• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Campioana de la Banat Agri Group! Fiica lui Valentin din Bălțată Fleckvieh – vârf de 52,9 de litri de lapte pe zi!

    Daniel Befu -

    Ultimii ani au adus una veritabil salt în nivelul producțiilor de lapte la Bălțată, o rasă ce a beneficiat de o ”infuzie” de genetică nouă, de vârf. Crescătorii împătimiți ai rasei se mândresc deja cu producții ce depășesc o medie de 50 de litri de lapte pe zi. Între aceste vaci super-productive se află și un exemplar de excepție din cadrul Banat Agri Group. Bălțata din Caraș-Severin a reușit să atingă o performanță de 52,9 litri de lapte pe zi și are în spate o genetică de vârf ”ajutată” de cele mai bune condiții de creștere și o furajare premium.

    A doua cea mai performantă vacă din rasa Bălțată Românescă, conform clasamentului făcut de Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească tip Simmental a fost localizată în cadrul Banat Agri Group, din portofoliul Bardeau Holding România. Grupul este deținut de contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al familiei de Habsburg).

    Ferma din localitatea Berliște, județul Caraș Severin, are la momentul actual un număr de 626 capete, dintre care 490 sunt vaci cu lapte. Producția medie zilnică a fermei a fost de 13.000 l/zi, iar producția medie pe cap de vacă a fost de 32,5 l/zi. Din totalul efectivului, 99 % dintre animale sunt din rasa Fleckvieh și 1 % din rasa Red Holstein, provenite din însămânțarea unor vaci Fleckvieh cu tauri din rasa Red Holstein. Grupul Bardeau a optat pentru rasa Fleckvieh deoarece este o rasă mixtă lapte-carne, ce nu prezintă o sensibilitate așa mare la boli și sunt ușor de întreținut.

    Vaca recordmenă din cadrul fermei Berliște a avut o producție producție de lapte de 4.539 l la 100 zile, de 11.253 l la 305 zile și de 11.996 l la 353 zile. Vârful producție a fost în ziua 105, în data de 15.02.2019, când a dat 49,2 l. Producția vacii a fost cu 46% mai ridicată decât a mamei ei la 100 de zile și cu 40,7% mai mare la 305 zile. ”Aceasta a avut numărul matricol RO506004313259 și a fost una din  cele mai bune vaci din ferma noastră ,dar din păcate nu mai face din parte din efectivul nostru din luna februarie a acestui an, când după fătare, din cauza unor complicații  a trebuit să o reformăm. A avut prolaps uterin total, urmat de hemoragie. Însă pot să vă spun că în clipa de față avem în fermă vaci care depășesc vaca care s-a aflat pe locul 2 pe plan national, vaci cu care în viitorul apropiat vom fi pe primul loc”, declară Flavius Miloi, șeful fermei Meierhof Berliște.

    Bătălie aprigă între două aspirante la titlu

    Prima dintre cele două supervaci pe care Flavius Miloi le evaluează ca fiind aspirante la titlul de cea mai productivă bălțată la nivel național este cea cu numărul matricol RO505004313227, care în lactația a doua a avut o producție de lapte de 5.115 l la 100 de zile, de 13.754 l la 305 zile și de 14.088 l la 319 zile, momentul când respectivul animal a încheiat lactația 2 și a mers în repaus. Ea este fiica taurului Wille, iar bunicul ei este Weinold. Vârful de productie l-a avut la 133 zile, când a dat 50,1 l, în data de 21 martie 2020. A doua supervacă aspirant este cea cu numărul matricol RO503004313234, care în primele 100 de zile din lactația a doua a dat o producție de 4.849 l de lapte la 100 de zile, de 13.555 l la 305 zile și de 15.210 l la 380 zile, când a încheiat lactația a doua și a mers în repaus. Ca genealogie, tatăl este Valentin, bunicul Roland, iar vârful producției l-a avut la 105 zile, când a dat 52,9 l, în data de 12 mai 2020. Ambele sunt din rasa Fleckvieh.

    ”Vacile campioane nu au beneficiat de un tratament special sau de o îngrijire aparte, deoarece toate vacile noastre primesc îngrijire atentă pentru că la un moment dat toate au fost sau vor fi vaci cu producție mare de lapte. Întreg efectivul este împărțit pe grupe în funcție de producția de lapte. Întreținerea se face în parametrii necesari creșterii și dezvoltării bovinelor din această rasă”, explică Flavius Miloi.

    Micul secret al fermei

    Referitor la partea de alimentație, ferma din Berliște ne-a furnizat doar informații parțiale. ”Despre rația furajeră putem să vă spunem din ce este alcatuită: siloz porumb, siloz lucernă, borhot bere, furaj concentrat proteino vitamino mineral (pvm), șrot soia, șrot de rapiță, fân lucernă. Rația propriu zisă este secretul nostru, secretul fermei”, se scuză șeful de fermă râzând.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”