectar. Consider că Terracalco 95 este cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea structurii şi texturii solului din punct de vedere pedologic dar şi pentru aportul de calciu oferit plantelor.”

    Fermierul Gheorghe Cenușă preconizează o producţie de peste 50 de tone pe hectar la sfeclă

    Terracalco 95  – sau soluţia ideală pentru creşterea productivităţii solului

    În prezent, în Ungaria, TerraCalco 95 a câştigat deja titlul de ”Produsul anului pentru agricultură”, iar în alte țări europene face parte din tehnologia fiecărui fermier, pentru a obţine un plus de producţie şi a tampona efectele nocive ale fertilizării chimice (acidificarea solului şi scăderea conţinutului de materie organică). În România, TerraCalco 95 a început să fie folosit de fermieri din anul 2014. Inițial a fost introdus pe suprafeţe de test, apoi, după ce s-au convins de beneficiile reale şi vizibile ale produsului asupra solului şi culturii, TerraCalco 95 a fost introdus pe suprafețe tot mai mari şi a devenit prima alegere pentru un număr tot mai mare de fermieri.

    Dar ce este TerraCalco® 95?

    TerraCalco® 95 este cel mai eficient amendament de sol (îmbunătăţeşte solul) granulat, care se aplică cu maşina de împrăştiat îngrăşăminte chimice, pe mirişte sau înainte de o lucrare de bază (arăt, scarificat etc) sau superficială (disc, combinator, freza). Apoi se încorporează în sol, începând să acţioneze. Cel mai important aspect la acest produs, din punct de vedere profesionist, este că nu reacidifică solurile (ca în cazul carbonatelor de calciu folosite în doze mari) pentru ca nu conține CO2.

    Câteva caracteristici ale produsului, ce îl fac unic:
    • Cea mai mare putere de neutralizare față de orice alt amendament (PNA sau API) – 185;
    • Cel mai mare pH/produs 12.7;
    • Acţiune imediată (în prima lună de la aplicare);
    • O doză mică/unitatea de suprafaţă între 0.2 – 2 to maxim;
    • Amortizarea se face atât din utilizarea totală a îngrăşămintelor chimice, cât şi din deblocarea rezervei blocate de ingrasaminte din sol, dar şi din structurarea solului (mai uşor de lucrat, consum mai mic de carburant, piese mai puţine distruse şi timp mai puţin petrecut/lucrare);
    • Este granulat, se împrăştie foarte bine la 24-36 metri;
    • Ambalat la big bag de 600 kg sau 1.2 tone(refolosibil, cu folie la interior şi gura de descărcare) sau chiar vrac;
    • Este produs 100% în România, unde avem 3 fabrici: la Deva, Fieni şi Câmpulung;
    • Creşte productivitatea solului pe care e folosit.

    Aşadar revenim cu îndemnul nostru, dragă fermierule serios, bun tehnolog, care vrei producţie mai mare şi care eşti conștient că solul este bogăţia ta cea mai de preţ, aplică Terracalco 95! Fă o agricultură ca la carte de care să fi mândru şi scoate maxim randament din solul pe care îl lucrezi. Pentru că fiecare hectar contează. Şi pentru că tu eşti cel mai bun. Şi decizia e în mâinile tale.

    Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Echipa noastră vă va vizita.
    Pentru detalii suplimentare, contactaţi-ne:
    Dr. Ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
    Mobil:+40.757 929 157
    Email:agricultura@carmeuse.ro
    www.carmeuse-agricultura.ro
    www.terracalco.ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an