• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rectificare bugetară – proiect: Fermierii care încasează despăgubiri și sprijin de la Ministerul Agriculturii

    Roxana Dobre -

    Proiectul de rectificarea bugetară vine cu vești proaste – nu include, explicit, banii pentru despăgubirile de secetă, dar și cu vești bune pentru unii fermieri. În primul rând este vorba despre crescătorii de porci care nu doar că primesc sumele pentru programul de reproducție, dar vor încasa și despăgubirile restante pentru suinele sacrificate pentru a stopa Pesta Porcină Africană! Alți fermieri care vor beneficia de sprijin sunt cei din sectorul de creștere a păsărilor, dar și cei care au suferit pagube din cauza animalelor sălbatice și care vor încasa despăgubirile.

    Sumele prevăzute în proiectul de rectificare bugetară se vor afla pe masa Guvernului într-o ședință programată să înceapă cu ora 17.00.

    Ministerul Agriculturii: Sprijin pentru fermele de reproducție suine și păsări

    Din proiectul de rectificare bugetară rezultă că MADR va primi 2,995 de miliarde de lei. În acești bani, conform notei de fundamentare de la Ministerul Finanțelor Publice, se atribuie ”740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații”.

    ANSVSA: Despăgubiri pentru porcii uciși cu PPA

    De asemenea, Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor va primi încă 147,4 milioane lei, per sold. ”(…) În principal pentru acordarea despăgubirilor pentru animalele sacrificate în contextul evoluției pestei porcine africane și pentru plata medicilor veterinari concesionari în cadrul programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale”, se arată în textul publicat de Ministerul Finanțelor,

    Conform datelor ANSVSA, în 20 iulie pesta porcină africană (PPA) evolua în 155 de localități din 29 de județe, cu un număr de 272 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale). În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

    Ministerul Mediului: Plăți pentru fermierii păgubiți de animalele sălbatice

    O altă alocare unde pot fi incluși fermierii este pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) care primește 116,7 milioane lei per sold. Se propune asigurarea sumelor necesare plății despăgubirilor civile urmare dosarelor de executare stabilite de instanțele de judecată (+128 milioane lei). Cel mai probabil este vorba despre acele dosare unde inclusiv fermierii au dat statul, în speță MMAP, în judecată pentru pagubele provocate de animalele sălbatice în culturile agricole.

    Despăgubirile de secetă nu figurează în proiectul de rectificare bugetară

    În cazul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rural (MADR), suma ce îi revine la rectificare este uriașă, aproape 3 miliarde de lei, însă acești bani nu sunt pentru ceea ce se așteptau fermierii – despăgubiri, măsuri de sprijin, ci, în proporție covârșitoare sunt destinați pentru a acoperi plata avansului pentru subvențiile agricole pe acest an. Această primă tranșă trebuie achitată fermierilor din 16 octombrie, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar ulterior, sumele virate sunt decontate de către Comisia Europeană.

    Ministerul condus de Adrian Oros ar urma să primească 2,995 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar în Nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor precizează clar pentru ce pot fi utilizați acești bani și cum se împart: ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +2.995,4 milioane lei. Se propune alocarea suplimentară a 3,0 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentințe judecătorești definitive și irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații; 187,3 milioane lei pentru efectuarea, începând cu data de 15.10.2020 a plăților în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu și climă finanțate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020”.

    CITIȚI ȘI: Ministerul Agriculturii primește 2,995 de miliarde de lei la rectificarea bugetară!


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA