• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valentin Popa: ”Ministerul Agriculturii nu face nimic pentru noi. Nouă, fermierilor, nu ne rămâne decât să ieșim în stradă!”

    Ramona Dascălu -

    Fermier revoltat! Valentin Popa, fermier din comuna Sohatu, județul Călărași, crede că în condițiile în care Ministerul Agriculturii nu face nimic ca să ajute agricultorii, care în acest moment se află la ananghie din cauza secetei care a distrus culturile de toamnă, și acum și culturile de primăvară, fermierilor români nu le rămâne altceva de făcut decât să iasă în stradă.

    Cultura de porumb din ferma lui Valentin Popa, calamitată în proporție de 70%

    După ce a fost nevoit în primăvară să întoarcă jumătate din cultura de grâu, fermierul Valentin Popa își pusese aproape toată speranța în cultura de porumb, însă vremea nu a fost de partea lui și la acest moment 70% din cultură este calamitată din cauza secetei. Acum nu i-a mai rămas decât să spere la o producție bunicică la floarea-soarelui.

    ”La grâu am scos din cele 25 de hectare pe care nu le-am întors undeva la 700 de kilograme la hectar, adică undeva la 10% din potențialul unui hectar de teren la noi în zonă. Acum cele 60 de hectare de porumb pe care le avem nu sunt într-o stare prea bună. Mai mult de două tone și jumătate nu o să fac la hectar, și asta în varianta cea mai optimistă. Am numai vreo două sole, fiecare de câte un hectar și ceva, unde a apucat de a legat, iar restul de până la 60 de hectare în momentul când a început să lege și să formeze știuletele nu a mai avut apă și a început să se usuce. O să băgăm combina, cum am făcut și la grâu, și o să vedem ce putem recupera. Comisia a fost ieri la mine pe câmp ca să constate gradul de calamitate. Eu am trecut un grad de calamitate de 70%, și cei de la comisie, când au venit să constate, au confirmat acest lucru. Toți fermierii din comuna Sohatu, județul Călărași, au cultura de porumb calamitată, undeva la 2.000 de hectare de porumb calamitate, cu un grad de calamitate mai mare de 70%. Înștiințarea de calamitate către primărie a fost făcută cam în urmă cu o săptămână. Avem și 22 de hectare de floare. La floarea-soarelui, care este puțin mai rezistentă la secetă decât porumbul, estimez o producție de două tone la hectar, deci nici această cultură nu mai este ca în anii trecuți, dar cel puțin a băgat bob și la această cultură mai avem o speranță”, a declarat Valentin Popa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Porumbul din ferma lui Valentin Popa s-a uscat

    Ministerul Agriculturii bate pasul pe loc și nu face nimic pentru fermieri

    Valentin Popa spune că nu are ce să le reproșeze autorităților de la nivel local, care au acționat prompt și corect atunci când au fost înștiințate despre calamitarea culturilor de toamnă, precum și a celor de primăvară. Aceasta susține însă că problema principală este la Ministerul Agriculturii, care nu face nimic pentru fermierii români.

    ”La adresa instituțiilor de aici din județul Călărași, atât cei de la primărie, cât și cei de la Direcția Agricolă și APIA, nu am nimic de comentat, oameni au fost prompți, corecți, au intrat în lanul de porumb, au văzut care este situația în care ne aflăm, au înțeles după ce au văzut realitatea de la fața locului. Eu am o problemă însă cu Ministerul Agriculturii, care nu face nimic, doar bate pasul pe loc și face un an de la guvernare acum, în curând. Ministrul ar trebui să vină în teren să vadă realitatea, la fel și premierul Orban. Nu-și pun întrebarea cum noi, fermierii, putem începe un an agricol nou, în această situație în care ne aflăm. Anul agricol nou începe în luna august, poate că domnul ministru nu știe lucrul ăsta că el vine din medicină și nu știe ce înseamnă cultura mare”, este de părere fermierul din Călărași.

    Despăgubirile pentru secetă, la același nivel cu cele acordate în urmă cu 13 ani

    Fermierul din Călărași susține că ajutorul de calamitate este la același nivel cu cel acordat în 2007 de fostul ministru Decebal Traian Remeș, fără ca cei de la guvernare să se gândească cât de mult au crescut cheltuielile agricultorilor de atunci și până acum.

