• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Romulus Oprea, FNRC: Un producător de cartofi trebuie să obțină 70 tone/hectar ca să fie rentabil anul acesta!

    Ramona Dascălu -

    Romulus Oprea, președintele președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR), susține că anul acesta producția de cartofi este una satisfăcătoare, dar prețul cartofului la poarta fermei este extrem de mic și asta pentru că s-au obținut producții bune în toată Europa, dar și pentru că nu mai există cerere pe fondul pandemiei de coronavirus care a redus drastic comenzile din partea HoReCa.

    ”Piața e moartă la momentul acesta. Stau la graniță cu cartofi de toate originile, de toate culorile, toate mizeriile, ceea ce conduce iar spre niște prețuri de dumping. Deci, este cartof în toată Europa, anul acesta, consumul, bineînțeles, că și la ei este scăzut, industria de procesare este în regres, deci toate aceste lucruri se leagă, mâncăm mai puțini cartofi, vindem mai puțini cartofi, restaurantele consumă mai puțini cartofi, toată lumea consumă mai puțin, este aliment de bază”, a declarat Romulus Oprea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Romulus Oprea mai spune că în acest an, cu prețul care se practică în piață la acest moment, cultura de cartofi poate deveni rentabilă doar dacă se obține o producție de 70 de tone la hectar. ”Producția pe hectar a fost sensibil mai scăzută decât anul trecut, cam cu 15% mai mică, dar nu e foarte, foarte semnificativ. Un fermier ca să iasă rentabil anul acesta cu prețul de acum trebuie să aibă undeva la 70 de tone pe hectar producție, ceea ce nu se întâmplă.

    Marea problemă a producătorilor rămâne însă în continuare prețul mare cu care se vinde kilogramul de cartofi în supermarketuri, preț din cauza căruia sunt blamați producătorii, care nu au de fapt nicio vină.

    ”Ceea ce ne deranjează pe noi foarte mult este că în timp ce fermierul vinde la 45-50 de bani pe kilogram, în supermarketuri știți foarte bine cu cât se vinde. În continuare, nu se sesizează nimeni și toată lumea blamează în continuare producătorii”, a arătat Romulus Oprea, președintele președintele Federației Naționale Cartoful din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2026. Regulă nouă la rotația culturilor pentru fermele până în 30 ha Egiptul a cumpărat sute de mii de tone de cereale din zona Mării Negre, dar nu din România MADR: S-a aprobat achiziția de animale din fonduri europene, un sprijin real pentru fermierii români

    Ultimele știri

    Fertilizarea culturilor – stop până la primăvară! A început perioada de interdicție la nivel național. Cu o excepție! Subvenții încasate ilegal pentru 300 ha de pășune și 600 de animale. Vinovatul a scăpat de închisoare Fermierii – impozit pe vânzarea cerealelor: ”Dintr-un miliard de lei facturat, plătim statului 160 de milioane”