• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Test în câmp: Cât „a cântărit” aplicarea unui fungicid la rapiță într-un an cu secetă extremă!

    Angelica Lefter -

    Tratamentele fungicide la rapiță au o importanță deosebită, chiar și în condiții de secetă majoră, așa cum s-a întâmplat în acest an. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a mers alături de specialiștii companiei Bayer CropScience în câmpul de testare de la Comloșu Mare, în județul Timiș, pentru a vedea rezultatele comparative, la recoltare, pentru loturile tratate cu fungicid și cele la care această investiție nu a fost făcută în acest an.

    Carmella Duma, reprezentant market developement Bayer, a explicat cum se efectuează testările pe hibrizii de rapiță și care au fost efectele aplicării fungicidelor precum Propulse 250 EC, pe anumiți hibrizi, dar și care sunt efectele vremii în dezvoltarea plantelor și apariția dăunătorilor.

    Atac puternic al bolilor la plantele care n-au fost protejate

    ”Hibrizii noi care apar și care an de an vin la dumneavosatră în fermă și sunt recomandați de colegii mei din vânzări, sunt testați 2-3 ani. Cu toții știm că anul acesta, în perioada înfloritului, chiar până la finalizarea înfloritului, care a putut dura între 2 săptămâni și peste 4 săptămâni, în funcție de zona geografică, ploaia ne-a ocolit cu desăvârșire, mulți dintre dumneavoastră ați considerat că Sclerotinia nu va apărea și bolile vor avea un impact redus. Neavând ploi în momentul înfloririi, Sclerotinia și scleroții aceștia nu îi vom regăsi în culturile de rapiță, mai ales acolo unde s-a aplicat fungicidul Propulse, fungicid aplicat preventiv în perioada de înflorire a culturii de rapiță.  În zonele în care nu s-a aplicat fungicid la înflorit putem observa o altă gamă de boli ce au diminuat producția finală”, a spus Carmella Duma.

    Rapița tratată cu fungicidul Propulse și-a păstrat tulpinile sănătoase până la recoltare

    Efectele tratamentului  cu fungicid s-au putut vedea la recoltare, acolo unde loturile unde s-a aplicat Propulse au avut tulpinile verzi, în timp ce la plantele netratate, acestea au fost uscate și afectate de diferite boli. ”Am două tulpini, una este încă verde. O cultură de rapiță, pregătită pentru recoltat, trebuie să aibă încă tulpini verzi. O tulpină uscată, chiar dacă vizual poate părea că recoltarea se va realiza mult mai ușor și nu întâmpinăm probleme în momentul recoltatului, înseamnă că acea plantă a beneficiat de mai puțină apă și o cantitate mai redusă de nutrienți. Pe plantele cu tulpina verde s-a aplicat Propulse în perioada înfloririi, pe aceasta uscată nu s-a aplicat. Dacă desfacem tulpina uscată, o să observăm că scleroții, atât de caracteristici bolii Sclerotinia, nu sunt prezenți, deoarece în perioada înfloritului nu am avut precipitații și această boală nu s-a manifestat. Dar alte boli, ca și Verticilium, Alternaria mai ales, și făinarea în anumite zone au determinat o uscare prematură a acestei plante, iar instalarea bolii Phoma, în urma atacului de Ceutorhynchus napi din primăvară, a determinat putrezirea completă a tulpinii”, explicaă reprezentanta Bayer CropScience.

    Diferența de producție: minim 500 kg/ha

    Cel mai important pentru fermier: tratarea cu fungicid a rapiței a reușit să facă diferența la recoltarea. Astfel, la parcelele tratate cu Propulse, fermierul Laurențiu Sarcină, reprezentant al Columirom Comloșu Mare, din județul Timiș, a explicat că și cu apă puțină în sol, datorită Propulse, producțiile au avut cu peste 500 de kilograme la hectar mai mult față de cât s-a estimat.

    ”Rapița este o cultură uimitoare, mereu am spus acest lucru, am avut o secetă pedologică cruntă, mai ales în perioada martie-aprilie-mai, adică exact perioada în care rapița are nevoie de consum mare de apă, dar m-a surprins pentru că mă așteptam să fie producția mult mai scăzută decât ce am recoltat. Încă o dată, cred că rapița este o cultură care dacă ai grijă de ea și reușești să stăpânești toate verigile tehnologice nu dă greș. Mai mult ca sigur că datorită Propulse, producțiile vor trece cu cel puțin 500 de kilograme la hectar”, a declarat fermierul după primele loturi recoltate.

