• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție nouă pentru legume 2020: Plată maximă – 5.000 de euro/fermă, suprafața de la 0,1 ha!

    Roxana Dobre -

    Subvenție nouă pentru cultura de legume în 2020, an în care producătorii au suferit pierderi din cauza pandemiei COVID-19. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri, 4 septembrie, că pregătește o schemă de ajutor și prentru legumicultori, pomicultori și producătorii de cartofi. Oros a arătat că suma maximă ce poate fi plătită pe fermă la cultura de legume este de 5.000 euro. Noua subvenție se va acorda prin Măsura 21 ca și în cazul crescătorilor de animale. Banii se acordă în baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă (APIA – n.r) până la 31 decembrie 2020.

    Ministrul agriculturii a declarat vineri, 4 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă că pentru sectorul legume-fructe și cartofi suma totală alocată este de 47 milioane euro. ”Aici sunt două condiții: dacă cultivarea legumelor se face  în câmp fermierul trebuie să dețină minim 0,3 hectare. Dacă se face în spații protejate suprafața trebuie să fie de minim 0,1 hectare”, a punctat ministrul.

    O condiție obligatorie pentru plata sumelor către legumicultori este ca aceștia să aibă depusă la APIA o cerere unică de plată în Campania 2020, exclusiv pentru unul sau mai multe dintre următoarele coduri de cultură APIA:

    Solicitantul are o suprafața minimă de 0,1 ha legume – fructe cultivate în spații protejate (sere şi/sau solarii). Solicitantul are o suprafața minimă de 0,3 ha legume cultivate în câmp, fructe și cartofi.

    Iată sumele propuse de MADR pentru plata legumicultorilor:

    Plată sprijin legume 2020 – Legume cultivate în câmp:

    Plată sprijin legume 2020 – Legume cultivate în solarii:

    Plată sprijin legume 2020 – Legume cultivate în sere:

    Banii, care se achită ca sume forfetare, adică pe fermă și nu pe hectar, pot fi plătiți până la 30 iunie 2021 și vor fi incluși în fișa Măsurii 21.

    Plata maximă pe fermă: 7.000 de euro

    Mai mult, în cadrul măsurii se precizează că în cazul în care un fermier are o exploataţie mixtă (zootehnic și vegetal sau sector zootehnic – specii de animale diferite sau sector vegetal culturi anuale sau perene diferite), care se încadrează în aria de eligibiliate, sprijinul poate fi cumulat până la valoarea maximă de 7000 Euro/fermier/exploataţie.

    MADR a anunțat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că sumele pentru legumicultori ar putea înlocui Ciclul II pentru Tomate, așteptat de producătorii de roșii.  ”MADR continuă sprijinirea producătorilor din sectorul legumicol în anul 2020 prin măsuri cu caracter excepțional. Comisia Europeană a modificat Regulamentul (UE) nr.1305/2013 și a introdus o măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) ca răspuns la epidemia COVID-19”, menționează ministerul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a subliniat că se află în plin proces de fundamentare a fișei măsurii 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID, prin care se acordă sprijin financiar și fermierilor din sectorul legume (inclusiv tomate), fructe și cartofi în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora.

    ”Sprijinul per beneficiar va fi de maxim 7.000 Euro și va fi acordat pe intervale de dimensiune a exploației. Suma forfetară urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. De asemenea, alocarea totală a măsurii 21 nu poate depași 2% din alocarea FEADR, respectiv 150 milioane euro”, mai arată ministerul de resort.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!