• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ajutoarele pentru creșterea bovinelor și legumicultură se vor achita în octombrie!

  Roxana Dobre -

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, miercuri 9 septembrie la Buzău că micii crescători de vaci, care au între 5 și 90 de capete, oierii și legumicultorii ar putea să primească banii în luna octombrie iar el își dorește ca sumele să ajungă la aceștia ”cât mai devreme”. Mai mult ministrul a arătat că pentru Măsura 21 prin care aceștia primesc sumele nu trebuie aprobată de Guvern și publicată de Monitorul Oficial, ci doar aprobată de Comisia Europeană fiind o schemă achitată din bani europeni. Astfel se scutește timpul cu procedurile birocratice guvernamentale.

  ”Noi ne dorim ca banii să ajungă cât mai repede la fermieri. Toate schemele de sprijin care sunt din bani europeni nu am elaborat acte normative, adică Ordonanță de Urgență. Doar pentru banii de la Buget sunt obligați să elaborăm acest Ordonanțe de Urgență. Pentru banii europeni am scris Măsura 21 pentru sectorul bovine, sub 90 de capete, pentru că cei peste 90 de capete vor fi plătiți de la bani de la buget. Pentru ovine și legumicultori. În total 150 de milioane de euro. Eu aș dori să se facă plata mâine, dar după opinia mea banii vor ajunge abia în luna octombrie. Știu că unii sunt atenți că unele categorii primesc acum și altele atunci dar asta este explicația, pentru banii de la buget am aprobat acte normative și banii îi putem da mai rapid iar pentru cea din bani europeni așteptăm aprobarea Comisiei și fermierii depun ca și pentru altă măsură. Și aici fac o paranteză: în toate țările europene banii dați pe această măsură durează până anul viitor în luna mai. De ce? În toate țările fiecare fermier în parte trebuia să justifice pierderile de anul aceasta din cauza evoluției Covid. Cu alte cuvinte se intra în contabilitatea lui. Vă dați seama că în România unde avem 840.000 de fermieri mai mici sau mari ce greu era să facem acest lucru. Atunci am fundamentat pe sector de  activitate tocmai ca banii să ajungă mai repet la fermieri. Deci răspunsul când vin bani este: în octombrie!”, a mai punctat Oros.

  Iată schemele plătite din Măsura 21, conform MADR: 

  Solicitantul are o suprafața minimă de 0,1 ha legume – fructe cultivate în sere şi sau solarii sau solicitantul are o suprafața minimă de 0,3 ha legume cultivate în câmp, fructe și cartofi.

  Sprijinul pentru sectorul legume- fructe şi cartofi/ exploatație va fi:
  a) legume cultivate în camp, fructe și cartofi
  – între 0,3 Ha- 1Ha- 700 Euro
  – între 1,01 Ha- 3 Ha- 1200 Euro
  – între 3,01 Ha- 5 Ha- 3000 Euro
  – între 5,01 Ha- 10 Ha- 4000 Euro
  – peste 10 Ha – 5000 Euro
  b) legume cultivate în solarii
  – între 0,1 Ha- 0,29 Ha- 700 Euro
  – între 0,3 Ha- 0,5Ha – 1200 Euro
  – între 0,51 Ha- 1Ha – 3000 Euro
  – între 1,01 Ha- 2 HA – 4000 Euro
  – peste 2 Ha – 5000 Euro
  c) legume cultivate în sere
  – între 0,1 Ha – 0,29 Ha – 700 Euro
  – între 0,3 Ha – 0,5 Ha – 1200 Euro
  – între 0,51 Ha – 1 Ha – 3000 Euro
  – între 1,01 Ha – 2 Ha – 4000 Euro
  – peste 2 Ha – 5000 Euro.

  Citiți și: APIA: Crescătorii de vaci care au între 5 și 90 de capete, oierii și legumicultorii nu depun încă cereri pentru subvenția COVID-19!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023” Mesajului directorului APIA, Adrian Pintea, pentru fermieri! Ajutoare de minimis în 2021: Plafon de 88 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor

  Ultimele știri

  Pallas™ si Floramix ™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu! Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie! Alertă emisă de ANM! Avertizare meteo de ninsori și vânt puternic care poate atinge 70 km/h!