• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermerul Dimitrie Muscă: ”În România nu se vrea oprirea pestei porcine africane!”

  Ramona Dascălu -

  În România nu se vrea oprirea pestei porcine africane, susține fermierul Dimitrie Muscă, care spune că autoritățile nu fac absolut nimic pentru oprirea acestei epidemii, în timp ce restul țărilor din Uniunea Europeană au reușit să țină în frâu boala. Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad este de părere că se cheltuie foarte mulți bani pe despăgubirile pentru porci și pe importul de carne de porc, care în prezent a ajuns la un procent de 75%,  în loc să se oprească pesta porcină.

  ”75% din necesarul de carne de porc vine din import. Să cumperi carne de porc de aproape un miliard de euro? Până acum, pentru despăgubiri am primit bani de la Uniunea Europeană, dar UE s-a săturat să dea la români bani pentru că au zis ”Voi ce ați făcut? Nu ați făcut nimic”. Dacă vă uitați, toate țările din Europa țin în frâu pesta porcină africană, mai puțin românii (…). S-au chinuit să dea un ordin – liber la vânarea mistreților -, dar fără să se spună cine îi împușcă. Cineva trebuie să-i tragă la răspundere, dacă au dat drumul la vânarea de mistreți, să stabilească și cine trebuie să-i împuște. Dacă deja am ajuns la 75% import carne de porc, și în continuare nu facem absolut nimic, Timișul e în continuare cu porcii morți acolo și nu se face nimic, cei dinainte măcar s-au păzit, acum nimic nu mai fac. Eu cred că aici ar trebui să se sesizeze inclusiv DNA-ul pentru că este atac la economia românească. Dacă vezi că se importă atâta carne, și de la o lună la alta se importă și mai multă carne de porc, nu faci nimic să oprești pesta porcină? În toată Uniunea Europeană se oprește, și noi nu facem nimic. Dăm atâția bani la despăgubiri, dăm atâția bani pe carne, nu aveam ce face cu un miliard de euro decât să-l dăm pe carne? Sigur că slab este ministerul Agriculturii, care trebuie să dea cu pumnul în masă la guvern. Domnule Orban cât timp mai cheltuim bani ca să despăgubim porcii pe care îi omorâm. Cum vrea cineva să se oprească pesta porcină? În țară pur și simplu nu se vrea. Este pur și simplu sabotaj”, a declarat fermierul Dimitrie Muscă, în emsiunea Viața Satului, de pe TVR 1.

  Inginerul Dimitrie Muscă deține pe cele trei societăți pe care le are în proprietate un efectiv de 50.000 de capete de porci.

  Potrivit ultimei actualizări a Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, la data de 20.07.2020 pesta porcină africană (PPA) evolua în 155 de localități din 29 de județe, cu un număr de 272 de focare (dintre care 4 focare în exploatatii comerciale). În alte 12 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. În anul 2020, judeţele în care au fost confirmate cele mai multe focare de PPA sunt: Dolj, Teleorman, Bihor, Prahova, Gorj, Vâlcea, Olt, Bacău, Iași, Vrancea.

  Până la data de 10 iulie au fost despăgubiți 15.136 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 441.003.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.035.820 de lei pentru alți 209 proprietari, anunţa ANSVSA.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alo, Opoziția, mai ușor cu demagogia! „Hoți de voturi” sunteți și voi, ați speculat politic drama fermierilor! Negocieri de ultimă oră la PNL! Mai mulți lideri încearcă să îl convingă pe premierul Cîțu să dea despăgubirile, 50% acum, 50% la rectificare! Fermier la capătul puterilor: ”Dacă nu se dau despăgubirile de secetă, eu scot tractorul și îi dau foc!”

  Ultimele știri

  Seed Sprint H5, într-un an cu secetă la societatea Almos din Neamț Digital Syngenta – Primul eveniment dedicat combaterii buruienilor, pe 5 Martie Strategia Germaniei în noua PAC: Bani mai puțini la fermele mari, subvenții-bonus pentru tineri și micii fermieri