    Recoltarea comparativă și analiza producțiilor, posibilă cu Fieldview

    Analiza producțiilor a fost posibilă în câmpul de testare din județul Timiș cu ajutorul Fieldview. Combina echipată cu acest program a ajutat specialiștii și fermierul să analizeze pe loc rezultatele. A fost nevoie de acest echipament de precizie pentru a calcula producția diferențele de producție întrucât la fiecare hibrid s-a aplicat pe o jumătate de lot fungicidul Propulse, pe cealaltă jumătate nu s-au tratat plantele. Numai cu Fieldview, echipa Bayer a putut recolta ”la linie” și calcula exact sporul de producție pentru fiecare hibrid de rapiță Dekalb.

    ”Folosesc Fiedlview de câțiva ani și a început să-mi devină indispensabil pentru simplul fapt că de fiecare dată când se face o operație este înregistrată, rămâne acolo și foarte important va fi acum la recoltat pentru că voi vedea producțiile pe fiecare hibrid în parte și mă va ajuta să iau decizi pe viitor”, a explicat fermierul Laurențiu Sarcină.

    Harta producțiilor, realizată în timp real

    Fabian Bădescu, reprezentantul tehnic al platformei Climate Fieldview Bayer a prezentat în amănunt sistemul care poate colecta datele din producție întocmind o hartă utilă specialiștilor: ”Vreau să menționez că și colegii mei din Market Development folosesc această platformă în rețeaua lor de testare și în cazul nostru concret ne folosim de această combină pentru a colecta datele de producție. Practic se construiește acea hartă de producție utilizând senzorul de producție, senzorul de umiditate și GPS. Pe lângă harta de recoltare, fermierul și-a mai înregistrat și harta de la semănat și de la tratamente. Are o evidență concretă asupra produselor pe care le folosește, iar acum la final poate să vadă rezultatul final și să ia cele mai bune soluții utilizând aceste hărți. Dispozitivul Fiedlview Drive se cuplează la priza de diagnostic a utilajului. El preia din sistemul camBUS al combinei date de la senzorii de producție și umiditate și GPS și apoi aceste date sunt transmise prin Bluetooth pe un iPad conectat cu dispozitivul și acele date sunt puse sub formă de hartă. Setăm echipamentul, am selectat combina, am pus GPS, senzorul de producție și umiditate au fost calibrate în prealabil cu scopul de a avea date cât mai precise, acea producție pe hectar să fie cât mai exactă.”

    În final, Carmella Duma, reprezentant Market Developement Bayer, a explicat faptul că harta obținută în urma recoltării include și mențiunile legate de partea de culturp tratată cu Propulse și cea netratată, astfel încât specialiștii să poată analiza cu atenție toate datele.

    ”În urma recoltării geospațiale am obținut harta de producție și totodată am putut face notările din timpul recoltatului atât în partea tratată cu Propulse versus partea netratată cu Propulse. Această recoltare geospațială ne ajută să facem analiza pe fiecare hibrid în parte și totodată să înțelegem comportamentul hibrizilor privind toleranța acestora privind complexul de boli ce-l regăsim în fiecare an în cultura de rapiță. La final, după recoltarea tuturor loturilor din România și a biozonei din care facem parte, are loc validarea acestora și după o atentă analiză, noii hibrizi care vin către fermieri vor avea sporuri de producție superioare și toleranță în ceea ce privește rezistența la boli: Sclerotinia, Alternaria, Botrytis, chiar și făinarea. În acest câmp, producțiile au variat de la 3,7 tone/ha la 4,7 tone/ha, în funcție de setul de hibrizi testat și în funcție de potențialul fiecărui hibrid. Hibrizii au făcut parte din toate grupele de timpurietate, de la hibrizi extratimpurii, cu înflorire și restart timpuriu, până la hibrizii cu înflorire semitardivă și tardivă și, la fel, restart tardiv”, a mai spus reprezentantyul Bayer.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”