• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de minimis Legume 2021. Culturi eligibile și cuantumuri propuse pentru plata legumicultorilor

    Roxana Dobre -

    Legumicultorii au reușit să contureze, împreună cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) primele linii din programul pentru legumele cultivate în spații protejate, care va continua cunoscutul program Tomata. Președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA), Aurel Tănase, a dezvăluit în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care este lista legumelor pentru care se va acorda sprijin și cuantumurile propuse de legumicultori pentru plata recoltelor din spații protejate.

    Aurel Tănase, centru, la întâlnirile de la MADR

    ”A fost o întâlnire bună în care s-a discutat punctual programul de minimis. Deci extinderea sau modificarea programului Tomata cu extindere la încă 4 legume și anume: varză, vinete, castraveți și ardei. Pe lângă tomate. În prezent ministerul nu are încă suma definită, noi ne-am dus cu o simulare cu care au fost de acord. Noi am insistat pe balanța comercială și pe necesitatea momentului în piață”, a explicat specialistul.

    Acesta a spus că propunerile pentru cuantumurile acordate legumicultorilor sunt gândite pe mai multe nivele, în funcție de cultură dar și de cheltuielile pe care aceasta le necesită.

    ”Spre exemplu la castraveți și la ardei am propus să includă două tarife, două nivele de minimis. Pentru că noi suntem descoperiți la materiile prime pentru industrie cu circa 6.000 de tone la castraveți, și aproape 4.000 de tone la ardeiul roșu. Și am zis că ce se duce la industrie să aibă un nivel de 2.000 de euro spre exemplu și ce merge la piață, unde sunt și castraveți mai mari, și el câștigă prin greutate la cântar, să fie 1.000 de euro. Adică să dăm în primul rând materie primă fabricilor care au învestit mii de euro în echipamente, infrastructură, tehnologie și nu au materie primă câtă trebuie. În principal au fost de acord iar acum a rămas că luni o să ne reîntâlnit și până atunci să încercăm să așezăm lucrurile”, a mai explicat Aurel Tănase.

    Regulile vor fi aceleași ca la Programul Tomata

    Președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA) a mai spus că pentru programul din 2021 condiții de eligibilitate se vor aplica ca și  la Tomata. ”Vom merge în desfășurarea actului normativ cu momentul în care se pun în piață, destinația lor și niște nivele (de cuantumuri n.r) diferite. Proporțional cu legumele propuse pentru că și cheltuielile sunt diferite pe fiecare cultură. Eu am și prezentat cheltuielile penttru fiecare propus, pentru că pentru varză spre exemplu unde am propus 1.000 de euro ajutor de minimis și vinete, manopera și cheltuiala este mai puțin decât la roșii unde am propus 3.000 de euro”, a punctat Aurel Tănase.

    Specialistul a mai explicat că săptămâna viitoare deja proiectul prinde primul contur ca proiect de Hotărâre de Guvern.

    Despre întâlnirea cu legumicultorii a comiuncat și ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a anunțat pe pagina proprie de Facebook că scopul întâlnirii a vizat cunoașterea problemelor cu care se confruntă acest sector și a propunerilor din partea formelor asociative privind fundamentarea unui noi program de sprijinire a legumicultorilor.

    În acest context, ministrul Adrian Oros a prezentat Programul pe care Ministerul îl are în vedere pentru a sprijini o gamă mai largă de specii legumicole ce poate fi cultivată în spațiile protejate. Printre subiectele abordate s-au numărat: asocierea în cooperative, simplificarea accesului la fonduri europene, reglementarea unei piețe corecte, susținerea cercetării, practicile anticoncurențiale, forța de muncă, schimbările climatice, extinderea suprafețelor cultivate. Ministerul își propune ca, prin acest Program să se asigure produse proaspete, de calitate pentru consumatori și să contribuie la reducerea importurilor.  În finalul ședinței s-a agreat crearea unui grup de lucru pentru discuții aplicate privind elaborarea viitoarei scheme de sprijin”, a mai transmis Oros.
    Alături de ministru s-au aflat secretarul de stat Aurel Simion, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, precum și directori ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!