• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Senatul a adoptat legea care majorează ajutoarele sociale! Creșterea ISR: de la 500 de lei, la 1.200 de lei!

  Roxana Dobre -

  Senatul a votat pe 21 iulie, cu 86 de voturi pro, 28 contra și 17 abțineri, o propunere legislativă prin care se propune creșterea valorii indicatorului social de referință (ISR) de la 500 la 1.200 de lei. Odată pusă în aplicare, măsura ar urma să ducă la o mărire semnificativă a ajutoarele sociale achitate pe baza ISR!

  Potrivit propunerii care a trecut de votul Senatului, Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează: ”Valoarea indicatorului social de referință este de 1200 lei (în prezent acesta este de 500 lei n.r). Valoarea indicatorului social de referință se modifică anual, prin hotărâre a Guvernului, până la data de 31 ianuarie a anului curent, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pe an/an anterior.”

  ”Valoarea ISR nu a fost modificată din 2008.  Creșterea indicelui prețurilor de consumn cu 137 la sută din 2008 până în prezent, cumulată cu diminuarea valorii ISR a dus la o degradare drastică a calității vieții și a puterii de cumpărare a tuturor beneficiarilor de prestații sociale. Pandemia de COVID-19, care riscă să excludă de pe piaţa muncii și să sărăcească zeci, chiar sute de mii de persoane care, până recent, aveau un loc de muncă, transformându-i în şomeri, iar apoi în beneficiari de ajutoare sociale, este o ocazie de a regândi și de a reașeza sistemul de protecţie socială pe alte fundamente, mult mai echitabile și mai incluzive”, se arată în textul inițiatorilor.

  Mai mult în expunerea de motive se mai arată că acest proiect de lege propune creşterea valorii ISR la nivelul de 1200 de lei și modificarea anuală a acestuia, prin Hotărâre a Guvernului, în conformitate cu indicele prognozat al prețurilor de consum. 

  ”Totodată, valoarea de 1200 de lei a ISR ar recalibra raportul disproporționat dintre valoarea ISR și valoarea salariului minim lunar brut pe țară garantat în plată, ajungând astfel la aprox. 50% din acesta, respectiv aproximativ 85% din netul salariului minim aplicabil majorității salariaților (mai puțin celor din construcții și celor care ocupă posturi care necesită studii superioare, pentru care salariul minim brut pe țară, garantat în plată, este  mai mare)”, mai susțin semnatarii proiectului. 

  Reamintim că în prezent în condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială astfel:

  Cei care beneficiază de o formă de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale.

  Inițiatorii proiectului de lege sunt: Andrea Csep – deputat UDMR; Adrian Dohotaru – deputat Independent; Florin Manole – deputat PSD; Victor Ponta  – deputat Independent; Robert Simonis – deputat PSD și Adrian Solomon – deputat PSD.

  De precizat că propunerea legislativă nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, semnată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  ANSVSA: 428 de focare de pestă porcină africană – active în acest moment în România! Alo, Opoziția, mai ușor cu demagogia! „Hoți de voturi” sunteți și voi, ați speculat politic drama fermierilor! Calendarul plăților APIA în 2021: plăți și termene obligatorii la subvenții!

  Ultimele știri

  Circulaţie feroviară întreruptă din cauza unui incendiu de vegetație de pe un teren agricol! Subvenții APIA 2021: Noile reguli care au intrat în vigoare pentru plățile din acest an Andreas Huber, Corteva Agriscience: Multe dintre țintele noastre de sustenabilitate sunt în concordanță cu obiectivele Acordului Verde!