    ”Ajutorul de calamitate este de 925 de lei în cazul în care cultura este calamitată 100%, dar dacă noi avem calamitate în proporție de 90%, 80% sau 60-70%, deja scade cuantumul pe hectar și o să se trezească fermierii că își iau 500 de lei pe hectar și asta e o bătaie de joc. Le aduc aminte că în 2007, când domnul Remeș era ministru al Agriculturii a venit cu un ajutor de 500 de lei pe hectar, dar care era prețul motorinei atunci și care este acum, care erau cheltuielile atunci și care sunt cheltuielile noastre acum. Și să vă mai spun că atunci, în 2007, toți fermierii au primit 500 de lei, nu s-a ținut cont dacă era 100% calamitată sau 80% sau 60%. Vii după 13 ani de zile și spui că dai 925 de lei dacă acea cultură este 100% calamitată în condițiile în care eu am cheltuit 3.000 de lei pe hectar, și pe lângă aștia 3.000 de lei trebuie să plătesc și arenda, că așa mi se pare normal, și impozitul la stat pe hectar. Deci, cum sprijină ei fermierul român?”, se întreabă Valentin Popa.

    Primul pas pe care trebuie să-l facă fermierii este să iasă în stradă

    Valentin Popa spune că în condițiile actuale, în care despăgubirile, care și așa sunt mici pentru pierderile suferite, se vor acorda după luna august, lună în care fermierii trebuie să-și plătească inputurile, fermierilor nu le va rămâne altceva de făcut decât să iasă în stradă.

    ”Părerea mea, este că noi, fermierii, greșim pentru că nu ieșim în stradă și nu facem ce fac cei din Franța, adică să blocăm tot Bucureștiul. Să ne ajute măcar cu o dobândă mai mică, ei știu că noi luăm cu 13-14% dobândă credite ca să înființăm culturile sau să putem să ce cumpărăm motorină, păi nu știu. Ei spun că fermierul e cel mai bogat, nu, fermierul e cel mai sărac pentru că de la un an la altul face investiții, el dacă are 3 lei în buzunar, 2,8 lei îi bagă în investiții, asta trebuie să știe cei care ne conduc. Eu cred că despăgubirile trebuie date până cel târziu pe 10 august ca să putem să ne pregătim terenul ca să începem noul an agricol, să plătim firmele de inputuri. Dacă nu ne încadrăm să plătim până pe 15 august, firmele de inputuri ne vor tăia discounturile, adică vom plăti mai mulți bani dacă nu ne încadrăm în termen. Primul pas pe care trebuie să-l facă fermierii este să iasă în stradă. Asta e singura speranță și vă spun și de ce. În România, când au ieșit ciobanii în stradă din cauză că nu mai aveau voie să poarte câinii după oi, până la urmă s-a suspendat acea lege. Singura modalitate este să ieșim în stradă ca să putem să devenim o țară normală”, a declarat fermierul din Călărași, care lucrează 170 de hectare de teren agricol.

    Canalele de irigații din Sohatu, lăsate de izbeliște

    Valentin Popa îi impută ministrului Adrian Oros faptul că fermierii din comuna Sohatu, județul Călărași, se confruntă toți cu calamități la cultura de porumb, lucru care ar fi putut fi evitat dacă canalele de irigații din zonă ar fi fost laute în subordinea ministerului și curățate.

    ”Domnul ministru al Agriculturii să vină în câmp, să vadă cu ce ne confruntăm cum se usucă porumbul pe zi ce trece. Se laudă că fac sistem de irigații, și domnul Oros, și domnul Daea, dar se bate pasul pe loc, nu se face absolut nimic. Să termine măcar un județ, să zică mă, anul ăsta, am terminat județul Călărași și la toți fermierii le bag apă pe canal. Domnul ministru al Agriculturii trebuie să vină la fața locului să vadăp dezastrele care sunt în România începând de la Călărași, Ialomița, Constanța, pentru care este deja al doilea an în care fermierii sunt loviți de secetă, Vaslui, Bacău, Brăila, Galați, astea sunt județele cele mai importante din punct de vedere al agriculturii din România. Deci la noi aici în zonă sunt canale de irigații, atât principale cât și secundare, dar s-au furat dalele, s-au tăiat țevile și s-au dus la fier vechi, stațiile de pompare și motoarele la fel, și chiar și bazinele s-au furat și s-au dus la fier vechi. Deci, dacă era dat drumul la irigații, toți fermierii irigau și salvam cultura de porumb.  Am fi făcut investiții în sistemele de irigații, luam credite pe trei ani de zile pentru că eram siguri că facem producție. Toți care au fost la guvernare până acum au permis distrugerea acestor canale de irigații, pot fi însă refăcute. Canalele sunt săpate, acum sunt pline de gunoi, dar ar putea fi curățate dacă ministerul Agriculturii le-ar lua în subordine și ar pune pază”, crede fermierul din Călărași.

    Așa arată canalele de irigații din comuna Sohatu


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă