• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Adrian Oros habar n-are de noul Ordin care dă liber la vânarea mistreților!

    Roxana Dobre -

    Ministrul agriculturii, Adrian Oros, presiuni asupra gestionarilor fondurilor de vânătoare. Șeful de la Agricultură spune că mistreții produc pagube foarte mari în culturile agricole iar vânătorii trebuie să fie ”reponsabili” nu doar să facă profit cu aceste fonduri!

    ”Mistrețul produce și pagube foarte mari fermierilor în sectorul vegetal pentru că numărul acestor mistreți este foarte mare. Eu am făcut deseori apel la proprietarii fondurilor de vânătoare pentru că legea nu îi poate obliga să vâneze mai mult decât cota pe care o au.  Dar trebuie să fie și o dorință a lor și o responsabilitate a celor care gestionează aceste fonduri de vânătoare și trebuie să se gândească că acestea sunt făcute ca să fie gestionate și ei să aibă profit dar în cazuri extreme trebuie să acționeze și ei. Ori acest lucru nu îl fac. Și eu o să continui să pun presiune pe acești responsabili ai fondurilor de vânătoare”, a declarat Oros vineri – 31 iulie, la Maramureș.

    Acesta a mai subliniat că România, continuă să rămână un mare importator de carne de porc. ”Noi produsele de bază le putem produce în cantităţi suficiente, mai puţin carnea de porc. Avem un deficit al cărnii de porc sau mai corect spus, în România se produce în sistem industrial, nu ceea ce cresc gospodarii în fiecare curte, părinţii şi bunicii noştri, doar între 20-25% din consum. Restul este importat! Pentru celelalte produse de bază, produse care nu se fac în România – citrice, cafea sau alte produse alimentare – trebuie importate întotdeauna”, a spus ministrul.

    Acesta admite că deși Legea Vânătorii a fost schimbată tot nu produce efectele scontate în teren. ”A fost schimbată legea dar nu atât cât mi-aș fi dorit eu ca ministru al agriculturii și medic veterinar de profesie. Pentru că eu sunt conștient că încă numărul mistreților este prea mare și că aceștia, pe lângă faptul că contribuie la răspândirea Pestei Porcine Africane (PPA), ei sunt mai mult un rezervor de virus decât un vector. Principalul vector este samsarul. Și acest lucru s-a văzut în perioada de urgență când a fost restricționată circulația oamenilor iar numărul de focare a scăzut brusc. Dar totuși mistrețul este un factor de răspândire pentru PPA”, a mai subliniat șeful de la agricultură.

    De precizat însă că ministrul este în eroare în privința cotelor de vânătoare deoarece potrivit Ordinului nr. 1.400 din 13 iulie 2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020-14 mai 2021, se specifică faptul că exemplarele din speciile admise la vânătoare care produc pagube culturilor agricole, silvice sau animalelor domestice se recoltează în orice perioadă a anului, la solicitarea scrisă a gestionarului, de către vânători sub coordonarea personalului de specialitate angajat al gestionarului, precum și de către acesta din urmă.

    Concret, documentul citat arată că în scopul prevenirii pagubelor produse culturilor agricole și pentru prelevarea de probe biologice de la exemplarele de mistreț, autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare poate aproba, prin referat de aprobare, recoltarea acestora în orice perioadă a anului, la solicitarea scrisă a gestionarului sau la solicitarea direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, după caz. Recoltarea exemplarelor se realizează de către vânători sub coordonarea personalului de specialitate angajat al gestionarului, precum și de către acesta din urmă.

    Despre acest subiect puteți citi pe larg aici: Ordin în vigoare: Mistreții-problemă trebuie OBLIGATORIU să fie vânați!


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!