• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin de ministru: Mai puține controale pentru subvenția APIA de MAXIM 620 euro/ha!

    Roxana Dobre -

    S-au schimbat regulile pentru fermierii care produc ecologic. Potrivit unui ordin de ministru, nr. 242/2020, publicat în Monitorul Oficial, fermierii care au cerut subvenții pentru agricultura ecologică vor fi limitat controlați din cauza restricțiilor de distanțare socială impuse de pandemia COVID-19.

    ”În contextul restricțiilor de circulație impuse prin măsurile naționale instituite din cauza pandemiei de COVID-19, inspecțiile efectuate în scopul realizării inspecțiilor anuale și al reînnoirii documentelor justificative ale operatorilor din agricultura ecologică pot fi înlocuite cu controale documentare. În cazul operatorilor cu risc scăzut, potrivit constatărilor procedurii de evaluare a riscului a Organismul de control (OC), respectivele controale documentare pot fi efectuate, când este necesar, inclusiv prin orice mijloc disponibil de comunicare la distanță”, se arată în ordinul de ministru.

    Același document mai arată că în ceea ce privește operatorii care își înregistrează activitatea pentru prima dată în sistemul de agricultură ecologică sau care solicită recunoașterea retroactivă a perioadei de conversie, în contextul restricțiilor de circulație impuse prin măsurile naționale instituite din cauza pandemiei de COVID-19, inspecția fizică este efectuată de îndată ce pot fi reluate activitățile de control și certificare, după ridicarea măsurilor naționale legate de pandemia de COVID-19. Până atunci, controalele documentare efectuate în scopul realizării inspecției anuale, al eliberării și reînnoirii documentelor justificative ale operatorilor din agricultura ecologică și al recunoașterii retroactive pot fi efectuate, când este necesar, inclusiv prin orice mijloc disponibil de comunicare la distanță.

    ”Numărul eșantioanelor care trebuie prelevate și analizate de OC corespunde unui procentaj de cel puțin 2% din numărul de operatori pe care OC îi controlează”, se mai arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

    Reamintim că fermierii care produc ecologic pot accesa sprijinul prin măsura 11 Agricultura ecologică care este acordat în două direcţii: conversia la metodele de agricultură ecologică şi menţinerea practicilor de agricultură ecologică. Prin urmare sunt implementate două sub-măsuri:

    Beneficiarii plăţilor compensatorii din cadrul M.11 Agricultură Ecologică sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică.

    Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare:

    Valorile plăţilor compensatorii sunt următoarele:

    Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică:

    Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică:

    Suprafața minimă eligibilă pentru agricultura ecologică este de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condiţiile specifice schemei unice de plată pe suprafaţă, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha – pentru vii, livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole, sere și solarii).


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor