• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2021: Culturile agricole care primesc subvenție mai mare în acest an

    Roxana Dobre -

    Culturile agricole care primesc subvenții mai mari de la APIA – Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, prin prisma faptului că beneficiază de sprijin cuplat vegetal. Culturile pentru care fermierii pot cere Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) în 2021 urmează să fie aprobate printr-o hotărâre privind stabilirea sectoarelor, culturilor și speciilor de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în anii 2021 și 2022. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică un document care asigură continuitatea, în cei doi ani de tranziție, până când va intra în vigoare noua Politică Agricolă Comună (PAC), schemelor pentru ”subvenția mare” pe hectar.

    Potrivit MADR, se acordă sprijin cuplat în anii 2021 și 2022 în sectorul vegetal, pentru următoarele culturi:

    a) soia;
    b) lucernă;
    c) leguminoase boabe pentru industrializare: mazăre boabe și fasole boabe;
    d) cânepă pentru ulei și/sau fibră;
    e) orez;
    f) sămânță de cartof;
    g) hamei;
    h) sfeclă de zahăr;
    i) tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
    j) castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;
    k) legume cultivate în spații protejate:
    (i) legume cultivate în sere: tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
    (ii) legume cultivate în solarii: tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
    l) fructe pentru industrializare: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
    m) cartof timpuriu pentru industrializare.

    Categoriile de fermieri care pot cere SCV

    Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, fermierii activi trebuie să îndeplinească condiţiile generale de acordare a plăţilor directe  la care se adaugă condiţiile specifice fiecărui tip de sprijin. Potrivit Ghidului APIA pentru subvenții, emis în 2020, în cazul în care suprafata pentru care se solicită sprijinul cuplat face parte dintr-o parcelă agricola cu mai multe culturi, suprafața pentru care se solicită măsura de sprijin cuplat trebuie să îndeplinească cerinţa privind suprafaţa minimă eligibilă a parcelei cu excepţia legumelor din sere şi solare, pentru care suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelei este de 0,03 ha (conform art. 41, alin. (3) din Ordinul M.A.D.R. nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare).

    Mai mult, conform aceleiași surse, pentru culturile sau plantaţiile care se înfiinţează începând cu anul 2019, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă şi material săditor certificate oficial potrivit prevederilor Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, republicată, cu excepţia fermierilor participanţi la schema simplificată pentru micii fermieri. (art.24, alin (3) din OUG nr.3/2015 cu modificărileși completările ulterioare).

    Pentru culturile de tomate destinate industrializării şi castraveţi destinaţi industrilizării şi de legume cultivate în spatii protejate (sere şi solare), înfiinţate în anul 2019, procentul din sămânţă certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar pentru fiecare specie în parte. Verificarea utilizării seminţei certificate se face prin raportarea cantităţii de sămânţă utilizată, înscrisă în factura de achiziţie a seminţei sau in bonul fiscal sau în adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahăr sau în documentul oficial de certificare a lotului de samanta produsă de fermierul care solicită plata sauîn avizul de expediţie al seminţei de soia/lucerna eliberat de deţinătorul soiului de soia/lucerna către fermier, la suprafaţa parcelelor solicitate în cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat la cultura respectivă, rezultat care se compară cu cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar, prevăzute în anexa nr. 4 la Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările.

    Verificarea realizării producţiei minime anuale se face prin raportarea cantităţii livrate la suprafaţa parcelelor solicitate în cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat pentru măsura respectivă. Nerespectarea prevederilor de mai sus, precum şi lipsa sau prezentarea după termen a documentelor obligatorii atrage respingerea sprijinului pentru măsurile de sprijin cuplat solicitate în cererea unică de plată, pentru care nu
    se respectă aceste prevederi. În cazul serelor şi solarelor, nerespectarea prevederilor de mai sus, precum şi lipsa sau prezentarea după termen a documentelor obligatorii atrage respingerea de la plată a suprafeţelor aferente culturii pentru care nu se respectă aceste prevederi. (art. 41, alin. (6) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificărileși completările ulterioare).

    Documentul emis de MADR poate fi consultat aici: HG-produse-sprijin-cuplat-2021_2022


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!