Cooperativa TimLactAgro și-a deschis propriul magazin cu produse provenite 100% de la fermieri!
Ramona Dascălu -Asocierea fermierilor pare să dea roade în vestul țării, unde astăzi a fost deschis primul magazin propriu al Cooperativei Agricole TimLactAgro, din județul Timiș, care adună produse fabricate sub brandul propriu ”Floare din Banat”, dar și produse ale micilor fermieri din județele Timiș și Caraș-Severin.
”Floare din Banat”, brandul sub care se vând produsele Cooperativei Agricole TimLactAgro
Cu o fabrică proprie, care are o capacitate de procesare de 4.000 – 5.000 litri de lapte pe zi, Cooperativa Agricolă TimLactAgro produce o mare diversitate de produse lactate, precum iaurturi, brânzeturi, cașcaval, unt, smântână, care începând de astăzi vor fi vândute în magazinul propriu din Timișoara.
”Cooperativa Agricolă TimLactAgro, înființată în 2010, este formată din 24 de membri, toți dețin vaci cu lapte. Producem zilnic aproximativ 30.000 de litri de lapte. Fabrica noastră procesează în jur de 4-5000 de litri, pe zi, pe care îl transformăm în lapte pasteurizat, în iaurturi, brânzeturi, cașcaval, unt, smântână, în total cam în jur de 45 de produse din lapte. Toate produsele pe care noi le fabricăm au termen de valabilitate foarte scurt și aici este impedimentul nostru, dar noi am hotărât așa, să nu folosim substanțe care să le lungească termenul (…). Până să deschidem acest magazin, ne vindeam produsele în magazine mici din Arad și Timiș. În ceea ce privește supermarketurile, am reușit să intrăm în fostul Real, care e doar în Arad și Oradea și în magazinele Auchan din Timișoara, că în rest toți ne resping deoarece nu au interesul să vândă produsele noastre, ci ei eu produsele lor, au brandurile lor. Deschidem magazine proprii că altfel murim”, a declarat Ilie Chifan, fermier membru în Cooperativa Agricolă TimLactAgro pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
În magazinul cooperativei se regăsesc și produse de la fermieri colaboratori
În magazinul din Timișoara, situat pe strada Simion Bărnuţiu, nr. 49 (vis a vis de Hotel Streliţia), pe lângă produsele lactate ale cooperativei, se vând și produse de la alți producători locali, precum mezeluri, miere de albine, vin sau produse de patiserie.
”Toate brânzeturile din magazin sunt ale noastre, ale cooperativei, iar restul, mezeluri, miere de albine, pâine, pește, vin și tot ce mai avem provin de la fermierii noștri din județele din apropiere, Timiș, Caraș-Severin, cu care colaborăm și în felul acesta îi ajutăm și pe ei, le distribuim produsele, să meargă țara asta mai bine. Acesta este primul magazin, cel deschis în Timișoara, dar vrem să mai deschidem și în Arad. Totul depinde de cum va merge acest prim magazin pe care l-am deschis. Magazinul nu este foarte mare, dar este cochet, bine aranjat și cu produse numai proaspete, astăzi le facem și mâine le avem în magazin, asta contează cel mai mult, zic eu”, a mai spus fermierul.
În cel mai scurt timp, magazinul va pune la vânzare și fructe și legume: ”În acest moment avem în jur de 10 fermieri cu care colaborăm, dar primim pe oricine are un produs de calitate. Avem două carmengerii cu care colaborăm, un producător de miere de albine, producător de vin. Vrem să mai aducem și pâine de Pecica, fructe, legume”.
Fabrica cooperativei a fost cumpărată din fonduri proprii
Fabrica Cooperativei Agricole TimLactAgro a fost cumpărată din banii membrilor, are o capacitate de procesare de 4.000-5.000 de litri și este în plan modernizarea acesteia.
”Fabrica de lapte a cooperativei a fost cumpărată din fonduri proprii, fără fonduri europene. Are sediul în Bucovăț, județul Timiș și are o capacitate de 4-5000 de litri de lapte pe zi. Eu de le ferma mea iau la zi cam 3000 de litri de lapte, dar duc o mică cantitate la fabrica cooperativei și asta deorece am colegi, care sunt mai aproape de Bucovăț, și nu trebuie să mai plătească mulți bani pe transport. Am aplicat acum la un program care se derulează prin AFIR prin care vrem să înnoim echipamentele din fabrică pentru că noi am cumpărat fabrica de la cineva, împreună cu utilajele, și s-au învechit, cu trecerea timpului”, a mai declarat Ilie Chifan, fermier membru în Cooperativa Agricolă TimLactAgro.
Toți membrii cooperativei sunt crescători de bovine
Toți cei 24 de membri ai Cooperativei Agricole TimLactAgro sunt crescători de vaci, care dețin efective chiar și de 500 de capete.
”Eu am un efectiv de 500 de vaci Bălțată Românească, însă doar vreo trei-patru membri din cooperativă mai au efective atât de mari. Eu unul dau laptele la firma Simultan, din Orțișoara, județul Timiș, care este la doar câțiva kilometri de ferma mea, de la Șagu, sat Firiteaz. 15 minute face laptele de la mine din fermă până la fabrică. Este o fabrică serioasă, făcută de un român, ne convine să dăm laptele acolo pentru că ni-l ia la un preț de 1,55 lei litru de lapte, plus TVA, plus grăsime, este un preț bun, de mulți ani dau laptele aici, banii îi primesc de două ori pe lună. O parte din colegii mei din cooperativă tot aici dau laptele, alții dau la Cluj, la Friesland și o parte din lapte o dăm la fabrica noastră, a cooperativei”, a spus acesta.